• Pin it! Print

  Stoofvlees

  Op verzoek van mijn wederhelft, die vond dat ik de laatste tijd iets teveel exotisch kookte, heb ik nog eens een oervlaams gerecht gemaakt. Stoofvlees met frieten en een frisse salade. Ik eet niet zo graag fruit in mijn hartige gerechten, maar een beetje appel of sinaasappel vind ik wel lekker in een salade. Hier combineerde ik veldsla, witlof, sinaasappel en hazelnoot. De peperkoek i.p.v. brood geeft een kruidige toets aan de stoverij.

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  L’ Art de la Table

  Bij het doorbladeren van dit boek kreeg ik spontaan het water in de mond. De prachtige foto’s schetsen de Mediterrane sfeer waarvan ik zoveel houd en het liefst van al was ik richting zuiden vertrokken. Auteur en fotografe Gintare Marcel heeft zoals ze zelf zegt, een levenslange liefdesrelatie met eten en ze weet die perfect over te brengen op de lezer. Gintare werd geboren in Litouwen, leefde door heel Europa en reisde met haar Franse man langs alle streken van de Middellandse Zee.

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Tofu teriyaki met sobanoedels

  Tofu heeft op zich weinig smaak, maar met deze teriyakisaus tover je een lekkere tofubereiding op tafel. Ik maak soms zalm of kip teriyaki en bewaar de restjes van de saus in de diepvriezer om later te verwerken. Dat lukt perfect, zo kwam ook dit gerecht tot stand. De mix van baby kale en pasksoi was een probeersel. Delhaize verkoopt deze lekkere mix als salade, maar je kunt hem even goed kort wokken of in een stamppot verwerken. De paddenstoelen zijn eveneens een mix, ze worden verkocht voor pastabereidingen, maar kunnen zeker ook in Aziatische gerechten verwerkt worden. 

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Gekonfijte eendenbout met rode biet, spruitjes en paddenstoelen

  Mijn man zijn lievelingsvlees is eend. Zelf ben ik geen liefhebber van rood vlees en vlees in het algemeen, maar de liefde van de man gaat door de maag. Het was tenslotte de dag voor Valentijn en ik besloot zijn favoriete maaltje op een andere manier te bereiden dan gewoonlijk. Het was de eerste keer dat ik eend zou konfijten. Op zich geen werk aan, je moet alleen genoeg tijd hebben om het vlees rustig in de oven te laten garen. Uiteindelijk hadden bijna evenveel tijd nodig om het ganzenvet te vinden. De twee poeliers in de buurt waren allebei gesloten wegens verlof. In de supermarkten was het niet te vinden, evenmin bij enkele slagers. Tot er eentje wel wat kon missen. Gelukkig had ik nog een pot in de voorraadkast staan zodat we net genoeg hadden. Eend vraagt naar iets zoet, vandaar de rode biet met appel. 

  Lees meer...

 • Pin it! Print

  Gebakken skrei, venusschelpen, chorizo, witte bonencrème en citroenzeste

  Skrei is een winterkabeljauw uit het noorden. De vis is eigenlijk een ‘zwerver’ (skreid in het Noors). Om te paaien legt hij honderden kilometers af en dankt daaraan zijn bijnaam ‘Liefdesvis’. De vis is verkrijgbaar van januari tot april. Dus ook rond Valentijn, zodat hij de naam Liefdesvis alle eer aan doet. Het vlees van de skrei is mooi wit en stevig. Je kunt hem gewoon verwerken zoals andere kabeljauw. Ik koos voor deze bereiding een variant op een gerecht dat ik al ooit eerder maakte, toen zonder de vis >>>.

  Lees meer...