• Pin it! Print

    Varkenshaasje met groene asperges, zoete rijstwijn en gember



    asperges, varkenshaasje, aziatisch, marinade, bbq, culinair atelier

     We houden het nog even op asperges. Al zou met dit mooie weer een barbecue gerecht ook niet misstaan. Je kunt de twee ook combineren en asperges op de barbecue bereiden of ze in een lekkere salade verwerken. Het varkenshaasje hieronder kan sowieso perfect op de grill klaargemaakt worden en de marinade pas ook bij ribbetjes of zelfs kip. Over veelzijdigheid gesproken …


    Het varkenshaasje
    1 – 2 varkenshaasjes (ca. 600 – 700 g)

    5 eetlepels donkere sojasaus
    1 eetlepel honing
    3 eetlepels tomatenpuree
    2 tenen knoflook geperst
    2 theelepels sambal
    1 theelepel zout
    Olijfolie of boter

    Roer sojasaus, honing, tomatenpuree, knoflook, sambal en zout door elkaar.

    Smeer het vlees hiermee in en laat het ca 30 minuten of langer marineren. Verwarm de oven voor op 180°. Bak het vlees aan, zodat het rondom bruin ziet en laat het gedurende ca. 15 minuten verder garen in de oven. Haal het vlees uit de oven en wikkel het in aluminiumfolie en laat het op een warme plaats rusten. Snijd het voor het opdienen in plakken ca. 1,5 – 2 cm dikte.

    2 tl neutrale olie
    2 el fijngehakte gember
    3 sjalotjes (fijngesneden)
    4 el Mirin of zoete rijstwijn 2 el lichte sojasaus
    1 el oestersaus
    500 g groene asperges (vezelige uiteinden en schubben verwijderd)
    1 el sesamzaad

     
    Noedels
    enkele druppels sesamolie
    lichte sojasaus

    Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de sjalot en gember ca. 2 minuten. Voeg de mirin, sojasaus, oestersaus en een klein scheutje water toe en laat ca. 2 minuten zachtjes koken. Voeg de in gelijke stukken geseden asperges toe en ‘stoom’ onder voortdurend omscheppen in ca. 6 – 8 minuten bijtgaar. Voeg indien nodig wat extra water toe en breng dan opnieuw op smaak. Bestrooi met sesamzaad. Kook de noedels 3 minuten in gezouten water. Giet ze af en breng op smaak met sesamolie en sojasaus. Snijd het vlees in plakken van ca. 1,5 à 2 cm en serveer met de asperges en noedels.

     

  • Pin it! Print

    Mediterraan stoofpotje van kip

     

    mediterraan stoofpotje van kip.JPG

    Als je net als ik graag ‘pollo alla cacciatora’ eet, dan lust je dit beslist ook graag. Een stoofpotje is snel en gemakkelijk te bereiden en je voegt toe wat je in huis hebt, tenminste als het een bij elkaar past. Wanneer er saus over is kan je die invriezen, lekker met pasta of gewoon als sausje bij de barbecue, eventueel wat extra pit geven.

    Bereiding
    (Voor 4 personen) 
    8 – 10 kipkoteletjes zonder vel
    1 rode paprika
    1 blikje tomatenstukjes
    8 mini trostomaten
    125 g witte champignons
    1 ui
    2 teentjes look
    1 flinke scheut rode wijn
    1 takje rozemarijn
    2 takjes oregano of marjolein
    peper
    zout
    cayennepeper
    gerookt paprikapoeder
    1 bouillonketeltje kip
    olijfolie

    Schil de paprika, verwijder de zaden en snijd in reepjes. Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel de look en plet en hak vervolgens fijn. Ontvel de tomaten en snijd ze vervolgens in vier. Wrijf de champignons schoon en snijd in vier. Bestrooi de kipkoteletjes met peper, zout en gerookt paprikapoeder. Verhit een flinke scheut olijfolie en bruin de koteletjes aan beiden zijden, schep uit de kookpot en zet even opzij. Bak in de overgebleven olie, de ui en paprika aan, voeg de look en champignons erbij. Overgiet met een flinke scheut rode wijn, laat de alcohol even verdampen en doe de tomatenstukjes en verse tomaten erbij. Leg de takjes rozemarijn en oregano erbij en laat 30 minuten op een zacht vuurtje garen. Laat het bouillonketeltje in de saus smelten en breng op het einde op smaak met peper, zout, gerookt paprikapoeder en oregano en druppel er nog wat olijfolie erover.

    Serveer naar keuze: tagliatelle, ovenaardappeltjes, polenta, quinoa, frietjes …