mediterraan

 • Pin it! Print

  Lamfilet, mediterrane groenten en couscous

  Lam en couscous zijn een perfecte match. De groenten vormen eigenlijk de basis voor een ratatouille, maar ik maakte er een andere versie van. Een deel van de aubergine ging in de groentemengeling, de rest werd gefrituurd tot chips en de tomaatjes werden gegrild. De lamsjus is een vereenvoudigde versie op basis van kant-en-klare fond.

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  L’ Art de la Table

  Bij het doorbladeren van dit boek kreeg ik spontaan het water in de mond. De prachtige foto’s schetsen de Mediterrane sfeer waarvan ik zoveel houd en het liefst van al was ik richting zuiden vertrokken. Auteur en fotografe Gintare Marcel heeft zoals ze zelf zegt, een levenslange liefdesrelatie met eten en ze weet die perfect over te brengen op de lezer. Gintare werd geboren in Litouwen, leefde door heel Europa en reisde met haar Franse man langs alle streken van de Middellandse Zee.

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Gegrilde mediterrane groenten met polenta

  Hier volgt weer een vegetarisch gerechtje, als bijdrage voor ‘dagen zonder vlees’. Uiterst smaakvol en eenvoudig te bereiden. Het viel zelfs erg in de smaak bij mijn man die een echte carnivoor is. Ik gebruikte polenta en ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar een liefhebber van is, maar probeer deze toch eens uit. Het is een zogenaamde ‘natte’ polenta, die eerder de textuur van aardappelpuree heeft. De parmezaan zorgt voor extra veel smaak.

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Vegetarisch linzenstoofpotje met gepocheerd ei

  Vandaag start de campagne Dagen Zonder Vlees. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gedurende 40 dagen minder vlees en vis eten om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. DZV is volgens de organisatoren geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere voedingsgewoontes. Het verbruik van vlees is één van de hoofdoorzaken van de klimaatsveranderingen, omdat de veeteelt meer broeikasgassen uitstoot dan de transportsector.  Op de site kan je, je aanmelden en een persoonlijke kalender bijhouden, zo volg je hoeveel je bijdrage is. Als je er helemaal voor wilt gaan kan je nog voor drie extra uitdagingen gaan nl. minder voedselverspilling, minder verpakkingen en meer seizoensgroenten. Ik heb mezelf alvast ingeschreven en zal de komende weken een aantal vegetarische gerechten met jullie delen. Vandaag staat er een linzenstoofpotje op tafel. Ik voegde er allerlei groenterestjes aan toe en werkte het geheel af met kakelverse gepocheerde eitjes. Het is een volwaardig gerecht dat zelfs niet vegetariërs zullen smaken. Meer info? Zie Dagen Zonder Vlees

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Lekkere Griekse mezze (Tzatziki, tarama, Melitzanosaláta)

   

  tarama, grieks, tzatziki, auberginedip, culinair atelier

  Om in de zomersfeer te blijven serveer ik vandaag nog enkele Griekse mezze. De ingrediënten zoals bijvoorbeeld het viskuit en de echte Griekse pitabroodjes zijn te koop in Griekse speciaalzaken, de andere zaken zijn gemakkelijk in de supermarkt te vinden. De schaaltjes en het bord zijn het ontwerp van Pascale Naessens uit de reeks Pure van Serax. Bijzonder mooi!

   

  Tzatziki

  1 grote komkommer
  2 teentjes knoflook
  1/2 liter Griekse yoghurt
  1,5 eetlepel olijfolie

  1/4 theelepel zout

  De komkommer wassen en raspen. Vijf minuten laten staan in het een vergiet, het vocht er goed uitdrukken met de hand. De knoflook raspen en deze samen met yoghurt, komkommer en zout in een kom doen. Dit tot een samenhangende massa roeren en beetje bij beetje onder voortdurend roeren de olie toevoegen. Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voor het opdienen.


  Tarama

  1 soeplepel gerookte kabeljauwkuit (Griekse winkel)
  1/3 kopje lauw water
  330 ml koolzaadolie
  ½ citroen
  enkele zwarte olijven


  Doe het viskuit en het lauwe water in een maat- of mixbeker. Mix even tot water en kuit gemengd zijn. Mix nu druppelsgewijs (zoals bij mayonaise) de olie in het mengsel. Wanneer je een dikke ‘mayonaise’ hebt, voeg je het sap van een halve citroen toe. Doe dit in delen en proef telkens zodat de tarama niet te zuur is, je kunt altijd toevoegen. Doe het mengsel in een schaal en garneer met enkele olijven.


  Auberginedip (Melitzanosaláta)

  3 aubergines
  1 teentje knoflook (geperst)
  Zout
  1 citroen
  1,5 dl olijfolie extra vergine

  Verwarm de oven op 200°. Prik met een vork gaatjes in de aubergine en plaats ze 30 tot 40 minuten in de warme oven. De schil zal verkleuren en de aubergines zullen binnenin zacht worden. Laat de aubergines afkoelen en verwijder de schil. Hak het vruchtvlees heel fijn (eventueel mixen) en voeg de knoflook en zoveel citroensap toe als nodig. Roer er zoals bij mayonaise druppelsgewijs de olijfolie onder. Breng op smaak met zout en eventueel nog extra citroensap.

  Serveer als voorgerecht of als hapje met pita of plat brood. Ook lekker bij lamsvlees, BBQ, bij gegrilde vis, …