soep

  • Pin it! Print

    Panna cotta met een soepje van rabarber

    Er verschijnt hier zelden iets zoet, omdat ik zelf geen zoetekauw ben. Mijn partner daarentegen is verzot op zoetigheden en daarom maakte ik deze week dit royale dessert. Twee jaar geleden plantte ik een struikje rabarber, dat inmiddels is uitgegroeid tot een gigantische struik. Het werd daarom hoog tijd om er iets mee te doen. De aardbeien in de tuin zijn nog niet rijp, maar ik had er nog enkele gekochte in de koelkast liggen, die verwerkte ik samen met een sinaasappel in het koude vruchtensoepje. 

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Cappuccino van kastanje met enoki, eendenborst, truffelolie en poeder van eekhoorntjesbrood

     

    eten okt 037.JPG


    Het is volop kastanjetijd en in onze tuin zijn ze weer massaal gevallen. Er kruipt wel een beetje werk in om kastanjes te pellen, maar voor deze soep heb je gelukkig niet zoveel nodig. Je kunt ook voorgekookte kastanjes gebruiken.

    Deze kastanjecappuccino dankt zijn naam aan het schuimige laagje dat je verkrijgt door de soep vlak voor het opdienen even op te schuimen met een mixer. De aardse smaken van de kastanjes en de paddenstoelen gaan lekker samen met de gerookte eendenborst. Als afwerking en extra smaakmaker gebruikte ik tot poeder gemalen (gedroogd) eekhoorntjesbrood. Wanneer je niet aan enoki paddenstoelen kunt geraken, dan kan je die vervangen door schijfjes rauwe champignon of shiitake. 

    Bij wijze van experiment kookte ik dikke tapiocaparels in een bouillon van eekhoorntjesbrood. Zodra ze gaar (doorzichtig) waren heb ik ze afgespoeld met koud water en na een tijdje uitlekken gemengd met een beetje truffelolie. Het gaf de soep een extra structuur, maar ook een lekkere toets. Je kunt dit achterwege laten en enkel wat truffelolie gebruiken.


    Voor 4 personen
    200 g gepelde kastanjes
    1 liter kippenbouillon
    ca. 8 plakjes gerookte eendenborst
    1 dl room
    Peper
    Zout
    Ca. 16 enoki paddenstoelen
    truffelolie
    4 blaadjes bladpeterselie of bieslook

    Eventueel poeder van eekhoorntjesbrood (enkele gedroogde eekhoontjesbroodpaddenstoelen)
    Voor het poeder van eekhoorntjesbrood, maal je gedroogd eekhoorntjesbrood fijn in een molentje.   Snijd de kastanjes bovenaan kruiselings in en kook gedurende ca. 10 minuten. Giet ze af, laat lichtjes afkoelen en verwijder de schil en het velletje rond de kastanje. Doe ze opnieuw in een kookpot, giet er de bouillon over en breng aan de kook laat ca. 5 minuten koken of tot de kastanjes zacht zijn. Breng de soep op smaak met peper en zout. Mix vlak voor het opdienen zodat er een schuimig laagje ontstaat (cappuccino), als je echt een melklaagje wenst kan je zoals bij een echte cappuccino melk opschuimen en gebruiken als afwerking. Snij de propere champignons (of halveer de enoki) in heel dunne schijfjes en verdeel die over de 8 kopjes of borden. Snijd de eendenborst dunne reepjes en verdeel die eveneens over de kopjes. Giet hierover de soep en werk af met enkele druppels truffelolie, gesneden bieslook of een blaadje peterselie en eventueel het poeder van eekhoorntjesbrood.

  • Pin it! Print

    Kruidige radijsjessoep met romige geitenkaas

    lente eten 009.JPG

     

    Ik ben iemand die op tijd en stond een nieuwe uitdaging nodig heeft en sinds kort ben ik in de ban van het (moes)tuinieren. Met een haast kinderlijk enthousiasme vertel ik aan iedereen die het horen wil hoe goed de radijzen het doen, dat de spinazie al flink is opgeschoten en dat de erwten weelderig tieren. Elk vrij moment ben ik in de moestuin te vinden. Onkruid wieden, water geven … Ik weet inmiddels ook alles over het dieven van tomaten en het snoeien van paprika’s, welke groenten het goed met elkaar kunnen vinden en welke elkaar helemaal niet kunnen luchten.

    Mijn tuintje is niet erg groot en ik heb ervoor gekozen om in verhoogde perken te werken, dat is handiger in onderhoud. In een kleine groentetuin is het aanbod natuurlijk beperkter; ik heb peultjes staan, bonen, radijzen, rucola, snijdsla, wortelen (maar die lijken het niet goed te doen), rode bietjes, venkel, raapstelen, spinazie, pompoenen, courgettes en in de serre: tomaten en kerstomaatjes, aubergines, paprika’s en pepers. Verder is er ook nog een kruidentuintje met de meest voorkomende keukenkruiden, lavas, salie, rozemarijn, een aantal soorten tijm, dragon, basilicum, marjolein, oregano, munt, melisse, bonenkruid, koriander, bieslook,  maar ook eetbare bloemen zoals Oost Indische kers en bernagie (komkommerkruid of borage). Daarnaast staan frambozenstruikjes, bramen, rode besjes en bosaardbeitjes. Er is ook nog een oude sterappelboom, een jonge kersenboom, enkele vlierstruiken en om onze tuin van eden helemaal compleet te maken scharrelen er ook nog twee kippen, die ons sinds kort dagelijks verblijden met een ei.

    Of het harde werk uiteindelijk ook wat zal opbrengen is nog even afwachten, maar op dit moment eten we wel al volop sla, rucola en radijzen. Het voordeel van een groentetuin is dat je een winkel aan huis hebt, het nadeel voor sommigen is dat je erg inventief en creatief moet zijn met het verwerken van massa’s van dezelfde soort. Radijsjes bijvoorbeeld; veel mensen eten die enkel in een slaatje of op een boterham met plattekaas, maar je kunt er evengoed  soep van maken of het loof zelfs in een stamppot of aardappelpuree verwerken (zie >>>).

    1 bosje radijzen (loof en knolletjes)
    1 el olijfolie
    1 kleine ui
    2 kleine aardappelen
    2 blaadjes lavas (maggikruid)
    1 l kippen- of groentebouillon
    2 takjes peterselie
    Enkele sprieten bieslook
    Peper

    Voor de romige geitenkaas:
    2 el roomkaas (madame Loïk natuur)
    2 el zachte geitenkaas (type Chavroux)
    1 el vers gesneden bieslook
    1 el vers gesneden peterselie
    1 el vers gesneden dragon

    Snijd de radijzen in vier, de ui fijn en de aardappelen in blokjes en het gewassen loof grof en de lavas grof. Stoof de radijsjes, aardappelen en ui aan in de olie, voeg de bouillon toe en kook tot de aardappelen bijna gaar zijn. Voeg het loof en de lavas toe en laat enkele minuten op een zacht vuur verder koken. Voeg de grof gesneden peterselie en bieslook erbij en mix de soep fijn. Breng op smaak met peper.
    Meng de roomkaas met de geitenkaas en de fijngesneden kruiden. Serveer de soep met een quenelle van de romige geitenkaas en werk eventueel af met bieslookbloemetjes.

  • Pin it! Print

    Franse uiensoep (voor druilerige winterdagen)

     

    016.JPG



    Vanavond organiseren we met de buren een nieuwjaarsreceptie voor de straat. We hadden gehoopt op winters vriesweer en het liefst ook nog een sneeuwtapijt, zodat we met z’n allen gezellig rond de vuurkorven en met een jenever in de hand konden toosten op het nieuwe jaar. Noodgedwongen zullen we moeten schuilen onder het ruime overdekte terras van de buren. De sfeer zal er niet minder om zijn, want het is vooral de harde kern (lees: de fuifbeesten) die aanwezig zullen zijn. Er zal mening één naar huis waggelen en i.p.v. als opwarmertje zal mijn Franse uiensoep dienen als opkikkertje.

    500 g uien
    1 opgehoopte lepel bloem
    1 liter rundbouillon
    Een scheutje rode wijn
    2 blaadjes laurier
    Enkele takjes verse tijm
    Zout
    Peper
    2 el boter

    Snijd de gepelde uien in heel fijne halve ringen. Smelt de boter in een kookpot en bak de ui hierin glazig. Strooi de bloem erover en roer tot die zich vermengt met de uien. Gier hier een scheutje rode wijn en de bouillon over. Doe de laurier en de tijm erbij en breng de soep aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat nog een half uurtje verder koken. Haal de laurier en tijm eruit en breng op smaak met royaal wat peper en eventueel zout.

    Normaal serveer je Franse uiensoep met geroosterd stokbrood dat je in de soep legt, daarover strooi je dan ruim geraspte Gruyère en vervolgens gaan de soepkommen even onder de grill, zodat de kaas lekker gegratineerd is. Dat kunnen wij natuurlijk vanavond niet en daarom heb in halve sneetjes stokbrood geroosterd in de oven en daarna gegratineerd met kaas, zodat je een soort van kaascroutons krijgt.

  • Pin it! Print

    Mosseltjes met Hoegaarden en pastinaak

     

    foto's november2 005.JPG 

     

    Vaste bezoekers van deze blog zullen zich afvragen of ik er mee opgehouden ben, op vakantie ben, etc. Het is gewoon gebrek aan tijd, dat me de laatste tijd parten speelt. Het nieuwe seizoen in mijn kookatelier is inmiddels een dikke maand geleden gestart en daar kruipt, naast mijn gezinsleven, de meeste tijd in. Het uitwerken van recepten, de voorbereiding, de inkopen doen, tafels klaarzetten, keukens in orde maken, vaatwassers leegmaken, keukendoeken wassen, etc. Er komt meer werk bij kijken dan je zou denken. Toch hoor je mij niet klagen, want het is nog steeds heel leuk om te doen.

    Vorige week dinsdag heb ik bijvoorbeeld met de workshop hoppas, het thema ‘koken met bier’ afgesloten. Het was een boeiende lessenreeks, ook voor mij. Er is heel wat geëxperimenteer aan vooraf gegaan, want met bier was ik nog niet echt vertrouwd. De reacties van de cursisten waren zeer positief. Eén van hen had tijdens een weekend voor vrienden met veel succes één van de menu’s gemaakt, en anderen planden een diner met enkel biergerechten. Dat hoor ik natuurlijk graag. Niets is zo leuk dan dat mensen iets met de vergaarde kennis doen.

    Dit mosselgerechtje viel bijvoorbeeld erg in de smaak:

     

    Voor 4 personen

    2 kg mosselen
    1 pastinaak (geschild en in blokjes geneden)

    1 preiwit (gewassen en fijngesneden)

    1 groene selderijsteel (gewassen en fijn gesneden)

    1 wortel (geschild en in blokjes geneden)

    1 teentje look (fijn gesneden)
    2 takjes peterselie (grof gesneden)

    1 klontje boter
    1 flesje Hoegaerden

    1 flinke scheut room
    peper
    Zout
    Naar keuze: grijze garnalen


    Maak de mosselen grondig schoon en spoel ze enkele malen. Stoof de fijngesneden groenten en look aan in de boter. Voeg de mosselen toe. Bestrooi met peterselie, peper en een beetje zout en overgiet met het bier en een flinke scheut room. Laat op een middelmatig vuur garen tot de mosselen open zijn. Serveer de mosselen in een diep bord en giet er van het mosselvocht over, let op niet het onderste uit de pot, want daar kunnen zandresten inzitten.



    Tip: je kunt er bij her serveren nog wat grijze garnaaltjes over strooien.