chutney, jam, etc.

  • Pin it! Print

    De inmaak: Zoetzuur van rode bietjes

     

    september 2012 076.JPG


    Nostalgie is iets waarmee we allemaal weleens geconfronteerd worden en vaak associeer je leuke momenten uit het verleden met eten. Dat is alleszins bij mij het geval. Heel lang geleden (jaren 80) kreeg mijn moeder een potje zelf opgelegde rode bietjes van haar tante. De bietjes vielen zo goed in de smaak, dat ze het recept vroeg. Mijn moeder verwerkte ze vaak in een lekker rauwkostbord, met o.a. veldsla en rauwe zuurkool en daarbij haar heerlijke zelfgemaakte yoghurtdressing met verse kruiden. Ik at deze bietjes vooral graag bij een eenvoudige beboterde, grijze boterham met een plakje jonge Gouda. Het water loopt me nu nog in de mond.

    Toen ik een maand geleden mijn uit de kluiten gewassen rode bieten rooide was er geen twijfel dat ik ze zou opleggen op de wijze van mijn groottante Vie (ze is vorige week helaas op 93-jarige leeftijd overleden). Mijn moeder was het recept met rode bietjes al lang vergeten, maar na enig gezoek tussen haar receptenknipsels en -kribbeltjes kwam het weer boven water. Nu staan er 12 potjes in mijn voorraadkast te wachten om binnenkort geopend te worden. Hopelijk smaken ze net zo als ik ze mij herinner.

    Deze rode bietjes zijn lekker in salades, bij een boterham met jonge kaas (zoals bovenaan geschreven staat), maar ook bij allerlei kazen, charcuterie en gerookte vis.

    1,5 kg rode bieten
    ½ koffiekop neutraal smakende olie (geen olijfolie)
    2 uien
    ¼ liter water
    ½ liter alcoholazijn (blauwe hand)
    250 g suiker
    10 laurierbladen
    2 takjes tijm
    Peper
    (eventueel enkele kruidnagels)
    12 kleine of 6 grote bokalen met schroefdeksel (gesteriliseerd)

    Kook de rode bieten ongeschild, maar wel gewassen, gedurende 1,5 uur op een middelmatig vuurtje. Laat ze lichtjes afkoelen alvorens te pellen. Maak intussen de marinade. Fruit in de olie de uien glazig, ze mogen niet kleuren. Giet er de azijn, het water en de suiker bij, alsook de laurierblaadjes, tijm, gemalen peper en eventueel 4 kruidnagels. Laat alles zachtjes doorkoken, zodat de suiker is opgelost. Plaats de gesteriliseerde bokaaltjes op een zuivere keukendoek. Snij de bietjes in schijfjes en verdeel ze over de bokaaltjes, giet er warme marinade over en schroef de dekseltjes stevig dicht. Voorzie de potjes van etiket met datum en laat ze minstens een maand trekken alvorens te proeven. De bietjes blijven minstens een half jaar goed.

  • Pin it! Print

    Pruimencompote met een twist

     gerechten etc 016.JPG

    Ik maakte deze pruimen voor bij een klassiek kalkoengebraad, waarbij ik couscoussalade met gedroogde bloemblaadjes en amandelen serveerde. Eigenlijk kan je deze bereiding ook in desserts verwerken of bij andere vleesbereidingen serveren.

    500 g blauwe pruimen
    2 afgestreken eetlepels rietsuiker (of meer als je het graag zoeter hebt)
    Een snuifje kaneelpoeder
    4 steranijs peulen
    ¼  citroen (sap)
    1 klontje boter of margarine

    Was de pruimen, snijd ze in de lengte door en verwijder de pitten en snijd de helften nog eens door . Verwarm de oven voor op 180° . Vet een ovenschaal in en verdeel hierover de pruimenpartjes met de schil naar onderen. Besprenkel met het citroensap en bestrooi met de suiker en het kaneelpoeder. Verdeel er de steranijs over en plaats in de oven. Laat ca. 30 minuten garen tot een compote ontstaat. Laat verder afkoelen.


    gerechten etc 017.JPG

  • Pin it! Print

    Appelconfituur (appeljam) met kaneel

    P1070689

     

    Misschien had ik het recept voor dit broodbeleg gisteren moeten geven, want het was de dag van het brood. Het is alleszins geen verloren moeite, want deze heerlijkheid kan je elke dag op je brood smeren. Al moet ik toegeven dat ik zelf niet zo een zoetekauw ben en eerder een voorkeur voor hartig beleg heb, maar appel in al zijn gedaanten vormt een uitzondering. Appeltjes in de pan, apfelstrudel, appelflappen, appelcake, appelgebak, appeltaarten, pannenkoek met appel, appelsorbet, gevulde appels in de oven … allemaal even lekker. De gasten die vanavond hun voeten onder mijn tafel schuiven krijgen trouwens een appeldessert. Jullie moeten nog even wachten, maar probeer alvast deze confituur of jam eens uit.

     

    1 kg appels

    750 g suiker (iets minder als je een zoete appelsoort gebruikt)

    1 glas water

    2 el gemalen kaneel

     

    Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd in stukken. Doe de appels, suiker, water en kaneel in een kookpot met dikke bodem en breng aan de kook. Laat 20 tot 25 minuten op een zacht vuurtje pruttelen tot de gewenste dikte is bekomen. 

     

  • Pin it! Print

    Appelketchup

     P1070676

     

    Toen ik in mijn vaders’ bibliotheek op zoek was naar een boek over paddenstoelen, stootte ik op een boekje over appels. Ik had pas twee emmers sterappeltjes opgeraapt. De meeste waren door het vallen gedeukt of gekneusd en daarom niet geschikt om lang te bewaren. Een boekje met appelrecepten kwam dus goed van pas. Nadat ik een groot deel had uitgedeeld, bleven er nog voldoende appels over om te verwerken. Een voormiddagje kokkerellen resulteerde in vier potten appelconfituur met kaneel en 3 potten appelketchup. Je leest het goed: ketchup! Niet meteen vergelijkbaar met die van tomaat, maar eerder een variant op curryketchup. Lekker kruidig en een beetje zoals een chutney. In het recept werd er enkel kaneel, kruidnagel en kerrie verwerkt, maar ik wilde er mijn eigen toets aan geven. Ik haalde mijn voorraadje  specerijen boven, snoof aan elk zakje, stampte het één en ander fijn, snoof weer, proefde en kwam uiteindelijk tot onderstaande mix. 

    Bij het afvullen van de potten heb ik de ketchup al geproefd, maar volgend weekend probeer ik hem pas echt uit.

    1 kg appels (geschild, van klokkenhuis ontdaan en in stukken)
    ½ kg uien (grof gehakt)
    1 teentje look (grof gehakt)
    ½ witte wijnazijn of ciderazijn
    zout
    2 tl kaneelpoeder
    2 tl kerriepoeder
    ½ tl zacht paprikapoeder
    5 bollen Jamaicapeper (fijngemalen)
    2 lange pepers (fijngemalen)
    ½ tl fenegriekzaad (fijngemalen)
    2 tl kruidnagel (fijngemalen)

    Doe de appels met een beetje water in een kookpot met dikke bodem en laat ze zachtjes garen tot er een appelmoes ontstaat. Voeg de uien, look, azijn, een beetje zout en specerijen toe en breng aan de kook, laat op een middelmatig vuur gedurende een half uur pruttelen. Proef en voeg eventueel wat suiker toe wanneer de ketchup te zuur is. Mix het geheel fijn en vul hiermee goed afsluitbare bokalen.

    Tip: Ik stamp de specerijen fijn in een vijzel en zeef ze vervolgens.  

  • Pin it! Print

    Zomer in een potje

    P1020556Mijn schoonouders hebben een eigen moestuin, naast sla, prei, worteltjes, courgette en noem maar op, kweken ze ook paprika’s.   Dit jaar hadden ze er, wel erg veel.  Je kunt natuurlijk niet je hele diepvriezer vol paprika steken en iedere dag paprika eten is ook van het goede te veel.  Dus nam ik er een aantal mee.  Mijn plan was om ze te verwerken tot paprikaconfituur.   Ik zie u vreemd opkijken, maar u leest het goed.  Een aantal jaren geleden waren we te gast op het landgoed van Montevetrano in Campania, Italië.   Montevetrano maakt de beste wijn in Campania.  Wij logeerden in hun, overigens aan te bevelen, B&B La Vecchia Quercia.  Hun specialiteit was groenteconfituur, confituur van groene selder, paprika etc.  Deze lekkernij werd meestal bij kaas geserveerd.  Helaas kan ik er geen recepten van vinden en ik weet ook niet of ze te koop zijn.  Dus ben ik op mijn intuïtie aangewezen.  Mijn paprikaconfituur is iets tussen een confituur en een chutney geworden.  De smaak lijkt niet op die ik mij herinner uit Italië, maar ze is wel lekker.   De lekkerste en mooist uitziende confituur verkrijg je wanneer je enkel paprika’s van dezelfde kleur gebruikt en bij voorkeur geen groene.   Ik heb ze allemaal door elkaar gemengd, wat een iets minder fraaie kleur oplevert.  Deze jam is lekker bij harde kaas, paté, maar ook bij koude vleesgerechten of gewoon op een stukje brood.  Zo proef je het hele jaar door nog een beetje zomer.



    Voor 3 potjes

    6 grote paprika’s (rood, oranje of geel)
    4 teentjes knoflook
    2 rode uien
    4 cm verse gemberwortel
    2 tl zout
    2 kopjes bruine suiker
    2 kopjes witte wijnazijn
    versgemalen peper
     

    Halveer de paprika’s, verwijder de stelen en de zaden en plaats ze met de bolle kant onder de grill tot hun schil zwart ziet.  Laat ze een beetje afkoelen en pel ze daarna.  Snijd de ui fijn, rasp de knoflook en de gember.  Doe de paprika samen met de overige ingrediënten in een pan en laat 2 uur op een zacht vuurtje sudderen. De confituur is goed, wanneer het vocht ingedikt is. Doe de confituur in gesteriliseerde potjes met een schroefdeksel.  Bewaar op een donkere en koele plaats.


    P1020527