snacks & snelle hap

  • Pin it! Print

    Quiche met tomaat, chorizo en feta

    Een quiche is ideaal om restjes te verwerken. Lekker als lunch of bij een glaasje wijn, bier of cava. Voor de quiche gebruikte ik kant-en-klaar bladerdeeg, veel verse kruiden, een restje feta, enkele tomaten en verse chorizoworst. Kan zowel koud als warm gegeten worden.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Havermoutpannenkoeken met banaan

    Havermout is al sinds enkele jaren erg populair als ontbijt, omdat het je voldoende energie geeft om de voormiddag door te komen. Bovendien bevat het geen gluten, het verlaagt de cholesterol, is lief voor je lijn en bevat antioxidanten. Combineer dit met banaan die o.a. rijk is aan vitamine B3, B6, A en C, kalium, magnesium, fosfor, ijzer en selenium en je hebt een gezond en voedzaam ontbijt. Als afwisseling op je dagelijkse pap, muesli of granola kan je deze pannenkoeken eens proberen. Om helemaal trendy gezond te blijven heb ik ze in kokosolie gebakken en gezoet met ahorn-agavesiroop en verse aardbeien.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Nasi goreng vegetarisch

    Het is weer tijd voor een vegetarisch gerecht. Ondanks dat hier regelmatig gerechten met vlees verschijnen eet ik meestal wel vegetarisch. Ik laat dan gewoon het vlees weg en eet een extra portie groenten of paddenstoelen. Omgekeerd bak ik bij vegetarische gerechten voor mijn man soms een stukje vlees. Bij deze nasi goreng kreeg hij kipsatés. Nasi goreng betekent eigenlijk gebakken rijst en je kunt het als hoofdgerecht of als bijgerecht serveren. Je kunt er heel gemakkelijk restjes in verwerken. Geef er voor een echte Indonesische nasi goreng eventueel gebakken uitjes bij, een spiegelei, atjar (zoetzure groenten), sambal (smaakmaker op basis van pepers), kroepoek en pindasaus. Voor een niet vegetarische versie kan er saté bij of gebraden kip. 

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Gevulde verse vijgen met geitenkaas en spek

    gerechtjes oktober 004.JPG




    Ze liggen nog even in de winkel, de verse vijgen. Gisteren at ik op restaurant nog een partje, dat als garnituur diende voor een dessert met appelgebak en kaneelijs. De vijg had eigenlijk als hoofdingrediënt kunnen dienen, want het is een veelzijdige vrucht, die zowel in zoete als zoute gerechten verwerkt kan worden. Deze vijg met een zachte vulling van geitenkaas en een krokant jasje van spek werd als voorgerecht geserveerd. In een grotere portie is het een lekkere maaltijdsalade.

    4 verse vijgen
    1 à 2 verse geitenkaasjes
    Vloeibare honing
    8 gerookte spekplakjes (dun gesneden)
    Tijm (of rozemarijn)
    1 zakje rucola
    1 appel in kleine blokjes gesneden
    2 el pijnboompitten
    Olijfolie extra vergine
    Balsamico azijn (van goede kwaliteit)
    peper
    Zout

    Snijd de vijgen kruiselings in en duw ze een beetje open. Vul de ontstane holte met een lepel geitenkaas. Bestrooi met peper, zout, enkele grof gehakte tijmnaaldjes (of rozemarijn) en druppel er wat vloeibare honing over. Pak elke vijg in, in twee plakjes spek en doe ze  in een ingevette ovenschaal. Plaats de vijgen in een voorverwarmde oven van 180° en laat ze ca. 10 à 15 minuten bakken tot het spek gaar en lichtjes krokant is. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Meng de rucola met wat olijfolie en balsamico, peper en zout. Voeg de appelblokjes en pijnboompitten toe en verdeel over 4 borden. Schik de warmen vijgen erbij en serveer.

    gerechtjes oktober 002.JPG

  • Pin it! Print

    Pasta met geitenkaas, appel en spek

     P1090860.JPG

    Ik opende de koelkast en moest tot mijn schaamte bekennen, dat de inhoud alles behalve op die van een foodie leek. Er lag nog een vers geitenkaasje, een appel, room en wat spek. De tijd ontbrak me om boodschappen te doen en al helemaal om uitgebreid te koken. Ik zocht in de voorraadkast naar gezelschap voor dit kwartet. Meer bepaald naar penne of een andere ‘korte’ pasta, maar ook die was op. Het enige wat er nog lag was spaghetti en tagliatelle. Daar moest ik het mee doen. Ik besloot het erop te wagen en deze niet alledaagse pastasaus bij spaghetti te maken.

    Het was een lekker, snel en alledaags gerechtje. Alleen zou ik de volgende keer, zoals ik eigenlijk in gedachte had, er penne bij serveren.

    Voor 2 personen

    1 vers geitenkaasje
    ½ appel
    200 g gerookt spek
    Room
    Boter of margarine
    300 g penne
    Peper
    Zout
    Bieslook

    Kook de pasta al dente (bijtgaar) in licht gezouten water. Snijd het spek in reepjes, maar laat enkele plakjes heel. Schil de appel, snijd hem in blokjes. Bak de spekreepjes in een beetje boter of margarine en voeg de appelblokjes toe. Bak tot de appel bijtgaar is. Voeg de geitenkaas toe en voldoende room tot er een saus ontstaat. Indien de saus te dik is kan je hem aanlengen met een beetje pastakookwater. Laat de saus 5 minuten op een zacht vuurtje pruttelen zodat alle smaken kunnen mengen. Giet de pasta af en meng hem onder de saus. Werk af met krokant gebakken spekplakjes en fijngesneden bieslook.