• Pin it! Print

    Pici met mosselen en pesto

     

    mosselen, pici, italiaans, culinair atelier id,


     
    Zo, terug van vakantie en weer helemaal klaar om jullie van nieuwe recepten te voorzien. Ondanks dat ik ontzettend veel inspiratie heb opgedaan in Indonesië blijft de mediterrane keuken tijdens een warme zomer toch één van mijn favorieten. Ook mosselen steek ik graag in een Italiaans of een ander zuiders jasje. Ze passen perfect in een pastagerecht. Hier combineerde ik mosselen met pici, een dikke spaghettisoort uit Toscane en een zelfgemaakte pesto met zongedroogde tomaten. Heerlijk!

    Voor 4 personen

    Voor de pesto:
    5 zongedroogde tomaten op olie
    Ca. 4 takjes basilicum (enkel de blaadjes gebruiken)
    3 teentjes knoflook
    ½ koffielepel ansjovispasta of 1 hele fijngesneden ansjovis
    1 koffielepel tomatenpuree
    2 el olijfolie extra vergine
    peper
    zout

    Snijd de tomaatjes grof, alsook de look en basilicum en doe alle ingrediënten behalve peper en zout in een mixbeker en mix tot een gladde pesto, breng daarna op smaak met peper en zout. Let op! Ansjovis is ook al zout.

    2 kg mosselen
    1 ui
    2 selderstelen
    1 takje lavas (kan ook weggelaten worden)
    1 teentje knoflook
    1 scheut witte droge wijn (Soave)
    Peper
    Zout
    Olijfolie
    1 onbespoten citroen (enkel zeste nodig)
    300 à 400 g pici

    Kook de pici gedurende 22 minuten (of kijk op de verpakking voor de aanbevolen kooktijd) in ruim gezouten water al dente. Giet daarna af.

    Maak de mosselen schoon. Snijd de gepelde ui in blokjes, de gewassen selder en lavas in fijne stukjes en de look heel fijn. Stoof de groenten aan in een klein beetje olie en laat ze enkele minuten roerbakken. Voeg de mosselen toe en een flinke scheut witte wijn. Bestrooi met zout en zwarte peper. Breng aan de kook en laat de mosselen onder een deksel garen, wel regelmatig opschudden.

    Neem een wok of ruime kookpot en roerbak hierin gedurende 2 à 3 minuten de pesto. Doe er een flinke scheut gezeefd mosselkookvocht bij. Laat een beetje inkoken en voeg dan de pici toe. Meng goed onder de pestosaus en schep vervolgens de mosselen eronder, zodat ze onder de pesto zitten. Eventueel nog wat bijkruiden met peper en afwerken met geraspte citroenzeste (opgelet, niet teveel van het wit mee raspen, anders krijg je een bittere smaak).
     

  • Pin it! Print

    Citroen Ricotta cake met rode vruchten

    frambozen, bosaardbeien, ricotta cake, citroencake, Italiaans


     
    Deze lekkere smeuïge Italiaanse cake heb ik meermaals laten maken tijdens kookworkshops. Door het gebruik van ricotta blijft hij lekker vochtig en de citroenzeste geeft het super fris accent. Lekker met rode vruchten.


    175 gram zachte ongezouten roomboter
    175 gram fijne suiker
    geraspte schil van 3 citroenen
    3 eieren, gescheiden (wit en dooiers apart)
    250 gram ricotta
    125 gram zelfrijzend bakmeel
    1 theelepel bakpoeder
    springvorm 18 cm Ø, ingevet en bebloemd
    poedersuiker om te bestrooien
    Verwarm de oven voor op 180 ºC.

    Vers rood fruit: bosaardbeien, frambozen of gemengde bosvruchten of rode vruchten- of aardbeiencoulis

    Klop de boter en de suiker (met een mixer of platte haak standmixer) licht en luchtig. Voeg de geraspte citroenschil, de eidooiers en de ricotta toe en mix goed door elkaar. Klop de eiwitten stijf. Vouw de stijfgeklopte eiwitten met een spatel voorzichtig door het beslag. Schep er vervolgens het zelfrijzende bakmeel en het bakpoeder door. Doe het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad. Bak de cake (in het midden van de oven) in ± 50 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen. Laat in de vorm afkoelen. Bestrooi (door een zeefje) met poedersuiker voor het serveren.

    Maak de vruchten schoon en/of was ze.  Voor de coulis, de diepvriesvruchten met de gewenste hoeveelheid suiker op een zacht vuurtje, ca. 10 minuten laten pruttelen. Mixen en door een zeef wrijven.

    Snij de taart in puntjes, serveer met de gekozen vruchten.