thais

  • Pin it! Print

    Kabeljauw met Thaise curry, groene mini asperges en wilde rijst

    Je kunt kant-en-klare currypasta’s kopen, maar zelfgemaakt is veel lekkerder en frisser van smaak. Je moet natuurlijk wel een aantal ingrediënten in huis halen, maar de meeste zijn een tijdje houdbaar. De limoenblaadjes of Kaffir lime blaadjes zijn vers of diepgevroren te koop in Aziatische supermarkten, maar gedroogd ook in de betere supermarkt, evenals vers citroengras en vissaus. Dit gerecht is niet typisch Thais, ik gebruikte enkel de currypasta om in een zacht kokossausje te verwerken. De kabeljauw kan je uiteraard door eender welke witte vis vervangen.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Kruidige gamba’s met lenterolletjes en pinda

    elsie en patrick 012.JPG



    Dit voorgerecht met Thaise invloeden zit boordenvol smaak. Een beetje pittig, maar ook heel fris.

    De lenterollen
    4 rijstvellen
    100 g rijstnoedels (rijstmie)
    8 Slabladen
    12 gekookte roze garnalen in stukjes gesneden
    ½ avocado
    ½ granny Smith
    Munt
    Koriander
    1 klein stukje chilipeper (zonder zaad, fijngesneden)
    1 el koolzaadolie
    ½ el Rijstazijn
    ½ el Vissaus
    1 tl (palm)suiker of bloemsuiker

    Kook de rijstnoedels volgens de verpakking (ca. 3 minuten), giet ze af, spoel ze af met koud water en laat uitlekken. Snijd de avocado en appel in fijne blokjes. Halveer de garnalen. Snijd de koriander en munt grof. Meng de rijstnoedels met garnalen, appel, avocado en breng op smaak met de olie, azijn, vissaus en palmsuiker, chili. Week de rijstvellen één voor één, bekleed ze met 1 à 2 slabladen en vul met de noedelssalade. Rol vervolgens op door eerst de zijkanten naar binnen te vouwen en daarna van onder naar boven een strakke rol te vormen. Snijd ze voor het opdienen in 2.

    De gamba's
    12 gamba’s (ongepeld)
    1 tl geperste look

    1 tl geraspte verse gember
    1 tl kurkuma
    1 tl fijngehakt citroengras
    1 el vissaus (nam pla)
    1 tl neutrale olie
    1 tl (palm)suiker


    Snijd de ruggen in van de ongepelde gamba’s en verwijder het darmkanaal. Meng alle overige ingrediënten onder elkaar en borstel de gamba’s hier grondig mee in. Laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

    Plaats de gamba’s op een bakplaat en grill ze 3-4 minuten aan elke kant tot ze gaar zijn, maar niet uitgedroogd.

    Pinda’s en dressing
    3 el ongeroosterde pinda’s
    2 tl suiker
    2 el vissaus
    2 el limoensap

    1 kleine stukje chilipeper (fijngesneden)
    1 tl fijgensneden munt of koriander

    Rooster de pinda’s kort in een droge koekenpan en hak ze daarna fijn of verkruimel ze in een vijzel. Meng de overige ingrediënten tot een dressing

    Leg op ieder bord twee halve lenterollen en 3 gamba’s, werk af met de dressing en pinda’s.

  • Pin it! Print

    Sint Jakobsvruchten en scampi met Thais currysausje

    052.JPG



    Gisterenavond in mijn kookatelier de reeks ‘de wereldkeuken’ afgerond met Szechuan koken. De opkomst was in vergelijking met de andere thema’s (Thais, Indiaas, Cajun, sushi, etc.) eerder aan de magere kant, nochtans is de Szechuankeuken zeker de moeite. Niets in vergelijking met de Chinees om de hoek, dat beaamden mijn cursisten gisteren ook.

    Vreemde smaken en culturen blijven mij boeien, volgende maandag start de tweedaagse workshop Mezze met tal van Mediterrane en Noord Afrikaanse gerechtjes. Later dit voorjaar herhalen we de sushi nog eens en de Thaise keuken krijgt een vervolg (programma en info op www.culinair-atelier.be).

    Thuis komt die uitheemse keuken natuurlijk ook regelmatig op tafel. Enkele weken geleden nog maakte ik deze ‘moderne’ versie van een Thaise curry. De currypasta is nogal pittig, je kunt er naar keuze natuurlijk minder van in doen.


    Voor 2 personen

    8 Sint-Jakobsvruchten
    6 tijgergarnalen
    2 groene asperges (in schuine plakjes gesneden)
    1 wortel (in schuine plakjes gesneden)
    4 shiitakes (in plakjes gesneden)
    1 à 2 lente-uitjes (schuin gesneden)
    1 stukje groene kool (heel fijn gesneden)
    Neutrale plantaardige olie
    Vissaus (Nam Pla)
    P
    eper
    zout


    Voor het sausje:
    1 limoenblaadje (kaffir lime)
    1 sjalotje (fijngesneden)
    1 cm gember (fijngesneden)
    1 teen knoflook (fijngesneden)
    1 stuk citroengras (grof gesneden)
    1 el rode currypasta (uit Aziatische winkel of betere supermarkt)
    200 ml kokosmelk
    Neutrale plantaardige olie
    Vissaus (Nam Pla)

    Gekookte Pandanrijst

    Stoof de gember, ui en look aan in een beetje olie, voeg de currypasta toe en ‘bak’ even mee. Roer het vervolgens los met de kokosmelk en voeg alle andere ingrediënten toe. Laat op een zacht vuurtje pruttelen en zeef de saus alvorens op te dienen. Breng op smaak let de vissaus.

    Doe in een wok een beetje olie en wok hierin de groenten, breng op smaak met de vissaus. Bak in een pan de scampi en Sint-Jakobsvruchten, tot ze net gaar zijn.

    Schik op verwarmde borden, de groenten en zeevruchten en werk af met de saus. Garneer met de rest van de lente-ui.

    Wijntip: Riesling

  • Pin it! Print

    Gestoomde garnalen

    garnalen


    Ik had laatst erg veel zin in de gestoomde Thaise garnalen, die ik jaren geleden tijdens een kookles had geproefd. Ze waren op smaak gebracht met pepertjes, koriander en look en ik dacht ook met vissaus, maar deze garnalen smaakte helemaal anders dan die ik destijds at. Blijkbaar had ik me vergist en was het oester- en sojasaus.

    8 gepelde scampi
    1 teentje knoflook (fijngehakt)
    1 el korianderblaadjes (fijngehakt)
    ¼ rood pepertje (fijngehakt)
    1 el limoensap
    1 el lichte sojasaus
    1 el oestersaus


    Leg de scampi op een bordje, dat in een stoommandje past. Meng alle ingrediënten door elkaar en verdeel dit over de garnalen. Stoom ze gaar in ca 6 minuten. Werk af met een beetje koriander.

  • Pin it! Print

    Thaise curry met kabeljauw, scampi en bloemkool

    curry van bloemkool, scampi en kabeljauw


    Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat dit gerechtje hier een vermelding zou krijgen. Het is eerder uit gebrek aan beters tot stand gekomen. Mijn kasten mogen dan wel volstaan met kruiden, linzen, bloem, rijst, pasta en andere basisingrediënten. Maar op het moment dat ik dit gerecht in elkaar stak lag er in de koelkast slechts een halve bloemkool, citroengras, een limoen, een verschrompelde tomaat en enkele lente-uitjes. In de diepvriezer vond ik nog een kabeljauwfilet en 4 scampi. Een muis zou zelfs doodvallen van de honger ;-)  Voordat u de verkeerde conclusies trekt; het was zondagavond en ik kwam pas in de namiddag terug van een weekend in Duitsland, mijn man was ginds gebleven en ik had vóór het weekend geen boodschappen gedaan omdat we er toch niet waren en de diepvriezer was zo leeg omdat ik die deze week zou schoonmaken. Uiteindelijk heb ik heerlijk gegeten en het was in geen tijd klaar.  
     

    Voor 1 persoon

     
    Enkele bloemkoolroosjes (in plakjes)
    1 teentje look (geperst)
    ½ cm gember (geraspt)
    1 volle tl gele currypasta (kant-en-klaar)
    1 klein brikje dikke kokosmelk
    Vissaus (Nam pla)
    1 kabeljauwfilet
    4 gepelde scampi (van darmkanaal ontdaan)
    1 el koolzaadolie
    1 citroengrasstengel (doormidden gesneden)
    ½ limoen
    3 lente-ui

     
    Verwarm in een wok of hapjespan een el olie, roerbak hierin de bloemkool, voeg look en gember toe en een scheutje water en laat de bloemkool even garen. Roer de currypasta eronder en voeg de kokosmelk toe. Breng op smaak met de vissaus en doe de vis, scampi en in stukken gesneden lente-ui erbij. Laat op een zacht vuurtje koken tot de vis gaar is. Besprenkel met enkele druppels limoensap. Serveer met halfvolle of witte rijst.