kaas

  • Pin it! Print

    Salade met geitenkaas, appel en rode biet

    De lente is wel begonnen, maar het is toch nog iets te vroeg voor zomerse salades. Deze klassieker smaakt het hele jaar door. Een lekkere combinatie van zout en zoet, krokant en zacht.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    De inmaak: Zoetzuur van rode bietjes

     

    september 2012 076.JPG


    Nostalgie is iets waarmee we allemaal weleens geconfronteerd worden en vaak associeer je leuke momenten uit het verleden met eten. Dat is alleszins bij mij het geval. Heel lang geleden (jaren 80) kreeg mijn moeder een potje zelf opgelegde rode bietjes van haar tante. De bietjes vielen zo goed in de smaak, dat ze het recept vroeg. Mijn moeder verwerkte ze vaak in een lekker rauwkostbord, met o.a. veldsla en rauwe zuurkool en daarbij haar heerlijke zelfgemaakte yoghurtdressing met verse kruiden. Ik at deze bietjes vooral graag bij een eenvoudige beboterde, grijze boterham met een plakje jonge Gouda. Het water loopt me nu nog in de mond.

    Toen ik een maand geleden mijn uit de kluiten gewassen rode bieten rooide was er geen twijfel dat ik ze zou opleggen op de wijze van mijn groottante Vie (ze is vorige week helaas op 93-jarige leeftijd overleden). Mijn moeder was het recept met rode bietjes al lang vergeten, maar na enig gezoek tussen haar receptenknipsels en -kribbeltjes kwam het weer boven water. Nu staan er 12 potjes in mijn voorraadkast te wachten om binnenkort geopend te worden. Hopelijk smaken ze net zo als ik ze mij herinner.

    Deze rode bietjes zijn lekker in salades, bij een boterham met jonge kaas (zoals bovenaan geschreven staat), maar ook bij allerlei kazen, charcuterie en gerookte vis.

    1,5 kg rode bieten
    ½ koffiekop neutraal smakende olie (geen olijfolie)
    2 uien
    ¼ liter water
    ½ liter alcoholazijn (blauwe hand)
    250 g suiker
    10 laurierbladen
    2 takjes tijm
    Peper
    (eventueel enkele kruidnagels)
    12 kleine of 6 grote bokalen met schroefdeksel (gesteriliseerd)

    Kook de rode bieten ongeschild, maar wel gewassen, gedurende 1,5 uur op een middelmatig vuurtje. Laat ze lichtjes afkoelen alvorens te pellen. Maak intussen de marinade. Fruit in de olie de uien glazig, ze mogen niet kleuren. Giet er de azijn, het water en de suiker bij, alsook de laurierblaadjes, tijm, gemalen peper en eventueel 4 kruidnagels. Laat alles zachtjes doorkoken, zodat de suiker is opgelost. Plaats de gesteriliseerde bokaaltjes op een zuivere keukendoek. Snij de bietjes in schijfjes en verdeel ze over de bokaaltjes, giet er warme marinade over en schroef de dekseltjes stevig dicht. Voorzie de potjes van etiket met datum en laat ze minstens een maand trekken alvorens te proeven. De bietjes blijven minstens een half jaar goed.

  • Pin it! Print

    Gevulde verse vijgen met geitenkaas en spek

    gerechtjes oktober 004.JPG




    Ze liggen nog even in de winkel, de verse vijgen. Gisteren at ik op restaurant nog een partje, dat als garnituur diende voor een dessert met appelgebak en kaneelijs. De vijg had eigenlijk als hoofdingrediënt kunnen dienen, want het is een veelzijdige vrucht, die zowel in zoete als zoute gerechten verwerkt kan worden. Deze vijg met een zachte vulling van geitenkaas en een krokant jasje van spek werd als voorgerecht geserveerd. In een grotere portie is het een lekkere maaltijdsalade.

    4 verse vijgen
    1 à 2 verse geitenkaasjes
    Vloeibare honing
    8 gerookte spekplakjes (dun gesneden)
    Tijm (of rozemarijn)
    1 zakje rucola
    1 appel in kleine blokjes gesneden
    2 el pijnboompitten
    Olijfolie extra vergine
    Balsamico azijn (van goede kwaliteit)
    peper
    Zout

    Snijd de vijgen kruiselings in en duw ze een beetje open. Vul de ontstane holte met een lepel geitenkaas. Bestrooi met peper, zout, enkele grof gehakte tijmnaaldjes (of rozemarijn) en druppel er wat vloeibare honing over. Pak elke vijg in, in twee plakjes spek en doe ze  in een ingevette ovenschaal. Plaats de vijgen in een voorverwarmde oven van 180° en laat ze ca. 10 à 15 minuten bakken tot het spek gaar en lichtjes krokant is. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Meng de rucola met wat olijfolie en balsamico, peper en zout. Voeg de appelblokjes en pijnboompitten toe en verdeel over 4 borden. Schik de warmen vijgen erbij en serveer.

    gerechtjes oktober 002.JPG

  • Pin it! Print

    Kip met panchetta, couscous met kerstomaatjes en artisjok en zachte geitenkaas

     

    009.JPG

    Wanneer de kinderen thuis zijn koken we meestal traditioneel, omdat ze dat nu eenmaal lekker vinden. Als we maar met zijn tweetjes zijn werken we vaak restjes uit de koelkast weg. De ene keer gaan we de mediterrane kant op, een andere keer krijgt ons dagelijks kostje een Aziatische toets.  Ik wou dit zuiderse gerechtje eigenlijk met lamsvlees maken, maar uiteindelijk besliste ik om de kipfilets die nog in de diepvriezer lagen te verwerken. Ik verkies altijd verse producten, maar nu en dan belanden er overschotjes of teveel gekochte producten in de diepvries, die uiteindelijk toch verwerkt moeten worden.  

    Voor 2 personen

    2 artisjokken
    1/2 citroen
    Kerstomaatjes
    olijfolie
    ½ gele paprika (fijngesneden)
    1 teentje look (fijngesneden)
    1 à 1,5 kopje couscous
    Ras el hanout
    2 kipfilets
    8 – 12 plakjes panchetta of spek
    1 el fijngehakte peterselie
    Peper
    Zout

    Snijd de steel en het bovenste gedeelte (de blaadjes) van de artisjok weg. Kook in ruim gezouten water met wat citroensap gaar (ca. 30 minuten). Giet de artisjokken af, laat ze schrikken onder koud water. Verwijder de bladeren en het hooi, tot enkel de bodems overblijven. Snijd die telkens in vier.

    Bestrooi de kipfilets met peper en zout. Leg de helft van de panchetta of het spek op een snijplank en laat de plakjes elkaar een beetje overlappen. Rol hierin de kipfilet en doe hetzelfde met de andere filet. Bak de kip in een klontje boter of margarine.

    Stoof de look, paprika en de kerstomaatjes kort aan in wat olijfolie, de tomaatjes moeten nog heel blijven. Voeg de stukjes artisjok toe, zodat die nog wat warmte krijgen. Breng op smaak met peper en zout.

    Maak de couscous klaar zoals op de verpakking staat. Maak hem vervolgens los met een vork en meng met ras el hanout, peper, zout, peterselie, een scheutje olijfolie en met de groenten. Let wel op dat de tomaatjes nog min of meer heel blijven.

    Serveer met het vlees en een lepel zachte geitenkaas.

    Tip: probeer dit recept ook eens met lamsvlees, laat dan de panchetta achterwege.

     

  • Pin it! Print

    Brugge kazen

    013.JPG

    Ik las net bij mijn collega Sid Frisjes van Coolinary, dat hij ook een mand met Brugge kazen heeft ontvangen. Tja, foodblogger zijn heeft zo zijn voordelen. Nu en dan valt er wel eens iets lekkers in de bus. Zaterdag was dat een mand vol Brugge kazen. De Brugse blomme, die ik al eerder in een pastagerechtje verwerkte, werd het eerst geopend. Een deel van de kazen zal ik verwerken in allerlei gerechtjes en de rest wordt bij een lekker glaasje bier of wijn gegeten. Mijn bevindingen lees je hier binnenkort.

    Wil jezelf kans maken op één van de vijf kaasschotel voor 10 personen? Stuur dan vóór 31 januari een lekker en origineel recept naar www.bruggekaas.be Succes!