noord afrika

  • Pin it! Print

    Tajine met feta en lamsgehaktballetjes, tuinbonen en ei

    Het was alweer even geleden dat ik nog tajine had klaargemaakt. Mijn tajine van Le Creuset stond dan ook helemaal achteraan in mijn kast verscholen. Ik ben nochtans dol op eenpansgerechten en vooral op de fantastische smaak en geur van specerijen. Het woord tajine slaat zowel op de specifieke pot met kegelvormig deksel, als op het gerecht dat erin wordt klaargemaakt. Naast een gietijzeren tajine met aardewerken deksel, bezit ik eveneens een volledig aardewerken exemplaar. Dat gebruik ik enkel voor ovenbereidingen. Normaal gezien experimenteer ik er op los. Ditmaal gebruikte ik het kookboekje Tajines van Le Creuset als leidraad, maar gaf het mijn eigen invulling door de gehaktballetjes te vullen met feta, tuinbonen toe te voegen en de kruiding aan te passen.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Kip met panchetta, couscous met kerstomaatjes en artisjok en zachte geitenkaas

     

    009.JPG

    Wanneer de kinderen thuis zijn koken we meestal traditioneel, omdat ze dat nu eenmaal lekker vinden. Als we maar met zijn tweetjes zijn werken we vaak restjes uit de koelkast weg. De ene keer gaan we de mediterrane kant op, een andere keer krijgt ons dagelijks kostje een Aziatische toets.  Ik wou dit zuiderse gerechtje eigenlijk met lamsvlees maken, maar uiteindelijk besliste ik om de kipfilets die nog in de diepvriezer lagen te verwerken. Ik verkies altijd verse producten, maar nu en dan belanden er overschotjes of teveel gekochte producten in de diepvries, die uiteindelijk toch verwerkt moeten worden.  

    Voor 2 personen

    2 artisjokken
    1/2 citroen
    Kerstomaatjes
    olijfolie
    ½ gele paprika (fijngesneden)
    1 teentje look (fijngesneden)
    1 à 1,5 kopje couscous
    Ras el hanout
    2 kipfilets
    8 – 12 plakjes panchetta of spek
    1 el fijngehakte peterselie
    Peper
    Zout

    Snijd de steel en het bovenste gedeelte (de blaadjes) van de artisjok weg. Kook in ruim gezouten water met wat citroensap gaar (ca. 30 minuten). Giet de artisjokken af, laat ze schrikken onder koud water. Verwijder de bladeren en het hooi, tot enkel de bodems overblijven. Snijd die telkens in vier.

    Bestrooi de kipfilets met peper en zout. Leg de helft van de panchetta of het spek op een snijplank en laat de plakjes elkaar een beetje overlappen. Rol hierin de kipfilet en doe hetzelfde met de andere filet. Bak de kip in een klontje boter of margarine.

    Stoof de look, paprika en de kerstomaatjes kort aan in wat olijfolie, de tomaatjes moeten nog heel blijven. Voeg de stukjes artisjok toe, zodat die nog wat warmte krijgen. Breng op smaak met peper en zout.

    Maak de couscous klaar zoals op de verpakking staat. Maak hem vervolgens los met een vork en meng met ras el hanout, peper, zout, peterselie, een scheutje olijfolie en met de groenten. Let wel op dat de tomaatjes nog min of meer heel blijven.

    Serveer met het vlees en een lepel zachte geitenkaas.

    Tip: probeer dit recept ook eens met lamsvlees, laat dan de panchetta achterwege.

     

  • Pin it! Print

    Tajine met kip


     
    006.JPG

    Ik heb hier al eerder een recept van kiptajine gepost, maar deze is qua kruiding toch weer anders. Er zit geen harissa in en ook geen ras el hanout, zoals de vorige keer, maar wel allerlei specerijen die ik lekker vind. De hoeveelheid is afhankelijk van je eigen smaak, maar voor dit gerecht mag er toch wel een halve eetlepel van elk specerij bij. Het gerecht gaarde heel langzaam in een echte tajine en op een zacht vuurtje, zodat de kip lekker mals werd.

    In het najaar voorzie ik in mijn atelier enkele lessen ‘tajines’, als je interesse heb kan je, je inschrijven op onze nieuwsbrief via culinair-atelier@skynet.be

    De eerst volgende lessenreeksen waarvoor nog plaats is, zijn ‘Italiaans koken’ start op 17/3 en  'Thais koken' start op 22/3. Info op www.culinair-atelier.be

    Voor 4 personen

    4 Kippenbouten of 1 hele braadkip in stukken
    Olijfolie
    2 tenen look
    1cm verse gember
    3 kleine uien
    3 wortelen
    ½ gele paprika
    5 raapjes
    4 grote vastkokende aardappelen
    Groene olijven (ontpit)
    Rozijnen
    5 à 6 abrikozen in stukjes
    1 handjevol witte rozijnen
    Gemalen specerijen: Kurkuma, komijn, paprika, koriander, kaneel
    Enkele saffraandraadjes
    Peper
    Zout
    150 à 200 ml kippenbouillon
    een beetje citroensap


    Maak de groenten schoon, was ze en/of schil en pel ze. Snijd de paprika in repen, de uien in partjes, de look grof, de gember fijn, de wortelen in stukken van ca. 2 à 3 cm, de raapjes in twee of vier en de aardappelen in de lengte in vier. Verhit de olie in de tajine en bak hierin de kippenbouten of  de stukken kip goudbruin. Haal de kip eruit, giet het overtollige braadvet zoveel mogelijk weg en bak in de rest de look, ui en gember zachtjes gedurende 2 à 3 minuten. Leg vervolgens de kip terug in de tajine en verdeel hierover de groenten, de rozijnen, abrikozen en olijven. Bestrooi met peper, zout en specerijen (ca. ½ el per soort), overgiet daarna met de kippenbouillon en laat op een zacht vuurtje ca. 1,5 uur zachtjes garen. Besprenkel met een beetje citroensap, als het kookvocht te vet is.

    Serveer naar keuze met couscous.

    008.JPG

     

  • Pin it! Print

    Libanese mini pizza’s (Lahmé bi aajine)

    mini pizza

     

    Het is een keuken, die ik nog nooit ergens heb gegeten, maar om de één of andere reden spreekt de Libanese keuken mij wel aan. Ze gebruiken net als in de Indiase keuken (één van mijn favorieten) veel kaneel. Deze mini pizza's zien er misschien niet zo smakelijk uit, maar ze waren echt wel lekker.

     

    Voor 15 mini pizza

    2 verse pizzabodems

     

    De vulling

    200 g lamfilet (grof gesneden)

    2 el fijngehakte bladpeterselie

    ½ ui (grof gehakt)

    2 tomaten (ontveld, ontpit en grof gehakt)

    2 tl kaneel

    1 mespunt paprikapoeder

    1 mespunt nootmuskaat

    1 mespunt gemalen kardemom

    1 mespunt korianderzaad

    1 mespunt gemberpoeder

    1 mespunt chilipoeder

    Zout

    Peper

     

    Rol de pizzabodems uit en druk er met behulp van een ring of een glas 15 rondjes uit. Leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat. Verwarm de oven voor op 180°.

     

    Doe het vlees met de tomaat, peterselie en ui in een foodprocessor en hak het fijn. Meng de specerijen eronder. Verdeel het gehaktmengsel over de pizzabodempjes en bak 7 – 10 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

     

    Tip: In de Libanese keuken giet men enkele druppels granaatappelsiroop over deze pizza’s, maar een beetje citroensap kan ook.