culinair winkelen

  • Pin it! Print

    Salade van gegrilde groenten

    gegrilde groenten, paprika, courgette, champignon, aubergine, grieks, culinair atelier, zomer, genk



    Het is de allerlaatste dag van mijn vakantie en ik voel me een beetje als een kind dat morgen voor het eerst naar de grote school gaat. Morgen stap ik nl., althans voor mij, een fonkelnieuwe wereld in. Bye bye food, hello fashion! Het is een nieuwe kans en ik kijk er enorm naar uit. Toch zal lekker eten en alles wat daarmee te maken heeft een passie blijven. Ik ga alleen heel wat minder in de keuken vertoeven, het kokkerellen zal zich beperken tot mijn vrije dagen. Het zal mijn wederhelft zijn die nu voor de dagelijkse maaltijden zorgt.  Ook dat is nieuw!

    Zoals ik al in het begin schreef is dit mijn laatste vakantiedag. Gisteren hebben we die al mooi afgesloten met ‘Vollebak Vennestraat’ in Genk-Winterslag. Vijf weken lang beleef je in de straat van de zintuigen de typische Genkse sfeer. Elke zaterdag van 16 augustus tot 13 september komt een ander thema aan bod, nl. zien, ruiken, voelen, horen en proeven. Er is straatanimatie, muziek, Rocc-o-rama ( een tentoonstelling over Rocco Granata), etc. Verder kan je deelnemen aan workshops, neuzen in de gloednieuwe galerij van Oja of in één van de vele pop up stores. Aan een lange tafel proef je van Genkse streetfood of drink je een glas en in de talrijke restaurantjes geniet je van de zuiderse keuken.  Kortom Genk op zijn best. Elke zaterdagvoormiddag is er trouwens een versmarkt en bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op de vele terrasjes. Voor lekkere wijn moet je bij Wineplus zijn en voor vlees en delicatessen is het aanschuiven bij slagerij Vincent.

    Wij zijn gisteren gestart met antipasti en bruschette bij La Posta (een gevestigde waarde in de Vennestraat) en later op de avond bij een nieuw Grieks restaurant gaan eten. Om in de sfeer te blijven serveer ik vandaag deze zuiderse salade.


    Gegrilde groenten met feta

    bijgerecht voor 4 personen

    1 rode paprika
    10 grote champignons
    1 middelgrote aubergine
    1 courgette zout olijfolie
    1 teentje knoflook
    1 takje bladpeterselie of basilicum
    100 g feta
    gedroogde oregano
    witte wijnazijn


    De paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en 15 - 20 minuten op een bakblik grillen in de oven. De aubergine en courgette wassen en in de lengte in dunne plakken snijden. De champignons schoonwrijven en in plakken snijden. Bestrooi de groentenrepen met zout en bestrijk met olijfolie. Rooster de groenten in een grillpan of op een barbecue. Haal de paprika’s uit de oven, doe ze in een plastieken zakje en laat ze afkoelen, hierdoor gaan de velletjes gemakkelijker verwijderd worden.  Snijd ze in de lengte in brede repen. Snijd de knoflook in fijne plakjes. Hak de peterselie fijn. Maak een dressing van 3 el olijfolie en 1,5 el witte wijnazijn. Druppel of borstel de dressing over de groenten, bestrooi met oregano en werk af met schijfjes look, verkruimelde feta en peterselie of basilicum.

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Pin it! Print

    Kuieren in Leipzig

    hapje



    Vrijdag konden jullie al lezen dat we het weekend in Leipzig zouden doorbrengen omdat we tickets voor het concert van The Police hadden. Eigenlijk had ik alles behalve hoge verwachtingen, noch van het weekend in het algemeen, noch van The Police. Maar het werd een top weekend, zo eentje waar alles mag, maar niets moet. Je gewoon lekker laten meevoeren door de stroom. De perfecte inleiding voor onze 'echte' vakantie, die pas vrijdag begint.

    Het concert was super en ik ging volledig uit mijn dak. Luid kwelen met Roxanne, So lonely, Message in a bottle en nog veel meer van hun grootste hits en op het puntje van mijn stoel zitten shaken op het meeslepende ritme, deden mij even vergeten dat ik geen 14 meer ben. Mijn man had duidelijk plezier in mijn enthousiasme en gelukkig was de kans zeer klein dat we bekenden zouden tegenkomen. Zelden heb ik me zo geamuseerd tijdens een optreden. Ook al weet ik dat dit zeker niet het beste was dat ik ooit zag, toch zal het mij eeuwig bijblijven, omdat ik hier ruim 28 jaar op gewacht heb en eigenlijk de hoop al lang had opgegeven. 

    gourmétageEr viel nog meer te beleven in deze voormalige Oost-Duitse stad. Momenteel staat Leipzig nog volop in de steigers, maar wie goed kijkt ontdekt tussen de kranen en stellingen architecturale pareltjes, zowel oude als nieuwe. Het is een opvallend rustige stad met weinig verkeer. Je kunt er zalig flaneren door de autovrije winkelstraten en vele galerijen. We hadden zoals ik al zei geen plan en slenterden maar wat rond en zo ontdekten we enkele leuke adresjes. In de Mädler Passage werd onze aandacht getrokken door wijnhandel Gourmétage.

    sigarenEenmaal in de winkel, bleek dit ook een delicatessenzaak te zijn. Een gangetje met een mooi aanbod sigaren, thee, koffie en zoetigheden bracht ons in de stijlvolle kruidenierswinkel, compleet met een afdeling verse vis, maar ook vlees, kaas, groenten en lekkernijen uit de hele wereld. Buiten stonden enkele tafeltjes en een aantal lage zitbanken. Een vrouw gaf een demonstratie sigaren rollen en aan het barretje kon je wijnen en andere alcoholische drank bestellen. Na onze omzwerving door de stad belandden we hier terug. We genoten van enkele heerlijke glaasjes Weissburgunder Kabinett van Schloss Proschwitz (later meer hierover), een bord versnaperingen (zie foto boven) en van het kleurige allegaartje passanten. 

     bakwinkelIn één van de galerijen aan de Reichstrasse viel mijn oog op de vitrine van Tortissimo. Een winkel met enkel bakgerei, gaande van taartvormen, suikerroosjes, glazuur, bruidspaartjes, boeken, etc., tot een ondenkbaar groot aantal uitsteekvormpjes. Nadat ik mijn ogen uitgekeken had, kocht ik enkele dessertvormen en vormpjes om horentjes te bakken.
     

    maggiGeen culinaire hoogvlieger, maar wel de moeite om te vermelden is de Maggi kookstudio. Het merk was me wel bekend, maar dat er heuse Maggi kookstudio’s gecombineerd met snackbars bestonden deed me enigszins vreemd opkijken. 

    perfettoPerfetto was dan weer wel een foodie paradijs. Deze fijnkost ‘supermarkt’ in de kelders van Karstadt heeft naast een uitgelezen selectie wijnen eveneens de gangbare afdelingen. Maar je kunt hier ook terecht voor delicate oliën, kraakverse groenten, geurige verse kruiden, verschillende soorten gedroogde peulvruchten, kortom alles om iets delicieus te toveren.

     

    Wij eindigden deze heerlijke dag op één van de vele gezellige terrasjes in de Barfuss Gässchen, een straatje dat één groot terras lijkt. The place to be om zowel overdag als ’s avonds je ogen de kost te geven. Heerlijk toch om van op een afstandje de wereld gade te slaan, mensen te keuren, een glimlach te onderdrukken en een stoute opmerking weg te spoelen met een goed glas wijn. 

    Tip: Wij logeerden in het Seaside Parkhotel tegenover het centraal station. Het is een goed gelegen business hotel in art deco stijl, met mooie kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet. Het station is één van de grootste in Duitsland en er is tevens een groot shoppingcenter in ondergebracht. Wij zijn er helaas niet binnen geweest, maar het zou de moeite zijn. Wat en waar we gegeten hebben vernemen jullie één van de volgende dagen.

  • Pin it! Print

    Enoteca Valentini

    nevicataEen plekje waar vooral mijn man zich thuis voelt is enoteca Valentini in Canazei (Trentino).  Eén van de mooiste en beste wijnwinkels in Italië.  Een paar jaar geleden hebben ze tot onze spijt hun wijnbar gesloten. In die wijnbar hebben we ontzettend veel gezellige avonden doorgebracht en schitterende wijnen kunnen proeven.  Valentini is vooral gespecialiseerd in streekwijnen, maar heeft ook het allerbeste uit de rest van Italië in zijn rekken staan. In principe kan je alles kopen wat ze aanbieden, maar soms slechts 1 of 2 flessen van een bepaald huis of jaar. Liefhebbers van grappa kunnen hier ook hun hartje ophalen.  De foodies onder ons vinden hier allerlei lekkere streekproducten, van confituren, honing over gedroogde paddenstoelen, allerlei soorten gerookt vlees etc. Hier haal in ook ieder jaar mijn voorraad Porcini (eekhoorntjesbrood).  Wie nog een charmant overnachtingadres zoekt kan terecht in hun B&B Stella Alpina, dat is volledig ingericht in Ladinastijl.       


    cantina1




    negozio1


     

    http://www.enotecavalentini.com/