• Pin it! Print

    Coquilles, parelgerst, eekhoorntjesbrood en knolselder

    Coquilles, knolselder, parelgerst, eekhoorntjesbrood, Inge dries, culinair atelier

    We vierden vandaag 'luie zondag'. Nu en dan moet dat kunnen. Een beetje uitslapen, rustig ontbijten, een terrasje doen, een filmpje kijken, wat dutten ... Je kent het wel. Natuurlijk moet er ook gegeten worden en omdat koken voor mij geen opgave, maar eerder ontspanning is ging ik zelf kokkerellen. Er bleek alleen niet veel in de koelkast te liggen. Gelukkig vond ik nog wat eekhoorntjesbrood en een zak coquilles in de diepvriezer en een restje parelgerst, wilde rijst en een bokaaltje gevogeltefond in de voorraadkast. Uit de moestuin nam ik de voorlaatste knolselder en daarmee ging ik aan de slag. Van de parelgerst, wilde rijst en het eekhoorntjesbrood maakte ik een soort risotto, de knolselder werd gebakken, de coquilles gegrild.

    Lees meer...

  • Pin it! Print

    Fazant, aardperenpuree en bospaddenstoelen

    Fazant, aardpeer, Sting, Sister Moon, bospaddenstoelen



    Dinsdag is mijn vrije dag en wanneer het mij uitkomt kook ik voor mijn wederhelft. Soms gewoon iets alledaags, maar vandaag mocht het iets meer zijn. De herfst heeft immers (eindelijk) zijn intrede gedaan. Wind, regen, vallende bladeren en na een prachtige nazomer ook heel wat frissere temperaturen, dat vraagt om wild en paddenstoelen. Het werd een redelijk eenvoudig gerecht, maar eentje zoals wij graag eten. Paddenstoelen, aardpeer en fazant, dat zijn aardse en harmonieuze smaken. Open daarbij een lekkere fles wijn en speel je lievelingsmuziek, dan kan je avond toch niet meer stuk. Wij genoten van onze laatste fles Sister Moon 2008, een superieure wijn van wijndomein Il Palagio ofwel het domein van Sting en genoemd naar zijn song 'Sister Moon'. Puur genot van 40% Sangiovese, 30% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon en een mooie herinnering aan onze laatste vakantie in Toscane. We hadden in dezelfde stijl kunnen blijven qua muziek, maar kozen voor Jazz van eigen bodem met Karin Ottelohe en Nothing really ends ...

    Hoofdgerecht voor 4 personen

    2 fazantenfilets
    1 klontje boter of margarine
    1 snuifje Szechuanpeper
    Zout

    Ca 600 g aardperenpuree (topinamboer)
    Klontje boter of margarine
    Peper
    Zout
    Nootmuskaat

    250 g gemengde (bos)paddenstoelen
    1 klontje boter of margarine
    1/2 fijngesneden sjalot
    1 teentje knoflook
    Peper
    Zout

    200 ml vleesfond (wild of gevogelte mag ook)
    1 scheut cognac
    1/2 fijngesneden sjalot
    1 snuifje Szechuanpeper
    1 snuifje gerookt paprikapoeder

    Voor de aardperenchips
    2 ongeschilde aardperen
    Frituur- of druivenpitolie
    Fleur de sel of grof zeezout

    Schil de aardperen voor de puree, kook ze gaar, giet af en pureer met een klontje boter of margarine. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Houd warm.

    Bak de sjalot en look aan in een beetje boter of margarine. Voeg de schoongemaakte en in plakjes gesneden paddenstoelen toe en bak tot de paddenstoelen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

    Was de aardperen voor de chips. Droog ze goed af en snijd met een mandoline in flinterdunne plakjes. Leg ze op keukenpapier en dep ze goed droog. Verhit de frituur- of druivenpitolie en bak hierin de chips krokant. Schep ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met fleur de sel.

    Bruin de boter, bak de met zout en Szechuanpeper bestrooide fazantenfilets hierin volgens voorkeur. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat enkele minuten rusten. Giet het overtollige braadvet uit de pan weg en bak in dezelfde pan de sjalot aan, blus met cognac en giet de fond erbij. Laat inkoken en breng op smaak met gerookt paprikapoeder, Szechuanpeper en zout. Laat inkoken tot sausdikte. Snijd het vlees in dikke plakken, serveer met de puree en paddenstoelen en werk af met de chips. Geef de saus er apart bij.

  • Pin it! Print

    Aziatisch varkenshaasje met groenten in oestersaus

    Varkenshaasje, wok, oestersaus



    Ik blijf fan van de Aziatische keuken en dit in de breedste zin van het woord. Ik mix dan ook vaak Chinees, Thais en Indonesisch door elkaar. Vooral veel kraakverse groentjes vind ik super en ik kan het niet laten om mijn gerechten af te werken met koriander, gefruite uitjes, seroendeng (geroosterde kokos met pinda's) en pepers. Dit is een geslaagde mix van mijn favorieten.

    Voor 2-3 personen

    Voor het varkenshaasje
    1 varkenshaasje van 300 g
    3 el hoisinsaus
    1 el tomatenketchup
    1 koffielepel lichte sojasaus
    1 koffielepel sesamolie
    1 koffielepel geraspte gember
    1 koffielepel geperste look
    Szechuanpeper

    Voor de groenten:
    1 kopje Sojascheuten
    1 kopje Sluimererwten
    2 Wortelen
    1 kleine ui
    1/2 kleine Paprika
    1/3 Broccoli
    1 kopje Champignons
    Olie
    1 look
    1/2 cm gember
    3 el Oestersaus
    3 el lichte sojasaus
    1/2 el sesamolie

    Garnering:
    Koriander
    Gefruite uitjes
    Spaanse peper

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Meng alle ingrediënten die bij het varkenshaasje staan. Doe ze in een lange schaal en bestrijk het varkenshaasje hiermee in. Laat minstens 1 uur marineren. Dep het haasje droog en schroei het rondom dicht in een beetje olie of margarine. Plaats de (ovenvaste) pan in de oven en laat 10 minuten garen. Haal het vlees uit de oven en wikkel in aluminiumfolie, laat even rusten alvorens het aan te snijden.

    Snijd de groenten in gewenste vorm (niet te grof). Verhit een beetje olie in de wok.
    Roerbak de ui tot die glazig ziet, voeg de geperste of fijngesneden look en de geraspte gember toe en roerbak nog 1 minuut. Voeg de wortel, broccoli en paprika toe. Roerbak 3 minuten, doe de rest van de groenten en gesneden champignons erbij, alsook de sojasaus, oestersaus en een scheutje water. Stoom tot de peultjes gaar zijn. Meng de rauwe sojascheuten eronder alsook de sesamolie.

    Serveer met gekookte Thaise rijst en met de garnituren.