• Pin it! Print

  ravioli met pompoen, amaretti en salieboter

  eten okt 035.JPG  Terug van veel te lang weggeweest. Even heb ik getwijfeld of ik nog verder zou gaan met deze blog. Uiteindelijk kruipt er toch heel wat tijd in, tijd die ik vaak niet op overschot heb. Maar het is mijn wederhelft die me heeft kunnen overtuigen. Dus zit ik hier opnieuw aan mijn computer om jullie regelmatig van recepten en verslagen te voorzien. Vergis je niet, het is nog steeds met even veel bezieling als voorheen.

  We zijn pas terug van onze jaarlijkse skitrip naar Italië (Dolomiti superski) en ik zit nog een beetje in de sfeer. Zoals elk jaar zijn we bij Comici,bavette con astice (pasta met kreeft) gaan eten. Ik heb er al vaker over geschreven, maar het blijft echt één van de hoogtepunten van de skivakanties. Intussen is het restaurant ook bij een aantal van mijn vrienden en familie geïntroduceerd. Ze waren net als wij verkocht en ik kreeg de suggestie om volgend jaar hun culinaire reisgids te zijn. Misschien iets om over na te denken.

  Deze pasta heb ik niet op vakantie gegeten, maar het blijft wel één van mijn favorieten: ‘Ravioli di Zucca al burro e amaretti’. De zoete pompoen wordt extra benadrukt door de amarettikoekjes, maar de parmezaan en salie brengen het geheel in evenwicht. Wil je zelf pasta leren maken, dan kan dat in mijn kookatelier in Genk.

  Pasta e basta 1 op woensdag 3 en 10 april 2013, telkens van 13.30 u. tot 17.00 u.
  Pasta e basta 2 op maandag 15 en 22 april 2013 van 19.00 u. tot 22.30 u.
  (de avondcursus van deel 1 is reeds volzet)
  Prijzen en info op: www.culinair-atelier.be


  Ravioli met pompoen, amaretti en salieboter

  400 g bloem tipo 00
  4 eieren
  1 el melk
  1 mespunt zout

  1 kg pompoen
  olijfolie
  100 g amarettikoekjes
  nootmuskaat
  100 g parmezaan
  zout
  peper
  100 g boter
  verse salieblaadjes

  Verwarm de oven voor op 180°. Snijd de pompoen in grove stukken, schep zaadjes en draden eruit. Bestrooi de pompoen met wat zout en wrijf de stukken in met een beetje olijfolie. Bak de pompoenstukken gedurende 30-40 minuten gaar.

  Laat de pompoen afkoelen, schep het vruchtvlees uit de schil en plet het met een vork of pureer ze in met een mixer of in een keukenmachine. Verkruimel de amaretti fijn en meng door de pompoen. Rasp de parmezaan en roer de helft door het pompoenmengsel.Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat afkoelen.

  Maak het pastadeeg en voeg er ook de melk aan toe. Laat het deeg, verpakt in huishoudfolie, een kwartiertje rusten.Verdeel het deeg in 8, druk de stukken wat platter en haal het twee tot drie keer, op de wijdste stand, door de pastamachine. Rol het deeg dunner en dunner uit door het telkens door een minder wijde stand van de pastamachine te halen. Probeer het zo dun mogelijk uit te rollen. Zorg ervoor dat de deegvellen allemaal even breed zijn. 

  Leg een vel pastadeeg op het met bloem bestoven werkvlak (of in de raviolivorm) en verdeel er op gelijke afstanden theelepeltjes van het pompoenmengsel over. Bestrijk de tussenruimten lichtjes met water en leg er een volgende lap pastadeeg op. Druk de deeglappen tussen de vulling aan en snijd er ravioli van. Leg de ravioli op een met bloem bestoven schaal of op een zuivere keukenhanddoek en laat ca. 15 minuten rusten.

  Hak de salieblaadjes grof. Verhit de boter in een steelpannetje en schep het witte melkdeel eraf (klaren). Laat de boter lichtbruin (hazelnoot) kleuren. Voeg de salieblaadjes toe en bak ze kort mee in de boter. Kook intussen de ravioli in enkele minuten beetgaar.

  Giet ze af en meng het boter/saliemengsel en de rest van de kaas erdoor. Direct serveren.