dessert

  • Pin it! Print

    Panna cotta met een soepje van rabarber

    Er verschijnt hier zelden iets zoet, omdat ik zelf geen zoetekauw ben. Mijn partner daarentegen is verzot op zoetigheden en daarom maakte ik deze week dit royale dessert. Twee jaar geleden plantte ik een struikje rabarber, dat inmiddels is uitgegroeid tot een gigantische struik. Het werd daarom hoog tijd om er iets mee te doen. De aardbeien in de tuin zijn nog niet rijp, maar ik had er nog enkele gekochte in de koelkast liggen, die verwerkte ik samen met een sinaasappel in het koude vruchtensoepje. 

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Citroen Ricotta cake met rode vruchten

    frambozen, bosaardbeien, ricotta cake, citroencake, Italiaans


     
    Deze lekkere smeuïge Italiaanse cake heb ik meermaals laten maken tijdens kookworkshops. Door het gebruik van ricotta blijft hij lekker vochtig en de citroenzeste geeft het super fris accent. Lekker met rode vruchten.


    175 gram zachte ongezouten roomboter
    175 gram fijne suiker
    geraspte schil van 3 citroenen
    3 eieren, gescheiden (wit en dooiers apart)
    250 gram ricotta
    125 gram zelfrijzend bakmeel
    1 theelepel bakpoeder
    springvorm 18 cm Ø, ingevet en bebloemd
    poedersuiker om te bestrooien
    Verwarm de oven voor op 180 ºC.

    Vers rood fruit: bosaardbeien, frambozen of gemengde bosvruchten of rode vruchten- of aardbeiencoulis

    Klop de boter en de suiker (met een mixer of platte haak standmixer) licht en luchtig. Voeg de geraspte citroenschil, de eidooiers en de ricotta toe en mix goed door elkaar. Klop de eiwitten stijf. Vouw de stijfgeklopte eiwitten met een spatel voorzichtig door het beslag. Schep er vervolgens het zelfrijzende bakmeel en het bakpoeder door. Doe het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad. Bak de cake (in het midden van de oven) in ± 50 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen. Laat in de vorm afkoelen. Bestrooi (door een zeefje) met poedersuiker voor het serveren.

    Maak de vruchten schoon en/of was ze.  Voor de coulis, de diepvriesvruchten met de gewenste hoeveelheid suiker op een zacht vuurtje, ca. 10 minuten laten pruttelen. Mixen en door een zeef wrijven.

    Snij de taart in puntjes, serveer met de gekozen vruchten.

  • Pin it! Print

    Brownie cupcakes met een hartje van framboos

     

    winter 2012 043.JPG



    Patisserie is niet mijn sterkste kant maar ik wil toch wel een kansje wagen met de wedstrijd van Jacques. De opdracht is cupcakes creëren met de nieuwe Dark Pearls. De winnaar wint een kooksessie met de hoofdpatissier van "Comme chez Soi". Niet mis als je het mij vraagt. Jullie kunnen stemmen via de Facebookpagina van Choco Jacques. Het aantal ‘likes’ is voor 50% beslissend, de rest is aan een professionele jury.

    Ik heb gekozen voor brownie cupcakes met een fris zoetzuur hartje van framboos. Voor mij een perfecte match. Met de starters kit die ik ontving was het ook logisch om met chocolade aan de slag te gaan. Naast een spuitzak, een muffinbakvorm was die gevuld met een blok fondant kookchocolade, fondant gallets en Dark Pearls (krokante bolletjes met een laagje chocolade).

    Voor 12 brownies

    225 g fondantchocolade (gallets van Jacques)
    65 g boter
    125 g suiker
    1 snuifje zout
    3 eieren
    65 g bloem
    30 g cacaopoeder

    Voor de vulling en de afwerking

    1 bakje frambozen
    150 g bloemsuiker
    Gesmolten chocolade
    Dark Pearls Jacques

    papieren cakevormpjes
    1 muffinbakvorm

    Verwarm de oven voor 180°.  Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie. Roer er het zout en de suiker onder tot een mooi egaal geheel. Roer er vervolgens de geklutste eieren onder. Zeef het cacaopoeder en de bloem boven het chocolademengsel en vouw onder de chocolade.

    Leg de papieren cakevormpjes in het muffinbakblik en vul ze voor ¾ met het chocolademengsel. Plaats gedurende 20 à 25 minuten. Prik als controle met een metalen prikker in het midden van de cupcakes. Als er niet meer te veel vulling aan de prikker blijft kleven zijn de brownies goed (ze mogen in het midden nog een beetje ‘nat’ zijn).

    Laat de cupcakes afkoelen. Houd enkele frambozen achter als garnering en pureer de rest fijn, wrijf ze door een zeef en bewaar enkele lepels voor het glazuur. Maak voorzichtig een holte in de cupcakes die je een glazuurlaagje gaat geven. Giet in de holte een beetje van de frambozencoulis.

    Meng voor de frambozenglazuur de bloemsuiker met een beetje frambozencoulis tot een smeerbare massa ontstaat (niet te vloeibaar).

    Bestrijk een aantal van de gevulde cupcakes met de frambozenglazuur en de andere gevulde met een laagje gesmolten chocolade. Terwijl het glazuur nog niet hard geworden is, garneren met de pearls en met de frambozen. De ongevulde cupcakes laat je zo.

     

    winter 2012 023.JPG

  • Pin it! Print

    Kwarktaart met aardbeien en lavendel

    004.JPG

    Deze lichte taart met een subtiele lavendelsmaak werd vorige week door één van mijn cursisten gemaakt. De enige man in het gezelschap moest helemaal niet onderdoen voor zijn vrouwelijk medecursisten. Hij garneerde de taart als een doorwinterde patissier.


    voor 4 personen


    Voor de taart
    50 g boter
    ½ tl gedroogde lavendel, geplet
    120 g (volkoren) koekjes (fijngemalen)
    30 + 50 g fijne suiker
    250 g verse roomkaas (kwark)
    2 ½ dl Griekse yoghurt
    1,5 dl slagroom (lobbig, maar toch stevig geklopt)
    1 limoen (de geraspte schil)
    6 melisseblaadjes
    200 – 250 g aardbeien (ontdaan van kroontje)

    Smelt de boter, doe de lavendelbloemetjes erin en neem van het vuur. Voeg de gemalen koekjes en 30 g suiker toe en meng alles goed door elkaar. Druk de nog warme massa uit op de bodem van een springvorm (20 cm doorsnede), zodat er een mooie taartbodem ontstaat. Plaats ca. 2 uur in de koelkast. Klop in een schaal de kwark, de resterende suiker en yoghurt tot een glad mengsel. Vouw de lobbig geklopte slagroom onder het roomkaasmengsel. Stort het mengsel vervolgens op de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Plaats opnieuw 1 uur in de koelkast. Werk de taart voor het opdienen af met de aardbeien (heel, gehalveerd of in vier gesneden. Bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker en werk verder af met de limoenrasp, enkele lavendelbloemetjes en de citroenmelisse.

     

  • Pin it! Print

    Het kookgenootschapmenu

    Moe, maar voldaan lig ik in mijn zeteltje. Gisterenavond zat het achtkoppig kookgenootschap bij ons aan tafel. Acht goede vrienden die elkaar regelmatig uitnodigen voor een uitgebreid gastronomisch etentje. Deze keer waren wij aan zet en uiteraard haalden we alles uit de kast om onze gasten in de watten te leggen. Naast eigen creaties, probeerde ik met succes een voorgerechtje uit van Sergio Herman en een aperitiefhapje van Alex Clevers. Mijn partner nam het dessert voor zijn rekening en hij bakte ook de broodjes. Het werd zoals gewoonlijk superleuk, maar ook erg laat.

    Hier volgt alvast een impressie, de recepten krijg je de komende weken  …

     

    kookgenootschap 010.JPG

    kookgenootschap 014.JPG

    kookgenootschap 021.JPG

    kookgenootschap 034.JPG

    kookgenootschap 036.JPG

    4.JPG