dagelijkse kost

  • Pin it! Print

    Warme salade van spitskool, baby kale, spek en aardappel

    Allemaal ingrediënten voor een ouderwetse stamppot, maar net iets anders gebracht. Bovendien heel snel klaar en een ideaal doordeweeks gerecht. Ik gebruikte kokosolie, die heel neutraal smaakt zodat alle andere ingrediënten goed tot hun recht komen. Kale ofwel boerenkool is hot en een nieuwe super food. Tegenwoordig te koop als jonge kool. De blaadjes zijn zo zacht dat ze perfect als salade gegeten kunnen worden.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Kipblokjes met pikante zoetzure saus

    kip, kip met zoetzure saus, pikant, chinees, culinair atelier ID


     
    Als ik Chinees ga eten zal ik zelden een gerecht in zoetzure saus bestellen, maar laatst had ik er echt wel zin in. Met  ingrediënten die ik in huis had maakte ik deze heerlijke saus. De kipblokjes werden eerst door een beslag gehaald alvorens ze werden bakken en daardoor kregen ze een krokant korstje, terwijl ze vanbinnen heerlijk zacht bleven.  Het resultaat was een lekker doordeweeks gerecht, waar we meer van aten dan goed voor ons was.

    Voor 2 – 3 personen

    2 kipfilets
    1 Chinese shaoxing rijstwijn
    1 rode paprika
    1 klein blikje ananas op sap
    2 dikke lente-uien + 1 als garnering
    2 teentjes look
    1 tl geraspte gember
    olie om te bakken

    Voor het beslag
    4 el bloem
    4 el maïzena
    80 ml water
    1 tl bakpoeder

    Saus
    2 el tomatenpuree
    2 el zoete chilisaus (loempiasaus)
    1 koffielepel sambal
    1 scheutje rijstazijn
    1 scheutje lichte sojasaus
    1 el oestersaus
    2 el Hoisinsaus
    Sap van 1 blikje ananas
    peper
    1 el Maïzena (opgelost in 1 el water)

    Meng alle ingrediënten voor de saus. Snijd de kipfilets in blokjes. Meng alles voor het beslag. Marineer de kipblokjes een tiental minuten in de rijstwijn en haal het vervolgens door het beslag. Het overtollige beslag afschudden en ze vervolgens in hete olie bakken (dit lukt het best in een anti kleefpan). Laat de kipblokjes uitlekken op een vel keukenpapier. Snijd de lente-uien in schuine plakjes, de paprika in grove blokjes, de ananas in hapklare stukken en de look heel fijn. Rasp de gember. Verhit een scheutje olie in een wok, roerbak 2/3 van de lente-ui en paprika enkele minuten. Voeg de look en gember toe en laat nog een minuutje bakken. Doe de saus erbij en verwarm die en voeg op het einde de kip toe en laat door en door warmen. Serveer met gekookte rijst en werk af met de rest van de lente-ui.

  • Pin it! Print

    Mediterraan stoofpotje van kip

     

    mediterraan stoofpotje van kip.JPG

    Als je net als ik graag ‘pollo alla cacciatora’ eet, dan lust je dit beslist ook graag. Een stoofpotje is snel en gemakkelijk te bereiden en je voegt toe wat je in huis hebt, tenminste als het een bij elkaar past. Wanneer er saus over is kan je die invriezen, lekker met pasta of gewoon als sausje bij de barbecue, eventueel wat extra pit geven.

    Bereiding
    (Voor 4 personen) 
    8 – 10 kipkoteletjes zonder vel
    1 rode paprika
    1 blikje tomatenstukjes
    8 mini trostomaten
    125 g witte champignons
    1 ui
    2 teentjes look
    1 flinke scheut rode wijn
    1 takje rozemarijn
    2 takjes oregano of marjolein
    peper
    zout
    cayennepeper
    gerookt paprikapoeder
    1 bouillonketeltje kip
    olijfolie

    Schil de paprika, verwijder de zaden en snijd in reepjes. Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel de look en plet en hak vervolgens fijn. Ontvel de tomaten en snijd ze vervolgens in vier. Wrijf de champignons schoon en snijd in vier. Bestrooi de kipkoteletjes met peper, zout en gerookt paprikapoeder. Verhit een flinke scheut olijfolie en bruin de koteletjes aan beiden zijden, schep uit de kookpot en zet even opzij. Bak in de overgebleven olie, de ui en paprika aan, voeg de look en champignons erbij. Overgiet met een flinke scheut rode wijn, laat de alcohol even verdampen en doe de tomatenstukjes en verse tomaten erbij. Leg de takjes rozemarijn en oregano erbij en laat 30 minuten op een zacht vuurtje garen. Laat het bouillonketeltje in de saus smelten en breng op het einde op smaak met peper, zout, gerookt paprikapoeder en oregano en druppel er nog wat olijfolie erover.

    Serveer naar keuze: tagliatelle, ovenaardappeltjes, polenta, quinoa, frietjes …

  • Pin it! Print

    Stoverij van varkenswangetjes met trappist en peperkoek met stamppot van snijbiet

     

    september 2012 010.JPG


    De dagen worden korter en de nachten langer. Het frisgroene landschap verkleurt langzaam in warm oker en dieprood. Kat en hond staan smekend voor de deur: ‘het is nu echt wel tijd om ons binnen te laten’. Billie en Trixy, onze Soay schaapjes blaten, want ze hebben niet meer genoeg voedsel  met het bijna afgegraasde gras en krijgen daarom een flinke baal vers hooi in hun ruif. De kippen lijken zich voorlopig nog niet te storen aan het koudere weer en leveren plichtsgetrouw twee verse eitjes per dag. De moestuin echter ligt er wel een beetje troosteloos bij. Op de enkele bedjes snijbiet, sla, postelein, veldsla en spinazie na, wachten de kale perkjes om in het voorjaar weer bewerkt te worden. Binnen, in de gezellige warmte van het huis komt de herfst pas echt tot zijn recht. Het geurt er kruidig zoet, want op het vuur staat er een heerlijk stoofpotje te pruttelen.  

    Voor 2 personen

    Voor de stoverij
    500 g varkenswangen
    Boter of bakmargarine
    2  wortels (of als je een moestuin hebt, 8 kleine)
    1 ui
    1 teentje look
    2 plakjes (artisanale) ontbijtkoek/peperkoek met kandijsuiker
    Dyonmosterd
    1 bokaal kalfsfond
    1 flesje trappist (ik gebruikte Rochefort trappist)
    peper
    Zout
    2 laurierblaadjes
    1 takje tijm
    peper
    zout

    Voor de stamppot
    Ca. 500 g bloemige aardappelen
    250 à 300 g snijbietblaadjes
    Zout
    Nootmuskaat
    1 klontje boter
    Melk

    Pel de ui en look en snijd fijn. Schaap de wortels en snijd de grote exemplaren in grove stukken, laat de kleine bij voorkeur heel. Neem een grote kookpot met dikke bodem of cocotte. Verwijder de vliesjes van de varkenswangen. Bestrooi ze met peper en zout en bak ze mooi bruin in boter. Haal het vlees uit de pot en verwijder het braadvet, laat het aanbaksel er wel in. Doe opnieuw een klontje boter of margarine in de pot en stoof hierin de ui en wortel aan. Doe het vlees er opnieuw bij. Besmeer de peperkoek met de mosterd en leg deze met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Overgiet met de fond en ¾ van de trappist. Voeg tijm en laurier toe en laat op een zacht vuurtje gedurende 1 uur stoven. Het vlees moet mals zijn en mag uiteen vallen. Breng achteraf nog op smaak met peper en zout.

    Kook intussen in gezouten water de geschilde en gehalveerde aardappelen gaar met de, van nerven ontdane, snijbiet. Giet af en voeg een klontje boter, wat melk en nootmuskaat toe. Stamp met een pureestamper tot een stevige, maar romige stamppot. Voeg indien te droog wat boter en/of melk toe. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en nootmuskaat. 

  • Pin it! Print

    Kruidige radijsjessoep met romige geitenkaas

    lente eten 009.JPG

     

    Ik ben iemand die op tijd en stond een nieuwe uitdaging nodig heeft en sinds kort ben ik in de ban van het (moes)tuinieren. Met een haast kinderlijk enthousiasme vertel ik aan iedereen die het horen wil hoe goed de radijzen het doen, dat de spinazie al flink is opgeschoten en dat de erwten weelderig tieren. Elk vrij moment ben ik in de moestuin te vinden. Onkruid wieden, water geven … Ik weet inmiddels ook alles over het dieven van tomaten en het snoeien van paprika’s, welke groenten het goed met elkaar kunnen vinden en welke elkaar helemaal niet kunnen luchten.

    Mijn tuintje is niet erg groot en ik heb ervoor gekozen om in verhoogde perken te werken, dat is handiger in onderhoud. In een kleine groentetuin is het aanbod natuurlijk beperkter; ik heb peultjes staan, bonen, radijzen, rucola, snijdsla, wortelen (maar die lijken het niet goed te doen), rode bietjes, venkel, raapstelen, spinazie, pompoenen, courgettes en in de serre: tomaten en kerstomaatjes, aubergines, paprika’s en pepers. Verder is er ook nog een kruidentuintje met de meest voorkomende keukenkruiden, lavas, salie, rozemarijn, een aantal soorten tijm, dragon, basilicum, marjolein, oregano, munt, melisse, bonenkruid, koriander, bieslook,  maar ook eetbare bloemen zoals Oost Indische kers en bernagie (komkommerkruid of borage). Daarnaast staan frambozenstruikjes, bramen, rode besjes en bosaardbeitjes. Er is ook nog een oude sterappelboom, een jonge kersenboom, enkele vlierstruiken en om onze tuin van eden helemaal compleet te maken scharrelen er ook nog twee kippen, die ons sinds kort dagelijks verblijden met een ei.

    Of het harde werk uiteindelijk ook wat zal opbrengen is nog even afwachten, maar op dit moment eten we wel al volop sla, rucola en radijzen. Het voordeel van een groentetuin is dat je een winkel aan huis hebt, het nadeel voor sommigen is dat je erg inventief en creatief moet zijn met het verwerken van massa’s van dezelfde soort. Radijsjes bijvoorbeeld; veel mensen eten die enkel in een slaatje of op een boterham met plattekaas, maar je kunt er evengoed  soep van maken of het loof zelfs in een stamppot of aardappelpuree verwerken (zie >>>).

    1 bosje radijzen (loof en knolletjes)
    1 el olijfolie
    1 kleine ui
    2 kleine aardappelen
    2 blaadjes lavas (maggikruid)
    1 l kippen- of groentebouillon
    2 takjes peterselie
    Enkele sprieten bieslook
    Peper

    Voor de romige geitenkaas:
    2 el roomkaas (madame Loïk natuur)
    2 el zachte geitenkaas (type Chavroux)
    1 el vers gesneden bieslook
    1 el vers gesneden peterselie
    1 el vers gesneden dragon

    Snijd de radijzen in vier, de ui fijn en de aardappelen in blokjes en het gewassen loof grof en de lavas grof. Stoof de radijsjes, aardappelen en ui aan in de olie, voeg de bouillon toe en kook tot de aardappelen bijna gaar zijn. Voeg het loof en de lavas toe en laat enkele minuten op een zacht vuur verder koken. Voeg de grof gesneden peterselie en bieslook erbij en mix de soep fijn. Breng op smaak met peper.
    Meng de roomkaas met de geitenkaas en de fijngesneden kruiden. Serveer de soep met een quenelle van de romige geitenkaas en werk eventueel af met bieslookbloemetjes.