vegetarisch (divers)

  • Pin it! Print

    Gado Gado, my way

    Na een week pauze ben ik er weer helemaal. Helaas niet terug van een leuke vakantie, maar wel van enkele dagen ziekenhuis. Geen verhalen over culinaire uitspattingen ergens in een zonnig oord. Eerder over het slechtste eten dat je kan bedenken. Smakeloze groenten met al even flauwe sauzen. Sponzig brood met ongezond beleg en artificiële desserts. Geen wonder dat ik bij mijn thuiskomt hunkerde naar verse groenten. Van zodra ik mijn draai weer gevonden had ben ik beginnen koken. Het eerste gerecht was deze Indonesische Gado Gado, een salade met pindasaus/-dressing. Ik gaf er mijn eigen draai aan door de kool te vervangen door bloemkool. De tofu en sojascheuten liet ik achterwege en serveerde er voor de gelegenheid kipsatés bij.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Linguine met vegetarische gehaktballetjes en tomatensaus

    Eigenlijk ben ik niet zo’n voorstander van vleesvervangers, tenzij je ze zelf maakt. Ik experimenteerde daarom met champignons en noten en kwam tot dit lekkere resultaat. Mijn man was er helemaal weg van en hij is alles behalve een vegetariër.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Gegrilde mediterrane groenten met polenta

    Hier volgt weer een vegetarisch gerechtje, als bijdrage voor ‘dagen zonder vlees’. Uiterst smaakvol en eenvoudig te bereiden. Het viel zelfs erg in de smaak bij mijn man die een echte carnivoor is. Ik gebruikte polenta en ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar een liefhebber van is, maar probeer deze toch eens uit. Het is een zogenaamde ‘natte’ polenta, die eerder de textuur van aardappelpuree heeft. De parmezaan zorgt voor extra veel smaak.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Vegetarisch linzenstoofpotje met gepocheerd ei

    Vandaag start de campagne Dagen Zonder Vlees. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gedurende 40 dagen minder vlees en vis eten om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. DZV is volgens de organisatoren geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere voedingsgewoontes. Het verbruik van vlees is één van de hoofdoorzaken van de klimaatsveranderingen, omdat de veeteelt meer broeikasgassen uitstoot dan de transportsector.  Op de site kan je, je aanmelden en een persoonlijke kalender bijhouden, zo volg je hoeveel je bijdrage is. Als je er helemaal voor wilt gaan kan je nog voor drie extra uitdagingen gaan nl. minder voedselverspilling, minder verpakkingen en meer seizoensgroenten. Ik heb mezelf alvast ingeschreven en zal de komende weken een aantal vegetarische gerechten met jullie delen. Vandaag staat er een linzenstoofpotje op tafel. Ik voegde er allerlei groenterestjes aan toe en werkte het geheel af met kakelverse gepocheerde eitjes. Het is een volwaardig gerecht dat zelfs niet vegetariërs zullen smaken. Meer info? Zie Dagen Zonder Vlees

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Gegrilde aubergine salade

    gedekte tuintafel, culinair atelier ID, BBQ

    Het overkomt me regelmatig dat ik vergeet om foto’s te nemen van de gerechten die ik maak. Vooral als er bezoek is, is alles al opgegeten vooraleer ik er erg in heb. Afgelopen vrijdag was zo’n avond, ik had een aantal lekkere barbecuegerechten voorbereid.  Als voorgerecht serveerde ik zalmburgers met een exotische salsa, daarna lamskoteletjes met Maaslands kruidenzout, kofte en rundspiesjes met een overheerlijke aubergine salade van Raymond Blanc.

    Op de foto in het gezelschap van een couscoussalade, een restje dat ik een dag later at.    

    aubergine, kikkererwten, amandelen, bbq salade, bbq, culinair atelier ID


    bijgerecht voor 4 – 6 personen

    3 middelgrote aubergines
    4 el olijfolie extra vergine
    ½ citroen
    zout
    peper
    enkele druppels agavesiroop of snuifje suiker
    80 g uitgelekte kikkererwten
    10 ontpitte dadels (fijngehakt)
    1 rode paprika (fijngesneden)
    1 bosje munt (fijngehakt)
    1 bosje koriander (fijngehakt)
    1 teentje look (fijngehakt)
    40 g verkruimelde feta
    1 handvol amandelschilfers
    eventueel een beetje verse chilli of pili pili
    balsamico azijn

    Pitabrood of Turks brood om erbij te serveren

    Prik in de aubergines gaatjes met een vork. Plaats de hele aubergines op een hete BBQ voor ca. 20 minuten (dit kan ook in de oven), draai ze alle vijf minuten eens om. Wanneer ze zacht zijn, zijn ze goed. Zet ze opzij om wat af te koelen. Halveer de aubergines in de lengte en schep het vruchtvlees eruit en doe in een grote schaal. Eventueel zaden en overtollig vocht er eerst uitscheppen en het vruchtvlees grof snijden. Druppel er de olijfolie over, alsook de citroen. Breng op smaak pet peper en zout en een snuifje suiker. Bewaar enkele kikkererwten als garnering, evenals munt. De rest van de kikkererwten, dadels, paprika, munt, koriander, look en eventueel chili mag er nu bij. Schep alles nog eens goed onder elkaar. Breng op smaak. Werk af met de feta, de rest van de kikkererwten en munt. Druppel er op het einde nog wat extra olijfolie over en ook balsamico. Serveer met gegrilde pitabroodjes.