wok

  • Pin it! Print

    Varkenshaasje met groene asperges, zoete rijstwijn en gember



    asperges, varkenshaasje, aziatisch, marinade, bbq, culinair atelier

     We houden het nog even op asperges. Al zou met dit mooie weer een barbecue gerecht ook niet misstaan. Je kunt de twee ook combineren en asperges op de barbecue bereiden of ze in een lekkere salade verwerken. Het varkenshaasje hieronder kan sowieso perfect op de grill klaargemaakt worden en de marinade pas ook bij ribbetjes of zelfs kip. Over veelzijdigheid gesproken …


    Het varkenshaasje
    1 – 2 varkenshaasjes (ca. 600 – 700 g)

    5 eetlepels donkere sojasaus
    1 eetlepel honing
    3 eetlepels tomatenpuree
    2 tenen knoflook geperst
    2 theelepels sambal
    1 theelepel zout
    Olijfolie of boter

    Roer sojasaus, honing, tomatenpuree, knoflook, sambal en zout door elkaar.

    Smeer het vlees hiermee in en laat het ca 30 minuten of langer marineren. Verwarm de oven voor op 180°. Bak het vlees aan, zodat het rondom bruin ziet en laat het gedurende ca. 15 minuten verder garen in de oven. Haal het vlees uit de oven en wikkel het in aluminiumfolie en laat het op een warme plaats rusten. Snijd het voor het opdienen in plakken ca. 1,5 – 2 cm dikte.

    2 tl neutrale olie
    2 el fijngehakte gember
    3 sjalotjes (fijngesneden)
    4 el Mirin of zoete rijstwijn 2 el lichte sojasaus
    1 el oestersaus
    500 g groene asperges (vezelige uiteinden en schubben verwijderd)
    1 el sesamzaad

     
    Noedels
    enkele druppels sesamolie
    lichte sojasaus

    Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de sjalot en gember ca. 2 minuten. Voeg de mirin, sojasaus, oestersaus en een klein scheutje water toe en laat ca. 2 minuten zachtjes koken. Voeg de in gelijke stukken geseden asperges toe en ‘stoom’ onder voortdurend omscheppen in ca. 6 – 8 minuten bijtgaar. Voeg indien nodig wat extra water toe en breng dan opnieuw op smaak. Bestrooi met sesamzaad. Kook de noedels 3 minuten in gezouten water. Giet ze af en breng op smaak met sesamolie en sojasaus. Snijd het vlees in plakken van ca. 1,5 à 2 cm en serveer met de asperges en noedels.

     

  • Pin it! Print

    Trio van vis met fijne groentjes

    041.JPG


    Ik heb gelukkig niet vaak last van besluitenloosheid, tenzij ik een menukaart voor me heb. Soms wil ik alles proeven en kan ik gewoon niet kiezen. Thuis of tijdens het boodschappen doen overkomt het mij zelden, behalve onlangs.  Er lagen drie vissen naar mij te lonken, nl. zeerbarbeel (rouget), zeeduivel (staartvis) en zeebaars en ik kon gewoon niet kiezen wie van de drie met me mee naar huis zou gaan.  In plaats van te worstelen met het dilemma nam ik ze alle drie. De groentekeuze was veel eenvoudiger. Omdat het één van die vroege, zonnige lentedagen was wou ik kleur en vitamientjes op mijn bord. Oranje worteltjes, gele paprika, groene peultjes en asperges en wat sojascheuten en shiitake zouden later die dag gewokt worden en als begeleiding van mijn vistrio dienen. Vanzelfsprekend zou ik er rijst bij serveren, maar toen ik achter het fornuis stond, kreeg ik plots erg veel zin in risotto. Het menu werd min of meer aangepast en de shiitakes belandden in de risotto. Achteraf gezien was ik beter bij mijn eerste keuze gebleven. De risotto was heerlijk, maar eigenlijk te zwaar bij de rest van het gerecht. Eenvoudig gekookte witte rijst was veel fijner geweest.

    Voor 2 personen

    2 stukjes staartvis
    4 zeebarbeel filets met vel
    1 zeebaarsfilet (in 2 gelijke stukken gesneden)
    Peper
    Zout
    Boter
    1 cm verse gember (fijngesneden)
    1 teentje look (fijngesneden)
    2 lente-uien (in stukken van 2 cm gesneden)
    1 middelgrote wortel (in reepjes gesneden)
    ½ gele paprika (in reepjes gesneden)
    1 handvol peultjes of sluimererwtjes
    Ca. 6 groene min asperges
    1 handvol sojascheuten (taugé)
    Plantaardige, neutrale olie
    1 scheutje kokend water
    Sojasaus of oestersaus
    Geroosterde sesamolie
    Peper
    Zout
    Rijst (gekookt)

    Verhit een wok, giet er een flinke scheut olie in en roerbak hierin de gember en look (niet laten verbranden) en vervolgens alle groenten, behalve de sojascheuten. Roerbak ca. 3 minuten en voeg er dan een scheutje water bij, samen met een flinke scheut soja- of oestersaus. Roer de saus onder de groenten en laat de groenten kort gaar stomen in het vocht (de groene groenten mogen hun frisse kleur niet verliezen). Meng de sojascheuten eronder en breng op smaak met peper en zout en enkele druppels geroosterde sesamolie. Bak intussen, de met peper en zout gekruide vis in bruisende boter. Let wel dat de zeebarbeel minder lang hoeft te bakken. Bak dus eerst de dikkere en grotere stukken vis. 

    Serveer met gekookte witte rijst.

    De shiitakerisotto krijg je andere keer.

  • Pin it! Print

    Shiitake met oestersaus

    shiitake met oestersaus

     

    Dit is zo een gerechtje dat ik door de week voor mezelf snel in elkaar flans. Wat groenten en/of paddenstoelen in de wok of hapjespan, een beetje soja- of oestersaus erbij en klaar! Eigenlijk kan ik dit soort wokgerechtjes elke dag eten. Je kunt er oneindig mee variëren. Afwisselend vlees, eieren, tofu of vis, pikant, mild of zoetzuur, met rijst of noedels en elke dag andere groenten. Dit wokgerecht bevat voornamelijk shiitakepaddenstoelen, maar ook enkele overschotjes van groenten, zoals de cime di rapa en agretti, die ik de afgelopen dagen in andere gerechten verwerkte.

     

    Voor 2 personen

    200 g shiitake (in schijfjes gesneden)

    1 wortel (in kleine blokjes)

    1 teentje look (fijngehakt)

    1 cm gember (fijngesneden)

    Eventueel: wat broccoli, bimi, raapstelen, etc.

    Neutrale bakolie

    Lichte sojasaus

    Oestersaus (vegetarische of gewone)

    Sesamolie

     

    Verhit in een wok of hapjespan een beetje olie en roerbak hierin kort de look en gember. Voeg de shiitake en de rest van de groenten toe, roerbak enkele minuten en breng op smaak met ongeveer 1 el lichte sojasaus. Giet er een scheutje kokend water bij en een flinke hoeveelheid (2 à 3 el) oestersaus en laat het vocht wat inkoken. Druppel er voor het opdienen een beetje sesamolie over. Serveer naar keuze met gebakken scampi en rijst.  

     

  • Pin it! Print

    Scampi- en groentenwok

    wok

    Recept volgt binnenkort