salades

  • Pin it! Print

    Caesar salad with a twist

    In 2007 postte ik al een recept voor Caesar Salade. In die tijd was de salade hier nog niet zo bekend, nu is hij niet meer weg te denken. Ik kreeg het originele recept van een Amerikaanse kennis, maar het kreeg doorheen de jaren mijn eigen touch. Vandaag maakte ik deze knapperige salade met ijsbergsla i.p.v. Romeinse sla en de kip marineerde ik deze keer zoals ik dat normaal bij kip tandoori doe. Namelijk in een marinade van yoghurt, specerijen en citroen. Het resultaat is lekkere zachte kip met pit.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Salade met geitenkaas, appel en rode biet

    De lente is wel begonnen, maar het is toch nog iets te vroeg voor zomerse salades. Deze klassieker smaakt het hele jaar door. Een lekkere combinatie van zout en zoet, krokant en zacht.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Gado Gado, my way

    Na een week pauze ben ik er weer helemaal. Helaas niet terug van een leuke vakantie, maar wel van enkele dagen ziekenhuis. Geen verhalen over culinaire uitspattingen ergens in een zonnig oord. Eerder over het slechtste eten dat je kan bedenken. Smakeloze groenten met al even flauwe sauzen. Sponzig brood met ongezond beleg en artificiële desserts. Geen wonder dat ik bij mijn thuiskomt hunkerde naar verse groenten. Van zodra ik mijn draai weer gevonden had ben ik beginnen koken. Het eerste gerecht was deze Indonesische Gado Gado, een salade met pindasaus/-dressing. Ik gaf er mijn eigen draai aan door de kool te vervangen door bloemkool. De tofu en sojascheuten liet ik achterwege en serveerde er voor de gelegenheid kipsatés bij.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Zalmburgers op de BBQ met exotische salsa

    zalm, zalmburgers, bbq, culinair atelier ID, zomer, vis

     

    voor 4 personen

    500 g zalmfilet
    50 g panko of paneermeel
    2 el gehakte rode ui
    2 el fijngesneden rode paprika
    1/2 eetlepel mosterd
    1 theelepel mierikswortel
    1 el fijngesneden venkelkruid of dille of koriander
    1 ei, licht geklopt zout peper
    1 eetlepel olijfolie

    Snijd de zalm met een mes tot een fijne tartaar. Meng het zalmgehakt met de panko, rode ui, paprika, mosterd, mierikswortel en ei. Voeg venkelkruid, zout en peper toe en meng goed. Vorm 8 burgers van het mengsel en plaats minimaal 30 min. afgedekt in de koelkast.

    Verwarm de barbecue tot matig heet voor. Vet de burgers licht in met olie, gebruik eventueel een speciale barbecue pan. Bak de zalmburgers 4 tot 5 min per kant.

    Voor de salsa
    1 komkommer
    ½ papaya
    1 niet te rijpe avocado
    ½ rode paprika
    2 el fijngesneden rode ui
    Limoen zeste en sap
    ½ el geraspte gember
    peper
    zout
    2 el witte wijnazijn
    1 koffielepel honing of agavesiroop
    munt
    koriander

    Snij de gewassen komkommer in fijne blokjes, verwijder wel de zaden. Schil de papaya, verwijder de zaden en snijd even groot als de komkommer, doe hetzelfde met de paprika en avocado en meng met de ui. Doe de wijnazijn, agavesiroop, ½ el limoen zeste, het sap van ½ limoen, gember, peper en zout erbij. Werk af met munt en koriander.

  • Pin it! Print

    Gegrilde aubergine salade

    gedekte tuintafel, culinair atelier ID, BBQ

    Het overkomt me regelmatig dat ik vergeet om foto’s te nemen van de gerechten die ik maak. Vooral als er bezoek is, is alles al opgegeten vooraleer ik er erg in heb. Afgelopen vrijdag was zo’n avond, ik had een aantal lekkere barbecuegerechten voorbereid.  Als voorgerecht serveerde ik zalmburgers met een exotische salsa, daarna lamskoteletjes met Maaslands kruidenzout, kofte en rundspiesjes met een overheerlijke aubergine salade van Raymond Blanc.

    Op de foto in het gezelschap van een couscoussalade, een restje dat ik een dag later at.    

    aubergine, kikkererwten, amandelen, bbq salade, bbq, culinair atelier ID


    bijgerecht voor 4 – 6 personen

    3 middelgrote aubergines
    4 el olijfolie extra vergine
    ½ citroen
    zout
    peper
    enkele druppels agavesiroop of snuifje suiker
    80 g uitgelekte kikkererwten
    10 ontpitte dadels (fijngehakt)
    1 rode paprika (fijngesneden)
    1 bosje munt (fijngehakt)
    1 bosje koriander (fijngehakt)
    1 teentje look (fijngehakt)
    40 g verkruimelde feta
    1 handvol amandelschilfers
    eventueel een beetje verse chilli of pili pili
    balsamico azijn

    Pitabrood of Turks brood om erbij te serveren

    Prik in de aubergines gaatjes met een vork. Plaats de hele aubergines op een hete BBQ voor ca. 20 minuten (dit kan ook in de oven), draai ze alle vijf minuten eens om. Wanneer ze zacht zijn, zijn ze goed. Zet ze opzij om wat af te koelen. Halveer de aubergines in de lengte en schep het vruchtvlees eruit en doe in een grote schaal. Eventueel zaden en overtollig vocht er eerst uitscheppen en het vruchtvlees grof snijden. Druppel er de olijfolie over, alsook de citroen. Breng op smaak pet peper en zout en een snuifje suiker. Bewaar enkele kikkererwten als garnering, evenals munt. De rest van de kikkererwten, dadels, paprika, munt, koriander, look en eventueel chili mag er nu bij. Schep alles nog eens goed onder elkaar. Breng op smaak. Werk af met de feta, de rest van de kikkererwten en munt. Druppel er op het einde nog wat extra olijfolie over en ook balsamico. Serveer met gegrilde pitabroodjes.