light recepten

  • Pin it! Print

    Shiitakes gevuld met kruidig kippengehakt

    Om nog enkele kilo’s kwijt te geraken voor onze vakantie, ben ik de laatste week volledig volgens de goede voedselcombinaties aan het eten/koken. Er staan op dit moment ook geen koolhydraten op het menu. Het is uiteraard belangrijk om smakelijk en veelzijdig te koken, anders is het veel moeilijker om vol te houden. Ik combineerde deze shiitakes met gestoomde broccoli, die op smaak bracht met oestersaus, look, gember en lente-ui. Je kunt deze paddenstoelen eveneens als hapje serveren.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Kabeljauw, gegrilde groene asperges, lente-ui en linguine van courgette

    Wij eten graag culinair, maar proberen wel gezond te eten. Niet teveel vlees, af en toe vis en vooral veel groenten. Zelf eet ik overwegend vegetarisch en we lassen tevens regelmatig een maaltijd in die voldoet aan ‘de goede voedselcombinaties’. Pascale Naessens past dit o.a. toe in haar recepten en haar boeken zijn een groot succes. Nochtans is het iets waarmee ik opgegroeid ben. Ik heb deze voeding nooit strikt toegepast, omdat ik nu eenmaal een lekkerbek ben, die weinig of geen last heeft van haar spijsvertering. Tegenwoordig is er eveneens veel te doen rond koolhydraatarme voeding. Brood eet ik weinig, maar pasta vind ik super lekker. Soms laat ik die achterwege en snijd ik courgette of andere groenten in spaghettislierten. Het resultaat is een licht alternatief.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Knapperige nazomersalade met rode biet en feta

     

    hapjes etc 016.JPG


    Het zijn de vallende kastanjebolsters die verraden dat de herfst aanbreekt. Anders zou je denken dat het hoogzomer is, tenminste achter glas. Heerlijk toch zo’n nazomer! De zoete geur van overrijp fruit vult te lucht en dat stemt mij gelukkig, maar geeft ook aan dat het hoog tijd is om de diepzwarte bramen te plukken en de gevallen sterappeltjes te rapen, voordat de schapen ermee weg zijn. Al vrees ik dat, dat laatste verloren moeite is. De aanblik van mijn schamel moestuintje getuigt dat de zomer voorbij is. Op wat snijbiet, een enkele courgette en een aantal nog groene tomaten na, blijft er weinig over van wat ooit een weelderige tuin van eden was. De rode bieten kunnen nog even blijven staan, maar toch haal ik er enkele uit de grond voor deze heerlijke salade.

    De rode biet is volgens mij aan een opmars bezig. Nooit eerder kwam ik hem zo vaak in restaurants tegen en in zoveel gedaantes. Zowel hartig, als verrassend  zoet in desserts. Ik ben al lang fan van deze aardse groente en ik heb in mijn atelier al menig cursist weten te overtuigen, dat mits de juiste bereiding, een rode biet helemaal niet zo zanderig smaakt zoals velen vinden. Ben je zelf nog niet overtuigd, probeer dan zeker deze knapperige salade, waar zoet en zout heerlijk samengaan.

    voor 4 à 6 personen
    2 gekookte rode bieten
    1 rode ui
    8 radijsjes
    300 g watermeloen
    100 g rode kool
    20 (paarse) basilicumblaadjes
    zout
    peper
    200 g feta
    eventueel eetbare gedroogde bloemenmix (te koop in speciaalzaken)

    Voor de dressing:
    4 el frambozenazijn (rode wijnazijn mag ook)
    ½ tl Dijonmosterd
    1 tl ahornsiroop (honing mag ook)
    6 el olijfolie extra vergine
    peper
    zout


    Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Snijd of schaaf de rode kool heel fijn. Snijd de rode biet en watermeloen in blokjes. Verwijder het loof van de radijsjes en snijd de knolletjes in fijne plakjes. Snijd de ui met een mandoline of met een mes in hele dunne halve ringen. Meng alle ingrediënten in een grote schaal met de dressing (vlak voor het opdienen) en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep luchtig onder elkaar. Verdeel over 4 borden en verkruimel
    er de feta over.

  • Pin it! Print

    Maatjesharing, kerriesausje, aardappel, rode biet en appel, sneeuw van mierikswortel

      

    mark en bien 013.JPG

    Voor 4 personen

    2 maatjesharingen

    2 voorgekookte rode biet (kant-en-klaar)
    1 zoete appel
    2 el frambozenazijn
    1 tl korianderpoeder
    ½ tl Chinees vijf kruidenmengeling
    Peper
    Zout

    2 dikke aardappelen (in de schil gekookt )

    Voor de sneeuw van mierikswortel
    1 el zure room
    ½ of 1 el mierikswortelpuree

    Voor de kerriesaus
    1 el zure room
    1 el yoghurt
    ½ el kerriepoeder
    1 snuifje kurkuma
    Peper
    Zout
    Fijngesneden verse dille

    Voor de afwerking
    1 lente-ui
    1 scherm/bloem van dille
    Enkele scheutjes (rode biet, erwt, etc.)
    4 rode bietblaadjes
    4 blaadjes van de Oost-Indische kers
    Een uitsteekvormpje
    Een fijne aardappel uitsteker (pommes Parisiennes)  

    Meng de zure room met de mierikswortelpuree, peper en zout en zet enkele uren in de diepvriezer.

    Snijd de rode biet en geschilde appel in de gewenste vormen (cirkels, bolletjes, halve cirkels, etc.). Vang het sap van de rode biet op en meng het met de frambozenazijn, de vijf kruidenmengeling, korianderpoeder, peper en zout en laat de stukjes appel en rode biet hierin enkele uren marineren.

    Meng voor het kerriesausje alle ingrediënten samen. Snijd de aardappelen in de gewenste vorm. Snijd de maatjes in gelijke stukken.

    Schik alle componenten over 4 borden, werk af met de scheutjes, stukjes van de dillebloem en schraap met een lepel over de hard geworden mierikswortelroom tot er ‘schaafsel/sneeuw’ ontstaat en schik dat als laatste op het bord.

     

    Wijntip: Chenin Blanc Secateur 2011 van Badenhorst

     

     

     

  • Pin it! Print

    Kwarktaart met aardbeien en lavendel

    004.JPG

    Deze lichte taart met een subtiele lavendelsmaak werd vorige week door één van mijn cursisten gemaakt. De enige man in het gezelschap moest helemaal niet onderdoen voor zijn vrouwelijk medecursisten. Hij garneerde de taart als een doorwinterde patissier.


    voor 4 personen


    Voor de taart
    50 g boter
    ½ tl gedroogde lavendel, geplet
    120 g (volkoren) koekjes (fijngemalen)
    30 + 50 g fijne suiker
    250 g verse roomkaas (kwark)
    2 ½ dl Griekse yoghurt
    1,5 dl slagroom (lobbig, maar toch stevig geklopt)
    1 limoen (de geraspte schil)
    6 melisseblaadjes
    200 – 250 g aardbeien (ontdaan van kroontje)

    Smelt de boter, doe de lavendelbloemetjes erin en neem van het vuur. Voeg de gemalen koekjes en 30 g suiker toe en meng alles goed door elkaar. Druk de nog warme massa uit op de bodem van een springvorm (20 cm doorsnede), zodat er een mooie taartbodem ontstaat. Plaats ca. 2 uur in de koelkast. Klop in een schaal de kwark, de resterende suiker en yoghurt tot een glad mengsel. Vouw de lobbig geklopte slagroom onder het roomkaasmengsel. Stort het mengsel vervolgens op de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Plaats opnieuw 1 uur in de koelkast. Werk de taart voor het opdienen af met de aardbeien (heel, gehalveerd of in vier gesneden. Bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker en werk verder af met de limoenrasp, enkele lavendelbloemetjes en de citroenmelisse.