italiaans

  • Pin it! Print

    Linguine met vongole Veraci en mosselen

    Laatst genoot ik van een korte vakantie in Puglia, het uiterste Zuiden van Italië. Ik was er voor de derde keer en ik kan je verzekeren dat ik nergens zo’n lekkere mosselbereidingen at als daar. Natuurlijk eet je hier ook heerlijke mosselen, maar om de één of andere reden smaken ze ginds net iets beter. Het zal de zon en de vakantiesfeer zijn. Naast mosselen natuur met hooguit wat tomaatjes, eet je ze rauw, maar ook in pasta- en rijstbereidingen of in een gerecht met aardappelen en rijst (Tiella). Mijn man, die dol is op mosselen at tijdens onze vakantie vorig jaar elke dag mosselen en thuis staan ze tijdens het seizoen vaak op het menu.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Linguine met vegetarische gehaktballetjes en tomatensaus

    Eigenlijk ben ik niet zo’n voorstander van vleesvervangers, tenzij je ze zelf maakt. Ik experimenteerde daarom met champignons en noten en kwam tot dit lekkere resultaat. Mijn man was er helemaal weg van en hij is alles behalve een vegetariër.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Fusilli met aubergine

    Wij eten zeker één keer per week pasta. Het is zo veelzijdig en snel klaar. Ideaal om restjes te verwerken. Omdat ik graag pittig eet voegde ik op het einde een beetje salsa del diavolo, dat is een pittig goed op basis van pepers. Eigenlijk een Italiaanse versie van sambal oelek.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Pici met mosselen en pesto

     

    mosselen, pici, italiaans, culinair atelier id,


     
    Zo, terug van vakantie en weer helemaal klaar om jullie van nieuwe recepten te voorzien. Ondanks dat ik ontzettend veel inspiratie heb opgedaan in Indonesië blijft de mediterrane keuken tijdens een warme zomer toch één van mijn favorieten. Ook mosselen steek ik graag in een Italiaans of een ander zuiders jasje. Ze passen perfect in een pastagerecht. Hier combineerde ik mosselen met pici, een dikke spaghettisoort uit Toscane en een zelfgemaakte pesto met zongedroogde tomaten. Heerlijk!

    Voor 4 personen

    Voor de pesto:
    5 zongedroogde tomaten op olie
    Ca. 4 takjes basilicum (enkel de blaadjes gebruiken)
    3 teentjes knoflook
    ½ koffielepel ansjovispasta of 1 hele fijngesneden ansjovis
    1 koffielepel tomatenpuree
    2 el olijfolie extra vergine
    peper
    zout

    Snijd de tomaatjes grof, alsook de look en basilicum en doe alle ingrediënten behalve peper en zout in een mixbeker en mix tot een gladde pesto, breng daarna op smaak met peper en zout. Let op! Ansjovis is ook al zout.

    2 kg mosselen
    1 ui
    2 selderstelen
    1 takje lavas (kan ook weggelaten worden)
    1 teentje knoflook
    1 scheut witte droge wijn (Soave)
    Peper
    Zout
    Olijfolie
    1 onbespoten citroen (enkel zeste nodig)
    300 à 400 g pici

    Kook de pici gedurende 22 minuten (of kijk op de verpakking voor de aanbevolen kooktijd) in ruim gezouten water al dente. Giet daarna af.

    Maak de mosselen schoon. Snijd de gepelde ui in blokjes, de gewassen selder en lavas in fijne stukjes en de look heel fijn. Stoof de groenten aan in een klein beetje olie en laat ze enkele minuten roerbakken. Voeg de mosselen toe en een flinke scheut witte wijn. Bestrooi met zout en zwarte peper. Breng aan de kook en laat de mosselen onder een deksel garen, wel regelmatig opschudden.

    Neem een wok of ruime kookpot en roerbak hierin gedurende 2 à 3 minuten de pesto. Doe er een flinke scheut gezeefd mosselkookvocht bij. Laat een beetje inkoken en voeg dan de pici toe. Meng goed onder de pestosaus en schep vervolgens de mosselen eronder, zodat ze onder de pesto zitten. Eventueel nog wat bijkruiden met peper en afwerken met geraspte citroenzeste (opgelet, niet teveel van het wit mee raspen, anders krijg je een bittere smaak).
     

  • Pin it! Print

    Citroen Ricotta cake met rode vruchten

    frambozen, bosaardbeien, ricotta cake, citroencake, Italiaans


     
    Deze lekkere smeuïge Italiaanse cake heb ik meermaals laten maken tijdens kookworkshops. Door het gebruik van ricotta blijft hij lekker vochtig en de citroenzeste geeft het super fris accent. Lekker met rode vruchten.


    175 gram zachte ongezouten roomboter
    175 gram fijne suiker
    geraspte schil van 3 citroenen
    3 eieren, gescheiden (wit en dooiers apart)
    250 gram ricotta
    125 gram zelfrijzend bakmeel
    1 theelepel bakpoeder
    springvorm 18 cm Ø, ingevet en bebloemd
    poedersuiker om te bestrooien
    Verwarm de oven voor op 180 ºC.

    Vers rood fruit: bosaardbeien, frambozen of gemengde bosvruchten of rode vruchten- of aardbeiencoulis

    Klop de boter en de suiker (met een mixer of platte haak standmixer) licht en luchtig. Voeg de geraspte citroenschil, de eidooiers en de ricotta toe en mix goed door elkaar. Klop de eiwitten stijf. Vouw de stijfgeklopte eiwitten met een spatel voorzichtig door het beslag. Schep er vervolgens het zelfrijzende bakmeel en het bakpoeder door. Doe het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad. Bak de cake (in het midden van de oven) in ± 50 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen. Laat in de vorm afkoelen. Bestrooi (door een zeefje) met poedersuiker voor het serveren.

    Maak de vruchten schoon en/of was ze.  Voor de coulis, de diepvriesvruchten met de gewenste hoeveelheid suiker op een zacht vuurtje, ca. 10 minuten laten pruttelen. Mixen en door een zeef wrijven.

    Snij de taart in puntjes, serveer met de gekozen vruchten.