azië (overige)

 • Pin it! Print

  Shiitakes gevuld met kruidig kippengehakt

  Om nog enkele kilo’s kwijt te geraken voor onze vakantie, ben ik de laatste week volledig volgens de goede voedselcombinaties aan het eten/koken. Er staan op dit moment ook geen koolhydraten op het menu. Het is uiteraard belangrijk om smakelijk en veelzijdig te koken, anders is het veel moeilijker om vol te houden. Ik combineerde deze shiitakes met gestoomde broccoli, die op smaak bracht met oestersaus, look, gember en lente-ui. Je kunt deze paddenstoelen eveneens als hapje serveren.

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Gado Gado, my way

  Na een week pauze ben ik er weer helemaal. Helaas niet terug van een leuke vakantie, maar wel van enkele dagen ziekenhuis. Geen verhalen over culinaire uitspattingen ergens in een zonnig oord. Eerder over het slechtste eten dat je kan bedenken. Smakeloze groenten met al even flauwe sauzen. Sponzig brood met ongezond beleg en artificiële desserts. Geen wonder dat ik bij mijn thuiskomt hunkerde naar verse groenten. Van zodra ik mijn draai weer gevonden had ben ik beginnen koken. Het eerste gerecht was deze Indonesische Gado Gado, een salade met pindasaus/-dressing. Ik gaf er mijn eigen draai aan door de kool te vervangen door bloemkool. De tofu en sojascheuten liet ik achterwege en serveerde er voor de gelegenheid kipsatés bij.

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Oosters varkenshaasje

  Een beetje van dit. Een beetje van dat. Zo maak ik meestal een marinade. Ik trek de voorraadkast open en combineer de ingrediënten waarvan ik weet dat ze bij elkaar passen, zonder de smaakbalans uit het oog te verliezen. Deze marinade is Chinees geïnspireerd en het beste resultaat krijg je wanneer je het vlees een nacht laat marineren, maar na acht uur heb je ook al een goed resultaat. Ik serveerde het met broccoli, sojascheuten en shiitake in oestersaus. 

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Nasi goreng vegetarisch

  Het is weer tijd voor een vegetarisch gerecht. Ondanks dat hier regelmatig gerechten met vlees verschijnen eet ik meestal wel vegetarisch. Ik laat dan gewoon het vlees weg en eet een extra portie groenten of paddenstoelen. Omgekeerd bak ik bij vegetarische gerechten voor mijn man soms een stukje vlees. Bij deze nasi goreng kreeg hij kipsatés. Nasi goreng betekent eigenlijk gebakken rijst en je kunt het als hoofdgerecht of als bijgerecht serveren. Je kunt er heel gemakkelijk restjes in verwerken. Geef er voor een echte Indonesische nasi goreng eventueel gebakken uitjes bij, een spiegelei, atjar (zoetzure groenten), sambal (smaakmaker op basis van pepers), kroepoek en pindasaus. Voor een niet vegetarische versie kan er saté bij of gebraden kip. 

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Tofu teriyaki met sobanoedels

  Tofu heeft op zich weinig smaak, maar met deze teriyakisaus tover je een lekkere tofubereiding op tafel. Ik maak soms zalm of kip teriyaki en bewaar de restjes van de saus in de diepvriezer om later te verwerken. Dat lukt perfect, zo kwam ook dit gerecht tot stand. De mix van baby kale en pasksoi was een probeersel. Delhaize verkoopt deze lekkere mix als salade, maar je kunt hem even goed kort wokken of in een stamppot verwerken. De paddenstoelen zijn eveneens een mix, ze worden verkocht voor pastabereidingen, maar kunnen zeker ook in Aziatische gerechten verwerkt worden. 

  Lees meer...