• Pin it! Print

    Kruidige kippakketjes, boontjes met paprikapesto en aardappelrösti

    dec - maart 2013 117.JPG



    Het bord op deze foto is de zoveelste variant van dit lekkere kipgerechtje. Heerlijk in combinatie met boontjes, maar een zuiderse salade kan eveneens. Hier werden de kippakketjes eenvoudig geserveerd met gestoomde prinsesboontjes en ui, gegrilde kerstomaatjes en ovenaardappelen. Het recept hieronder is iets tijdrovender maar wel extra lekker. Kipkoteletjes hebben veel meer smaak dan kipfilet, maar je kunt er perfect kipfilet voor gebruiken.  

    voor 4 personen

    De kippakketjes
    4 – 8 kippenkoteletjes
    1 takje rozemarijn (naaldjes fijngehakt)
    6 grote saliebladen of 10 kleine (fijngesneden)
    2 teentjes knoflook (fijngehakt of uit de knijper)
    8 – 16 plakjes pancetta of ontbijtspek
    1,5 el olijfolie
    1 el boter
    peper
    zout


    Verwarm de oven voor op 170°. Doe de fijngesneden rozemarijn, salie en look, peper en zout in een lage schaal of diep bord. Haal het vel van de koteletjes. Doop ze aan één kant in het kruidenmengsel en rol ze in het spek of de pancetta. Steek de pancetta van met houten prikkers of houd het bijeen met keukentouw. Vet een ovenvaste schaal in met de boter en olie en leg hierin de kip. Bak ze gedurende 30 – 45 minuten. Draai ze halverwege om. Haal ze uit de oven en houd ze warm in aluminiumfolie. Deglaceer de ovenschaal met een beetje water en doe dit over in een pan of steelpannetje, laat lichtjes inkoken en overgiet hiermee de kip. Tips: Kan ook kalfsvlees of kalkoen. Je kunt ook nog mozzarella of gebakken aubergineplakjes meerollen.

    Voor de rösti
    500 g vastkokende
    aardappelen
    1 kleine ui (fijngesneden)
    1 ei zout plataardige olie

    Schil de aardappelen en rasp ze grof. Doe het aardappelraspsel in een zeef of in een keukendoek en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Meng het raspsel met de uien, de eieren en een snufje zout. Verhit in een zware koekenpan voldoende olie om de bodem mee te bedekken. Leg met een lepel gelijke porties raspsel  in de pan, druk de porties plat en bak de aardappelpannenkoekjes aan beide zijden goudbruin. Indien je ze niet allemaal in één pan krijgt, in twee of meerdere keren bakken.

    De pesto
    3 grote rode paprika’s
    1 teentje knoflook
    2 el gemalen hazelnoten (amandelen of pijnboompitten kunnen ook)
    Peper
    Zout
    Een snuifje cayenne peper
    Olijfolie extra vergine

    Maak de pesto door de gehalveerde en ontpitte paprika’s met hun snijvlak op een bakplaat te leggen (je kunt er een bakpapiertje of siliconenmatje onder leggen). Plaats ze gedurende 20 à 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven. De pel zal zwart geblakerd zien als ze goed zijn. Haal de paprika’s uit de oven, dek ze af met een omgekeerde bakplaat of doe ze in een plastieken zak, zo zijn ze gemakkelijker te pellen. Laat een kwartiertje rusten en pel de parika’s dan één voor één. Snijd ze grof en doe ze in een mixer of blender, voeg een grof gesneden teentje look toe, de gemalen noten en een flinke scheut olijfolie. Pureer tot een niet te vloeibare massa (de dikte van een mayonaise). Breng op smaak met peper, zout en cayenne.

    De boontjes
    300 g prinsesboontjes (schoongemaakt)
    Olijfolie extra vergine
    1 sjalot of kleine ui (fijngesneden)
    1 teentje knoflook
    4 tomaten
    Eventueel verse tuinkruiden (rozemarijn of basilicum)

    Kook of stoom de boontje bijtgaar en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen. Pel en ontpit intussen de tomaten en snijd in blokjes. Pers de knoflook of hak hem heel fijn. Snijd de ui of sjalot eveneens fijn. Doe een beetje olijfolie in een kookpot en stoof hierin de  ui en look glazig, voeg de tomaten toe en opnieuw een scheutje olijfolie. Laat de tomaatjes ‘smelten’ op een zacht vuurtje en voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe en laat de tomaten de olie volledig opnemen. Breng op smaak met peper en zout en eventueel een beetje fijngehakte rozemarijn of basilicum. Voeg vlak voor het opdienen de boontjes toe om ze op te warmen in de saus.