chinees

  • Pin it! Print

    Nasi goreng vegetarisch

    Het is weer tijd voor een vegetarisch gerecht. Ondanks dat hier regelmatig gerechten met vlees verschijnen eet ik meestal wel vegetarisch. Ik laat dan gewoon het vlees weg en eet een extra portie groenten of paddenstoelen. Omgekeerd bak ik bij vegetarische gerechten voor mijn man soms een stukje vlees. Bij deze nasi goreng kreeg hij kipsatés. Nasi goreng betekent eigenlijk gebakken rijst en je kunt het als hoofdgerecht of als bijgerecht serveren. Je kunt er heel gemakkelijk restjes in verwerken. Geef er voor een echte Indonesische nasi goreng eventueel gebakken uitjes bij, een spiegelei, atjar (zoetzure groenten), sambal (smaakmaker op basis van pepers), kroepoek en pindasaus. Voor een niet vegetarische versie kan er saté bij of gebraden kip. 

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Aziatisch varkenshaasje met groenten in oestersaus

    Varkenshaasje, wok, oestersaus



    Ik blijf fan van de Aziatische keuken en dit in de breedste zin van het woord. Ik mix dan ook vaak Chinees, Thais en Indonesisch door elkaar. Vooral veel kraakverse groentjes vind ik super en ik kan het niet laten om mijn gerechten af te werken met koriander, gefruite uitjes, seroendeng (geroosterde kokos met pinda's) en pepers. Dit is een geslaagde mix van mijn favorieten.

    Voor 2-3 personen

    Voor het varkenshaasje
    1 varkenshaasje van 300 g
    3 el hoisinsaus
    1 el tomatenketchup
    1 koffielepel lichte sojasaus
    1 koffielepel sesamolie
    1 koffielepel geraspte gember
    1 koffielepel geperste look
    Szechuanpeper

    Voor de groenten:
    1 kopje Sojascheuten
    1 kopje Sluimererwten
    2 Wortelen
    1 kleine ui
    1/2 kleine Paprika
    1/3 Broccoli
    1 kopje Champignons
    Olie
    1 look
    1/2 cm gember
    3 el Oestersaus
    3 el lichte sojasaus
    1/2 el sesamolie

    Garnering:
    Koriander
    Gefruite uitjes
    Spaanse peper

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Meng alle ingrediënten die bij het varkenshaasje staan. Doe ze in een lange schaal en bestrijk het varkenshaasje hiermee in. Laat minstens 1 uur marineren. Dep het haasje droog en schroei het rondom dicht in een beetje olie of margarine. Plaats de (ovenvaste) pan in de oven en laat 10 minuten garen. Haal het vlees uit de oven en wikkel in aluminiumfolie, laat even rusten alvorens het aan te snijden.

    Snijd de groenten in gewenste vorm (niet te grof). Verhit een beetje olie in de wok.
    Roerbak de ui tot die glazig ziet, voeg de geperste of fijngesneden look en de geraspte gember toe en roerbak nog 1 minuut. Voeg de wortel, broccoli en paprika toe. Roerbak 3 minuten, doe de rest van de groenten en gesneden champignons erbij, alsook de sojasaus, oestersaus en een scheutje water. Stoom tot de peultjes gaar zijn. Meng de rauwe sojascheuten eronder alsook de sesamolie.

    Serveer met gekookte Thaise rijst en met de garnituren.


  • Pin it! Print

    Kipblokjes met pikante zoetzure saus

    kip, kip met zoetzure saus, pikant, chinees, culinair atelier ID


     
    Als ik Chinees ga eten zal ik zelden een gerecht in zoetzure saus bestellen, maar laatst had ik er echt wel zin in. Met  ingrediënten die ik in huis had maakte ik deze heerlijke saus. De kipblokjes werden eerst door een beslag gehaald alvorens ze werden bakken en daardoor kregen ze een krokant korstje, terwijl ze vanbinnen heerlijk zacht bleven.  Het resultaat was een lekker doordeweeks gerecht, waar we meer van aten dan goed voor ons was.

    Voor 2 – 3 personen

    2 kipfilets
    1 Chinese shaoxing rijstwijn
    1 rode paprika
    1 klein blikje ananas op sap
    2 dikke lente-uien + 1 als garnering
    2 teentjes look
    1 tl geraspte gember
    olie om te bakken

    Voor het beslag
    4 el bloem
    4 el maïzena
    80 ml water
    1 tl bakpoeder

    Saus
    2 el tomatenpuree
    2 el zoete chilisaus (loempiasaus)
    1 koffielepel sambal
    1 scheutje rijstazijn
    1 scheutje lichte sojasaus
    1 el oestersaus
    2 el Hoisinsaus
    Sap van 1 blikje ananas
    peper
    1 el Maïzena (opgelost in 1 el water)

    Meng alle ingrediënten voor de saus. Snijd de kipfilets in blokjes. Meng alles voor het beslag. Marineer de kipblokjes een tiental minuten in de rijstwijn en haal het vervolgens door het beslag. Het overtollige beslag afschudden en ze vervolgens in hete olie bakken (dit lukt het best in een anti kleefpan). Laat de kipblokjes uitlekken op een vel keukenpapier. Snijd de lente-uien in schuine plakjes, de paprika in grove blokjes, de ananas in hapklare stukken en de look heel fijn. Rasp de gember. Verhit een scheutje olie in een wok, roerbak 2/3 van de lente-ui en paprika enkele minuten. Voeg de look en gember toe en laat nog een minuutje bakken. Doe de saus erbij en verwarm die en voeg op het einde de kip toe en laat door en door warmen. Serveer met gekookte rijst en werk af met de rest van de lente-ui.

  • Pin it! Print

    Pikant-zure soep (Suan La Tang)


    Heel lang geleden maakte ik deze soep voor een feestje bij mij thuis. Ik herinner me dat ik daarmee ontzettend veel succes oogstte. Vorige week haalde ik het recept vanonder het stof voor de Chinese kookles. Ook nu werd deze pikant zure soep erg gesmaakt. Morgen koken we Thais.


    Voor 4 personen

    100 g kipfilet of varkensvlees
    1 liter kippenbouillon
    zout
    maïzena
    ½ blok tofu (vaste)
    25 g bamboescheuten
    1 lente-ui
    25 g boomoren - paddenstoelen (geweekt)
    3 shiitake (vers of geweekte, gedroogde)
    1 el lichte sojasaus
    2 el azijn (rijstazijn of alcoholazijn)
    1 plakje gemberwortel
    2 eieren, losgeklopt
    1 tl sesamolie
    Peper

    Snijd het vlees in dunne reepjes, doe het in een kom, bestrooi het met zout en ½ el maïzena en laat even rusten. Snijd de tofu, paddenstoelen, bamboescheuten en lente-ui in reepjes. Breng de bouillon aan de kook, voeg het vlees, de tofu en groenten toe en laat dit 2 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de sojasaus, zout, azijn en fijn geraspte gemberwortel toe. Los 2 à 3 el maïzena op in wat water, zodat er een papje ontstaat. Bind de soep met een beetje van het maïzenapapje tot een lichtgebonden soep ontstaat. Giet al roerend een dunne straal geklopt ei door de soep. Breng tenslotte op smaak met peper en sesamolie.

     

  • Pin it! Print

    Kip met pinda’s (Kung-Pao-kip)

    kip szechuan






    1 september, de zomervakantie zit er op en ik kan niet zeggen dat ik daar rouwig om ben. Ondanks het feit dat ik een schitterende zomer achter de rug heb, ben ik blij dat het dagdagelijkse leven opnieuw in zijn normale plooi valt. Het is allemaal wat te veel van het goede geweest. De terrasbezoekjes met de onweerstaanbare mojitos en witte wijntjes, de talloze barbecues en partijtjes, maar ook de huwelijks- en andere feesten hebben sporen, in de vorm van lovehandles, nagelaten. Tijd om mijn fitnessabonnement te vernieuwen! 

    Zondag werd mijn zomer afgesloten op o.a. het wereldfeest in Bokrijk, waar je naast de vele standjes ook kon genieten van wereldse dans en muziek. Mijn Chinese gerechtjes van zaterdagavond zouden niet misstaan hebben tussen de vele exotische hapjes die je daar kon proeven. Na het wereldfeest was ‘Genk op de rooster' aan de beurt, het is een jaarlijkse barbecuewedstrijd waar verschillende teams het tegen elkaar opnemen. Helaas hebben we de bekendmaking van de winnaars en het proeven gemist. Volgend jaar ga ik beslist wat vroeger.

    Voor 4 personen

    500 g kipfilet, in blokjes
    3 el donkere sojasaus
    1 tl sesamolie
    1 ½ el maïzena
    arachideolie
    2 à 3 gedroogde rode Spaanse pepers (of 3 à 4 verse pepers)
    1 tl Szechuan-peperkorrels (geplet in een vijzel of met de platte kant van een hakmes)
    3 lente-uitjes, in ringen gesneden)
    2 teentjes knoflook in plakjes gesneden
    3 el suiker
    1 tl zout
    3 el rijstazijn (of witte wijnazijn)
    1 ½ el lichte sojasaus
    2 el shaoxing-wijn of medium sherry
    100 g ongeroosterde, gepelde pinda’s (of geroosterde pinda’s *)

    Maak de marinade door de donkere sojasaus, sesamolie en maïzena in een kom te mengen. Doe de kipblokjes erbij en roer goed om. Plaats een half uur in de koelkast.

    (* Sla deze stap over als u geroosterde pinda’s gebruikt) Verhit 2 el lepels olie in de wok en bak hierin de pinda’s tot ze lichtbruin kleuren. Schep de pinda’s voortdurend zodat ze niet verbranden.

    Verhit 3 à 4 el olie in de wok en roerbak hierin, op hoog vuur, de kipblokjes gedurende 4 à 5 minuten of tot ze gaar zijn. Doe de gedroogde pepers, de geplette szechuan-peperkorrels, de helft van de lente-uitjes en knoflook erbij. Roerbak het geheel nog eens 2 minuten. Voeg de suiker, het zout, de azijn, de wijn en de lichte sojasaus toe en breng het geheel aan de kook tot de saus is ingedikt. Doe de pinda’s bij de kipblokjes, roer het geheel goed. Werk het gerecht af met de rest van de lente-uitjes en serveer de kip met witte rijst.  

    Tip: Dit kipgerecht komt oorspronkelijk uit de Chinese provincie Szechuan. De Szechuankeuken staat bekend om zijn pikante gerechten. Deze versie is iets milder, maar liefhebbers van pikante gerechten kunnen de hoeveelheid pepers verdubbelen.

    Waar te koop? Sojasaus, zowel lichte als donkere zijn te vinden in de meeste grote supermarkten, die doorgaans een afdeling met Aziatische producten hebben. Geroosterde sesamolie is daar ook meestal te vinden. Rijstazijn, shaoxing-wijn (rijstwijn) en Szechuan-peperkorrels zijn iets moeilijker te vinden, tenzij in Aziatische winkels en supermarkten. Rijstazijn kunt u eventueel vervangen door witte wijnazijn en de shaoxing-wijn door medium droge sherry. De Szechuan-peperkorrels zijn zo uitgesproken van smaak dat deze moeilijk te vervangen zijn, maar als u ze weglaat hebt u nog steeds een zeer lekker gerecht.   

    stap 2 - klein