hartig gebak

  • Pin it! Print

    Quiche met tomaat, chorizo en feta

    Een quiche is ideaal om restjes te verwerken. Lekker als lunch of bij een glaasje wijn, bier of cava. Voor de quiche gebruikte ik kant-en-klaar bladerdeeg, veel verse kruiden, een restje feta, enkele tomaten en verse chorizoworst. Kan zowel koud als warm gegeten worden.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Bladerdeegtaartje met gegrilde ratatouille uit eigen tuin

    moestuin eten 241.JPG

    Wat een heerlijk nazomerweekend was het! Ik las zojuist in de krant dat het de warmste 9 september in 40 jaar was. De seizoenen lijken echt wel te verschuiven. Normaal ben ik nu al stilaan aan het verlangen naar de herfst, maar als ik eerlijk ben mag dit weer nog een tijdje aanhouden. In de moestuin merk je wel dat de zomer naar zijn einde loopt. Momenteel staat er nog venkel te pronken, de butternut squash groeit langzaam maar zeker uit tot mooie peervormige pompoenen en voor het avondmaal hangen er nog net genoeg prinsesboontjes. In de serre kleuren de paprika’s en tomaatjes mooi rood en de kleine, maar smaakvolle aubergines werden gisterenavond grotendeels verwerkt tot een lekkere melanzane alla parmigiana (aubergine lasagne). Iets wat je ook met courgettes kan doen. Toch legde ik de laatste oogst op in olie, om over enkele maanden als antipasto te eten. De uit de kluiten gewassen rode bieten belandden ook in bokaaltjes. Ze werden naar een recept van een groottante, zoetzuur opgelegd. Heel lekker in salades, bij kaas en gerookte vis.

    Op de lege plekken in de moestuin heb ik inmiddels winterspinazie, veldsla, postelein en kervel gezaaid. Het is nog even wachten tot de jonge plantjes hun kopjes boven het zand uitsteken. Of de oogst geslaagd is, verneem je later wel.

    Het is zalig om te koken met groenten uit eigen tuin, zo werd bijna alles voor dit taartje vers geplukt.


    Voor 4 personen

    1 kleine courgette
    1 kleine aubergine
    1 sjalot of kleine ui
    1 kleine rode paprika
    Ca. 20 kerstomaatjes

    2 takjes rozemarijn
    1 teen knoflook
    Olijfolie
    Peper
    Zout
    4 vellen (diepvries) bladerdeeg
    Kaas naar keuze: Camembert, mozzarella, geitenkaas, feta …
    4 taartvormpjes
    Balsamico van goede kwaliteit


    Verwarm de oven voor op 220°. Verwijder de zaden van de paprika en de courgette en snijd alle groenten in kleine blokjes. Snijd de helft van de rozemarijnnaaldjes grof. Vet een hete grillpan lichtjes in met olijfolie en grill de groenten, behalve de tomaatjes, hierin tot ze mooi kleuren. Breng op smaak met de rozemarijn en peper en zout. Bekleed de taartvormpjes met bakpapier, verdeel het bladerdeeg erover en prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel de licht afgekoelde ratatouille over het bladerdeeg en hierover stukjes kaas (feta pas na het bakken erover verkruimelen) en de kerstomaatjes. Plaats de taartjes eerst 15 minuten onderaan in de oven en daarna nog eens 10 tot 15 minuten bovenaan of in het midden. Werk de taartjes af met de rest van de rozemarijn en druppel er wat olijfolie over. Serveer met een beetje stroperige balsamico. Lekker als voorgerecht, bijgerecht of met een salade en in een grotere portie als hoofdgerecht.

    Wil je zelf hartige (zoute) taartjes en quiches leren bakken, schrijf je dan in voor ‘Hartig gebak’. Op Maandag 1 en 8 oktober 2012 telkens van 13.30 u. tot 17.00 u. Prijs: € 90/persoon/voor de 2 lessen. Inbegrepen: aperitief, receptenbundel, hartige taartenmaaltijd, water en huiswijn, koffie of thee. Inschrijven kan via culinair-atelier@skynet.be

    moestuin eten 237.JPG





  • Pin it! Print

    Dag van het brood: Aardappelbrood met een Mediterraan herfsttintje

     

    foto's iphone 002.JPG

    Ik lust graag brood, liefst zelf gebakken en bij voorkeur door iemand anders gesmeerd, want dat smaakt het aller lekkerst. Zo kijk ik een beetje nostalgisch terug op de boterhammetjes met gebakken ei, die mijn moeder ons vroeger meegaf als we op schoolreis of op een andere uitstap gingen. Wat waren dat lekkere boterhammetjes!

    Als ik zelf een boterham smeer, houd ik het meestal simpel; een laagje boter en een dun sneetje kaas, soms komen daar wat sla, tomaatjes  en  mayonaise bij. Nu en dan mag het extravagant zijn en dan beleg ik mijn brood royaal met zelfgemaakte tonijnsalade. Een blik tonijn van Rio Mare (in olijfolie), een lepeltje huisgemaakte mayonaise, flink wat zwarte peper en kappertjes, dat allemaal gemengd tot een spread. Oud stokbrood of ciabatta verwerk ik tot bruschette of crostini. In de zomer klassiek met zongerijpte tomaten, een beetje knoflook, basilicum, olijfolie en fleur de sel. In de winter met gebakken bospaddenstoelen. Eigenlijk kan je ze beleggen met eender wat je nog in de koelkast hebt liggen, de variatie is onuitputtelijk.

    Echte verwennerij zijn de zelfgebakken broodjes, die sommige restaurants serveren. Kaas- of spekbroodjes, wit of grijs, met of zonder kruiden, ik vind het heerlijk om zo’n broodje dik te besmeren met gezouten hoeveboter of te soppen in een plasje maagdelijke olijfolie. Zo komen de pure smaken echt tot hun recht.

    Onlangs bakte ik dit aardappelbrood met stukjes spek, eekhoorntjesbrood, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn. Omdat het brood op zich al erg veel smaak heeft, is het lekker zonder al te veel beleg. Je kunt het serveren bij een dampende kop soep, beleggen met gerookte vleeswaren, kaas of gewoon met een laagje boter besmeren.

    Broodinspiratie nodig? www.alledagenbrood.be



    Aardappelbrood met een Mediterraan herfsttintje

    400 g bloem
    2-3 tl fijngesneden verse rozemarijn
    50 g gerookt spek (fijn gesneden)
    6 zongedroogde tomaatjes op olie (of geweekte gedroogde tomaatjes)
    50 g gedroogd eekhoorntjesbrood, geweekt
    1 zakje gedroogde gist (7g)
    1 tl fijne witte suiker
    2 tl zout
    250 g geschilde aardappelen
    Ca. 30 g boter
    200 à 250 ml warme melk
    Olie

    Bak het spek zonder vetstof, maar laat het niet te krokant bakken. Laat uitlekken op keukenpapier. Kook de aardappelen gaar en druk ze door een pureeknijper en meng met het klontje boter. Snijd de tomaatjes en geweekt eekhoorntjesbrood fijn. Meng in een kom de bloem, het gist, zout, suiker, fijngesneden eekhoorntjesbrood, tomaatjes, spek en rozemarijn. Roer de aardappelpuree eronder en voeg zoveel warme melk toe tot een zacht deeg ontstaat. Opgelet: het deeg mag niet kleven. 

    Kneed het deeg ca. 5 minuten goed door. Vet een kom in met een beetje olie en leg hierin het deeg. Laat afgedekt met huishoudfolie of met een zuivere theedoek gedurende een uur en op een warme plaats rusten.

    Kneed het brood nog even voorzichtig door. Vorm er een ovaal brood van ca. 3 cm dik. Leg op een bakplaat. Bestuif het brood lichtjes met bloem en laat nog ca. 30 minuten narijzen.

    Verwarm de oven voor op 220° en laat het brood in het midden van de oven, ca. 30 minuten bakken tot het gaar is en een lichtbruin kleurtje heeft.

    Laat het brood een beetje afkoelen en serveer warm of koud.

    gerechtjes oktober 041.JPG

     

     

  • Pin it! Print

    quiche met ham, witloof en kaas

    quiche.jpg

     
    De afgelopen week was ontzettend druk en dat was ook te merken op deze blog. Geen tijd om iets te posten en al helemaal niet om thuis te koken. Donderdag startte in het atelier de workshop ‘hartig gebak en soepen’. In een mum van tijd was de cursus volzet. Een onderwerp dat blijkbaar aanspreekt en hip is. Hartige taarten zijn natuurlijk heerlijk en heel veelzijdig. Je vult ze met je lievelingsingrediënten of met restjes. Je kunt ze met een salade of een kom soep als lunch eten, als bijgerecht of als hapje bij een glaasje wijn. Onderstaande quiche serveerde ik samen met een prei en champignonquiche tijdens mijn verjaardagsfeestje, enkele weken geleden. Ik maakte de quiches wel met kant-en-klaar bladerdeeg i.p.v. met kruimeldeeg. Toevallig zag ik diezelfde dag dat Jeroen Meus in het programma ‘dagelijkse kost’ ook een witlof met hamtaart ging bakken. Dit is mijn recept, het zijne lees je op hier >>>

    Het kruimeldeeg (Voor 1 grote taart of 6 kleine)

    250 g bloem
    5 g zout
    125 g zachte boter in blokjes
    1 eidooier
    2 el ijskoud water

    Maak op het werkblad een bergje van bloem en vorm in het midden een kuiltje. Strooi het zout over de rand van de bloem en leg de klontjes zachte boter en de eidooier in het kuiltje. Meng eerst met de vingertoppen de boter en de dooier door elkaar en vermeng vervolgens met de bloem. Kneed het deeg zo min mogelijk tot een korrelig deeg. Vorm er een bal van, verpak die in huishoudfolie en laat minstens een uur in de koelkast rusten. Bij voorkeur een dag of een nacht. Het deeg kan je goed verpakt een week in de koelkast bewaren.

    Vulling
    boter
    3 eieren
    200 ml room
    2 à 3 struikjes witloof
    enkele plakken breidelham of andere gekookte ham
    1 handvol gemalen kaas naar keuze (Oud Brugge kaas, Gruyere, Cheddar, …)
    peper
    zout
    nootmuskaat

    Maak eerst het recept voor het deeg. Verwarm de oven voor op 180°. Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de taartvorm (houd rekening met de opstaande rand). Rol het deeg over de deegroller en ontrol het over de ingevette of met bakpapier bekleedde bakvorm. Prik er met een vork gelijkmatig gaatjes in en zet de taartbodem ca. 30 minuten in de koelkast.  

    Maak intussen het witloof schoon en snijd het grof. Stoof het in een klontje boter en breng op smaak met peper en zout. Giet het overtollige vocht van het witloof af of laat het een beetje inkoken. Snijd de ham in kleine blokjes of reepjes.

    Beleg de taartbodem met het witloof, verdeel hierover de ham en de gemalen kaas. Klop in een kom de eieren los met de room, breng op smaak met peper en zout en vul hiermee de taartvulling gelijkmatig, maar niet helemaal tot aan de rand omdat de vulling nog gaat rijzen. Plaats de taart onderaan in de oven en bak gedurende 20 minuten. Verlaag daarna de temperatuur naar 150° en bak nog eens 20 minuten. Je kunt controleren of de vulling gaar is door er met een mes in te prikken, als mes droog en schoon blijft is de vulling gaar.

    Serveer warm, lauw of koud.


    Quiche met zalm, prei en geitenkaas
    We maakten ook een quiche met gerookte zalm, geitenkaas en prei. Je vervangt gewoon het witloof door prei, de ham door zalm en de gemalen kaas door verkruimelde verse geitenkaas. Een beetje dille over strooien en klaar.


    Tip: Je kunt je quiche vullen naar keuze, met de basis 3 eieren en 200 ml room kan het haast niet mislukken.

     

  • Pin it! Print

    Bladerdeegtaartje met pesto en zelfgedroogde tomaatjes

    eten 007.JPGDe zomer loopt op zijn einde en met een beetje geluk hebben we nog een schitterende nazomer. Ook al klagen we steeds over de regen, toch heeft die nu en dan zijn voordelen, want dankzij de regen van de afgelopen weken zijn er al volop paddenstoelen te vinden. Ik at al twee  pasta porcini of pasta met eekhoorntjesbrood. Vaste lezers weten dat ik verzot ben op paddenstoelen en dat voor mij binnenkort het lekkerste seizoen aanbreekt. Voor hen die nog een beetje willen vasthouden aan de zomer kan ik dit hartige taartje aanbevelen. Ik haalde het recept uit ‘Taarten’ van Delphine de Montalier, een leuk boekje met hartige en zoete taarten. Een jaar of vijf geleden kocht ik in Limoges (F) het originele ‘Tartes Maison’. Inmiddels is het hier in het Nederlands verschenen. Een ander leuk boekje van deze auteur is het boekje Fish & Fish en uit dezelfde reeks  ‘Le canard de Julie’ van Julie Andrieu (een must voor liefhebbers van eend!). De boekjes stralen, dankzij de leuke styling, ouderwetse gezelligheid uit en bevatten naast klassieke Franse recepten ook Italiaans en Aziatisch geïnspireerde gerechten.

    Het beleg van deze bladerdeegtaart bestaat uit kant-en-klare pesto en zelfgedroogde tomaatjes, die op smaak werden gebracht met peper, zout, suiker en olijfolie. Ik werkte de taartpunten achteraf af met wat rucola, parmezaan en parmaham. Het was een lekker voorgerecht dat ook bij mijn nichtjes in de smaak viel. Voor een vegetarische versie laat je de ham weg.