tajine

  • Pin it! Print

    Tajine met feta en lamsgehaktballetjes, tuinbonen en ei

    Het was alweer even geleden dat ik nog tajine had klaargemaakt. Mijn tajine van Le Creuset stond dan ook helemaal achteraan in mijn kast verscholen. Ik ben nochtans dol op eenpansgerechten en vooral op de fantastische smaak en geur van specerijen. Het woord tajine slaat zowel op de specifieke pot met kegelvormig deksel, als op het gerecht dat erin wordt klaargemaakt. Naast een gietijzeren tajine met aardewerken deksel, bezit ik eveneens een volledig aardewerken exemplaar. Dat gebruik ik enkel voor ovenbereidingen. Normaal gezien experimenteer ik er op los. Ditmaal gebruikte ik het kookboekje Tajines van Le Creuset als leidraad, maar gaf het mijn eigen invulling door de gehaktballetjes te vullen met feta, tuinbonen toe te voegen en de kruiding aan te passen.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Tajine met kip


     
    006.JPG

    Ik heb hier al eerder een recept van kiptajine gepost, maar deze is qua kruiding toch weer anders. Er zit geen harissa in en ook geen ras el hanout, zoals de vorige keer, maar wel allerlei specerijen die ik lekker vind. De hoeveelheid is afhankelijk van je eigen smaak, maar voor dit gerecht mag er toch wel een halve eetlepel van elk specerij bij. Het gerecht gaarde heel langzaam in een echte tajine en op een zacht vuurtje, zodat de kip lekker mals werd.

    In het najaar voorzie ik in mijn atelier enkele lessen ‘tajines’, als je interesse heb kan je, je inschrijven op onze nieuwsbrief via culinair-atelier@skynet.be

    De eerst volgende lessenreeksen waarvoor nog plaats is, zijn ‘Italiaans koken’ start op 17/3 en  'Thais koken' start op 22/3. Info op www.culinair-atelier.be

    Voor 4 personen

    4 Kippenbouten of 1 hele braadkip in stukken
    Olijfolie
    2 tenen look
    1cm verse gember
    3 kleine uien
    3 wortelen
    ½ gele paprika
    5 raapjes
    4 grote vastkokende aardappelen
    Groene olijven (ontpit)
    Rozijnen
    5 à 6 abrikozen in stukjes
    1 handjevol witte rozijnen
    Gemalen specerijen: Kurkuma, komijn, paprika, koriander, kaneel
    Enkele saffraandraadjes
    Peper
    Zout
    150 à 200 ml kippenbouillon
    een beetje citroensap


    Maak de groenten schoon, was ze en/of schil en pel ze. Snijd de paprika in repen, de uien in partjes, de look grof, de gember fijn, de wortelen in stukken van ca. 2 à 3 cm, de raapjes in twee of vier en de aardappelen in de lengte in vier. Verhit de olie in de tajine en bak hierin de kippenbouten of  de stukken kip goudbruin. Haal de kip eruit, giet het overtollige braadvet zoveel mogelijk weg en bak in de rest de look, ui en gember zachtjes gedurende 2 à 3 minuten. Leg vervolgens de kip terug in de tajine en verdeel hierover de groenten, de rozijnen, abrikozen en olijven. Bestrooi met peper, zout en specerijen (ca. ½ el per soort), overgiet daarna met de kippenbouillon en laat op een zacht vuurtje ca. 1,5 uur zachtjes garen. Besprenkel met een beetje citroensap, als het kookvocht te vet is.

    Serveer naar keuze met couscous.

    008.JPG

     

  • Pin it! Print

    Zuiderse mosselen in een tajine

    021.JPG



    Het was een kennis, die me laatst op het idee bracht om mosselen in een tajine klaar te maken, diezelfde dag probeerde ik het nog uit. We kochten twee kilo mosselen, maar voor de rest lagen er nog voldoende groenten in de koelkast om in het mosselgerecht te verwerken. In plaats van witte wijn of bier bij de mosselen te gieten, goot ik er een scheut champagne bij, we hadden immers net een fles geopend.


    voor 2 personen

    1 kg mosselen (schoongemaakt)
    2 middelgrote uien (in halve ringen)
    3 kleine teentjes look (fijngehakt)
    2 stelen groene selderij (fijn gesneden)
    Enkele blaadjes van de selderij (grof gesneden)
    Enkele takjes peterselie (grof gesneden)
    2 à 3 kleine gedroogde chilipepers
    3 verse tomaten (in stukjes)
    Enkele saffraandraadjes
    Een scheut champagne of witte wijn
    Olijfolie
    Peper
    Zout

    Fruit de uien en look aan in de olijfolie en voeg de selderij toe wanneer de ui glazig ziet. Doe er de tomaten bij, de saffraan, chilipepers en wat zout. Schep alles goed om en zet het deksel op de tajine en laat op een zacht vuurtje ca. 5 minuten garen (let wel op dat er voldoende vocht in zit, voeg er anders een beetje kokend water bij). Roer de groenten nog eens om en schik de mosselen erover. Bestrooi met peper, eventueel een beetje zout en de peterselie en selderijblaadjes. Giet de wijn of champagne erover en plaats het deksel op de tajine. Laat op een middelhoog vuur garen tot de mosselen open en gaar zijn.

    Serveer met pasta of met ovenfrietjes.

      

  • Pin it! Print

    Tajine met zeewolf

    tajine


    Onlangs maakte ik nog eens een tajine van vis. Er zat zeewolf in, aardappelen, wortel, courgette, zoete aardappel, olijven, een zelfgemaakte chermoulasaus en een aantal specerijen, maar ik heb niet genoteerd hoeveel, en wat ik er allemaal heb ingedaan. Het resultaat was lekker, maar het was zeker niet de beste tajine die ik ooit heb gemaakt. Hij mistte een beetje pit. Uiteindelijk is het niet zo erg dat ik het recept niet heb opgeschreven. Stel je voor dat het de meest sublieme gerecht is dat ik ooit maakte …       

    Dit recept echter, was wel een voltreffer >>>

  • Pin it! Print

    Tajine van kip

    kip tajine

     

    Dit is het gerecht dat ik uitprobeerde voor bij de ‘Venje’, de Kroatische wijn die ik twee dagen geleden besprak.

     

    Voor 2 personen

     

    4 kippenbillen

    Olijfolie

    1 el Harissa (pimentpasta)

    2 (peer)sjalotjes (fijngesneden)

    2 à 3 raapjes (geschild en in grove stukken gesneden)

    1 teentje look (fijngehakt)

    Ras el Hanout (Noord-Afrikaans specerijenmengsel)

    5 gedroogde abrikozen (in stukjes gesneden)

    3 el witte rozijnen (enkele uren geweekt in water)

    ½ kopje weekwater van de rozijnen

    Kippenfond

    Peper

    Zout

     

    2 kopjes couscous

    2 kopjes kokend water

    1 à 2 el Olijfolie

    Zout

    2 el pijnboompitten

    2 el amandelschilfers

    3 abrikozen (in stukjes gesneden)

    1 el geweekte witte rozijnen

    Enkele blaadjes munt (fijngehakt)

     

    Bestrooi de kippenbillen met een beetje peper en zout en bak ze aan in een wat olie, haal uit de tajine. Doe de harissa, look en sjalotjes in de resterende olie en bak zachtjes, maar laat de look niet aanbraden. Doe de kippenbillen terug in de pan en voeg de raapjes toe, bestrooi met ras el hanout en overgiet met het weekwater van de rozijnen en een beetje kippenfond (tot de pan voor ca. 2 cm met vocht is gevuld). Doe het deksel op de pot en laat op een zacht vuurtje garen. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan is en voeg desnoods nog fond toe. Laat de kip zachtjes garen en doe ongeveer een kwartier voor het opdienen de rozijnen en abrikozen erbij.

     

    Doe de couscous met een beetje zout in een kom, voeg het kokende water toe, dek af en laat de korrels wellen. Meng de olijfolie, pijnboompitten, amandelschilfers, abrikozen, rozijnen en munt onder de couscous. Voeg indien te droog nog wat olie toe.

     

    Serveer de couscous bij de tajine.

     

    Wijn: Enjingi ‘Venje’ 2003 – zie ‘Changez’ bespreking wijnblogdag