voorgerecht koud divers

  • Pin it! Print

    Maatjesharing, kerriesausje, aardappel, rode biet en appel, sneeuw van mierikswortel

      

    mark en bien 013.JPG

    Voor 4 personen

    2 maatjesharingen

    2 voorgekookte rode biet (kant-en-klaar)
    1 zoete appel
    2 el frambozenazijn
    1 tl korianderpoeder
    ½ tl Chinees vijf kruidenmengeling
    Peper
    Zout

    2 dikke aardappelen (in de schil gekookt )

    Voor de sneeuw van mierikswortel
    1 el zure room
    ½ of 1 el mierikswortelpuree

    Voor de kerriesaus
    1 el zure room
    1 el yoghurt
    ½ el kerriepoeder
    1 snuifje kurkuma
    Peper
    Zout
    Fijngesneden verse dille

    Voor de afwerking
    1 lente-ui
    1 scherm/bloem van dille
    Enkele scheutjes (rode biet, erwt, etc.)
    4 rode bietblaadjes
    4 blaadjes van de Oost-Indische kers
    Een uitsteekvormpje
    Een fijne aardappel uitsteker (pommes Parisiennes)  

    Meng de zure room met de mierikswortelpuree, peper en zout en zet enkele uren in de diepvriezer.

    Snijd de rode biet en geschilde appel in de gewenste vormen (cirkels, bolletjes, halve cirkels, etc.). Vang het sap van de rode biet op en meng het met de frambozenazijn, de vijf kruidenmengeling, korianderpoeder, peper en zout en laat de stukjes appel en rode biet hierin enkele uren marineren.

    Meng voor het kerriesausje alle ingrediënten samen. Snijd de aardappelen in de gewenste vorm. Snijd de maatjes in gelijke stukken.

    Schik alle componenten over 4 borden, werk af met de scheutjes, stukjes van de dillebloem en schraap met een lepel over de hard geworden mierikswortelroom tot er ‘schaafsel/sneeuw’ ontstaat en schik dat als laatste op het bord.

     

    Wijntip: Chenin Blanc Secateur 2011 van Badenhorst

     

     

     

  • Pin it! Print

    Salade van linzen, gepocheerd ei en ovengedroogde tomaatjes

     

    154.JPG


    200 g linzen (Puy, beluga of andere kleine linzen)
    ½ sjalot (fijngehakt)
    3 el kleine kappertjes (op azijn)
    6 cocktail augurkjes op azijn (fijngesneden)
    1 ontpitte tomaat (in fijne blokjes)
    6 blaadjes basilicum (fijngesneden)
    goede extra vergine olijfolie
    een scheutje witte wijnazijn
    peper
    fleur de sel
    Parmezaanschilfers
    Rucola


    Kook de linzen gaar en giet ze daarna af. Meng de sjalot, kappertjes, augurkjes, tomaat basilicum en olijfolie onder de linzen. Breng op smaak met een zout en peper. Laat 30 minuten marineren. Schik de salade op 4 bodjes, werk af met de rucola, parmezaan, gepocheerd ei en de gedroogde tomaatjes.


    Voor de gedroogde tomaatjes
    4 tomaten
    grof zout
    gedroogde oregano
    Olijfolie

    Verwarm de oven voor op 100° (hete lucht)

    De ontvelde en ontpitte tomatenpartjes bestrooi je met grof zou, oregano en een beetje olijfolie, vervolgens ‘droog’ je ze een uurtje op 100° C. Het gerechtje werd afgewerkt met enkele druppels lekkere olijfolie.


    Voor de gepocheerde eieren
    4 eieren
    een scheutje azijn

    Breng water aan de kook met een scheut azijn. Breek de eieren één voor één in een kopje of kommetje en laat ze voorzichtig in het bijna kokende water glijden. Schep het ei uit het water en leg op een zuiver keukendoek.


  • Pin it! Print

    Drie amuses met vis

     

    elsie en patrick 002.JPG

    Enkele jaren geleden postte ik hier het recept van zalmtartaar met citrusvruchten, een kervelslaatje en zoete mosterddressing. Vorige week werd dat gerechtje tijdens één van mijn kooklessen gemaakt en met de restjes maakte ik de dag erna een lekker aperitiefhapje. Onderaan in het glaasje kwamen stukjes gemarineerde sinaasappel, pompelmoes en citroen, daarop een beetje dressing en vervolgens de tartaar van zalm en een plukje kervel.

    Het eerste hapje dat ik serveerde was een salade van krab met wasabimayonaise, blokjes Granny Smithappel, avocado, enkele druppels yuzu olie en een lepeltje viskuit.


    elsie en patrick 009.JPG


    Een aardappelslaatje met dille en mierikswortel in het gezelschap van kort gebakken zalm en peterselieolie vervolledigde het trio. Het recept voor de aardappelsalade verscheen hier ook al eerder >>>

    De smaak te pakken? Schrijf je in op 'zomerse terrashapjes'. Maandag 2 en/of 9 juli 2012 om 19.00 u. Culinair atelier ID, Weg naar As 267, 3600 Genk.

    prijs: € 49 /persoon/les of € 93 /persoon voor de 2 lessen

    Inbegrepen: aperitief, receptenbundel, drie gangen maaltijd, water en aangepaste wijn,
    koffie of thee. Niet inbegrepen: een schort (u dient zelf een schort mee te brengen of u
    kunt voor € 12 onze originele CA schort aankopen)
    Klik hier om in te schrijven*

  • Pin it! Print

    Tonijn, frisse salade van komkommer en appel, avocadopuree

    051.JPG



    Ondanks dat ik met moeite nog een recept op deze blog gepost krijg, komen er toch regelmatig leuke mails binnen van bezoekers die veel plezier beleven aan deze bog en de recepten. Het zijn die reacties die me doen doorgaan. Soms moet ik me in allerlei bochten wringen om naast de recepten van het ‘echte’ kookatelier ook nog recepten uit te schrijven voor deze blog. Bovendien kook ik zelf heel wat minder en al helemaal niet meer zo uitgebreid dan enkele jaren geleden. Vorige vrijdag heb ik sinds lang nog eens twee gerechtjes gemaakt. Ik had nog enkele ingrediënten over van de sushiles en daar ging ik mee aan de slag.

    Voor 4 personen

    2 tonijnsteaks
    Lichte sojasaus

    Voor de salade
    ½ komkommer
    1 Granny Smith appel
    1 lente-ui
    Bloemsuiker
    Peper
    Zout
    W
    itte wijnazijn of rijstazijn
    Scheutje olijfolie
    Zwart gerookt sesamzaad

     

    Voor de avocadopuree
    1
    avocado
    6 blaadjes munt
    1 partje appel
    Limoensap
    Olijfolie extra vergine
    Peper
    Zout

    Schil de komkommer en verwijder de zaden, snijd vervolgens in heel fijne reepjes of blokjes. Was de appel, snijd de helft of 2/3 even fijn als de komkommer. Snijd 1/2 lente-uitje fijn en meng onder elkaar. Breng op smaak met wat bloemsuiker, een scheutje olijfolie extra vergine, wat witte wijnazijn, peper en zout. Laat een half uurtje of langer intrekken.

    Pureer intussen de avocado met een stukje appel, de munt en olijfolie. Breng op smaak met peper, zout en limoen.

     

    Snijd de tonijn in kleinere stukken, besmeer met wat sojasaus en schroei ze snel dicht in een hete pan met wat olie of in een grillpan.

     

    Schik de salade, avocadopuree en de tonijn op borden en werk af met zwart sesamzaad en lente-ui.

  • Pin it! Print

    Crostini ai funghi (toastjes met paddenstoelen)



    Voor ca. 10 crostini


    40 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
    1 teentje knoflook (uit de knijper of fijngesneden)
    ½ bosje peterselie (gewassen en grof gehakt)
    1 el olijfolie extra vergine
    Peper
    Zout
    5 à 6 blaadjes munt (fijngesneden)
    1 tl citroensap
    10 dunne sneetjes brood (stokbrood of boeren witbrood)


    Week de paddenstoelen in 400 ml warm water. Giet de paddenstoelen af, maar vang het weekwater op. Meet 200 ml van het weekwater af, als er zandresten inzitten kan je het nog even door een koffiefilter gieten. Hak de paddenstoelen grof met een mes. Verhit een eetlepel olijfolie, bak hierin de paddenstoelen ca. 3 minuten, voeg op het einde de look en peterselie toe en bak nog een minuutje mee. Voeg peper en zout toe. Doe er 100 ml van het weekvocht bij en laat op een middelhoog vuur 10 minuten sudderen, voeg nu en dan een beetje van het resterende weekwater toe, het eindresultaat mag niet te nat zijn, anders moet je het nog wat laten inkoken. Haal het paddenstoelenmengsel van het vuur en pureer het met een mixer. Breng op smaak met het citroensap en eventueel nog wat peper en zout.

    Plaats het brood onder de grill in de oven (ca. 4 minuten aan 1 kant en 2 minuten aan de andere). Besmeer de toastjes met de paddenstoelenpuree. Bestrooi met munt en eventueel een beetje olijfolie.

    Tip: Dit kan je ook met verse champignons of verse bospaddenstoelen maken, dan hoef je ze niet te mixen.