• Pin it! Print

  Venusschelpen met chorizo, een zalfje van witte bonen en gremolata

  culinair atelier, kookworkshops, genk, limburg, vongole, chorizo, bonen, gremolata


  Chorizo en venusschelpen lijkt misschien een wat vreemde combinatie. Nochtans is dit typisch Spaans. Ik vond een recept van een stoofpotje met aardappelen, maar maakte er uiteindelijk mijn eigen versie van. Een crème van witte bonen verving de aardappel en de Italiaanse gremolata (look, peterselie en citroenzeste) maakte er een fris geheel van. Voor mijn cursisten, die dit tijdens één van de ‘kookclubavonden’ maakten leek de winter plots plaats gemaakt te hebben voor hartje zomer. Eentje zag zich zelfs op een zonovergoten zuiders terras zitten, compleet met grote zonnebril op haar neus.  

   voorgerecht voor 4 personen

  2 el olijfolie extra virgine
  1 el zachte paprika
  500 g venusschelpen
  100 g pittige chorizo
  1/2 el
  xeresazijn of sherry azijn
  1 kleine ui (gesnipperd)
  1 teen knoflook (gesnipperd)
  zout

  1 el geraspte schil van een citroen (niet teveel wit mee raspen)
  2 el fijn gehakte bladpeterselie
  1 teentje knoflook (heel fijngehakt)


  Doe de venusschelpen in een ruime kom met koud water en een snuifje zout. Roer ze regelmatig om zodat ze hun zand kunnen loslaten. Herhaal dit een aantal keren tot er geen zandrexten mee in het water zijn achtergebleven.
  Snij de ontvelde chorizo in plakjes of stukjes. Fruit de chorizo een paar minuten in 1 eetlepel olijfolie tot deze zijn vet en kleur afgeeft en bak dan een paar minuten de knoflook en het uitje mee. Voeg venusschelpen toe, bestrooi met de paparika en roer goed om. Leg een deksel op de kookpot en laat 10 minuten zachtjes stoven tot de venusschelpen open zijn. Schenk de sherry azijn erbij, breng op smaak met wat zout. Meng de citroenzeste, fijngehakte knoflook en gehakte peterselie tot een gremolata. Verdeel het zalfje van bonen over kommetjes of diepe borden, schep hierop de venusschelpen en werk af met enkele druppels olijfolie en de gremolata.

  Voor het zalfje
  1 blik witte bonen van 400 g of gedroogde bonen
  1 laurierblad
  1 takje tijm
  100 ml kippenbouillon
  1 klontje boter
  xeresazijn of sherry azijn


  Als je gedroogde bonen gebruikt, dan laat je deze best 1 nacht weken in koud water. Zet ze ruim 2 uur op in water met een klein scheutje azijn en een klein snuifje zout. Bonen uit blik of uit een bokaal hoef je alleen te spoelen en laten uitlekken. Voeg de kruiden bij de kippenbouillon en breng deze zachtjes aan de kook met de bonen. Verwijder nadien alle kruiden en mix de bonen in een blender of met een goede staafmixer. Voeg er de boter aan toe en mix deze erdoor. Breng verder op smaak met peper, zout en enkele druppels xeresazijn.