• Pin it! Print

    Knapperige nazomersalade met rode biet en feta

     

    hapjes etc 016.JPG


    Het zijn de vallende kastanjebolsters die verraden dat de herfst aanbreekt. Anders zou je denken dat het hoogzomer is, tenminste achter glas. Heerlijk toch zo’n nazomer! De zoete geur van overrijp fruit vult te lucht en dat stemt mij gelukkig, maar geeft ook aan dat het hoog tijd is om de diepzwarte bramen te plukken en de gevallen sterappeltjes te rapen, voordat de schapen ermee weg zijn. Al vrees ik dat, dat laatste verloren moeite is. De aanblik van mijn schamel moestuintje getuigt dat de zomer voorbij is. Op wat snijbiet, een enkele courgette en een aantal nog groene tomaten na, blijft er weinig over van wat ooit een weelderige tuin van eden was. De rode bieten kunnen nog even blijven staan, maar toch haal ik er enkele uit de grond voor deze heerlijke salade.

    De rode biet is volgens mij aan een opmars bezig. Nooit eerder kwam ik hem zo vaak in restaurants tegen en in zoveel gedaantes. Zowel hartig, als verrassend  zoet in desserts. Ik ben al lang fan van deze aardse groente en ik heb in mijn atelier al menig cursist weten te overtuigen, dat mits de juiste bereiding, een rode biet helemaal niet zo zanderig smaakt zoals velen vinden. Ben je zelf nog niet overtuigd, probeer dan zeker deze knapperige salade, waar zoet en zout heerlijk samengaan.

    voor 4 à 6 personen
    2 gekookte rode bieten
    1 rode ui
    8 radijsjes
    300 g watermeloen
    100 g rode kool
    20 (paarse) basilicumblaadjes
    zout
    peper
    200 g feta
    eventueel eetbare gedroogde bloemenmix (te koop in speciaalzaken)

    Voor de dressing:
    4 el frambozenazijn (rode wijnazijn mag ook)
    ½ tl Dijonmosterd
    1 tl ahornsiroop (honing mag ook)
    6 el olijfolie extra vergine
    peper
    zout


    Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Snijd of schaaf de rode kool heel fijn. Snijd de rode biet en watermeloen in blokjes. Verwijder het loof van de radijsjes en snijd de knolletjes in fijne plakjes. Snijd de ui met een mandoline of met een mes in hele dunne halve ringen. Meng alle ingrediënten in een grote schaal met de dressing (vlak voor het opdienen) en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep luchtig onder elkaar. Verdeel over 4 borden en verkruimel
    er de feta over.

  • Pin it! Print

    Hartige ‘tiramisu’ met geitenkaas en tomaat

     

    hapjes etc 007.JPG


    We houden de zomer nog even vast met dit lekkere hapje. Tiramisu hoeft niet altijd zoet te zijn, dat bewijst deze hartige versie.


    Hartige ‘tiramisu’ met geitenkaas en tomaat

    Voor 6 glaasjes

    2 el mascarpone
    2 el zachte geitenkaas (type Chavroux)
    6 - 8 zongedroogde tomaatjes op olie (fijngesneden)
    1 el fijngehakte basilicumblaadjes of pesto peper
    zout
    18 kerstomaatjes
    olijfolie extra vergine
    balsamico azijn
    enkele parmezaan- of andere kaaskoekjes


    Ontvel de kerstomaatjes door ze kort onder te dompelen in kokend water en vervolgens te laten schrikken. Leg ze voorzichtig in een kom en bestrooi met peper en zout en de basilicum. Voeg een scheutje olijfolie en balsamico toe en meng voorzichtig. Laat ca. 20 – 30 min. marineren. Klop intussen de geitenkaas met de mascarpone op, meng er de fijngesneden zongedroogde tomaatjes onder en breng op smaak met peper. Verkruimel de koekjes in een vijzel.  Verdeel de tomaatjes over 6 glaasjes, spuit hierover met een spuitzak de mascarponecrème en minstens een half uur rusten in de koelkast. Werk af met de verkruimelde kaaskoekjes en een blaadje basilicum.



    Interesse in meer hapjesrecepten? Kom dan naar de volgende workshops:

    Herfsthapjes:
    Prijs: € 112 voor de 2 avonden, incl. aperitief, eten, huiswijn of bier, water of fris, koffie of thee, schort niet inbegrepen. Dinsdag 1 en 8 oktober 2013 om 19.00 u. stipt.

    Feestelijke hapjes (nieuw): Prijs: € 112 voor de 2 avonden, incl. aperitief, eten, huiswijn of bier, water of fris, koffie of thee, schort niet inbegrepen. Dinsdag 26 november en 3 december 2013 en om 19.00 u.  

    Zoete hapjes (herhaling): Prijs: € 45, incl. aperitief, eten, water, koffie of thee, schort niet inbegrepen. Maandag 2 december 2013 en om 19.00 u. stipt.

    Meer info en andere workshops op www.culinair-atelier.be