• Pin it! Print

    Maatjesharing, kerriesausje, aardappel, rode biet en appel, sneeuw van mierikswortel

      

    mark en bien 013.JPG

    Voor 4 personen

    2 maatjesharingen

    2 voorgekookte rode biet (kant-en-klaar)
    1 zoete appel
    2 el frambozenazijn
    1 tl korianderpoeder
    ½ tl Chinees vijf kruidenmengeling
    Peper
    Zout

    2 dikke aardappelen (in de schil gekookt )

    Voor de sneeuw van mierikswortel
    1 el zure room
    ½ of 1 el mierikswortelpuree

    Voor de kerriesaus
    1 el zure room
    1 el yoghurt
    ½ el kerriepoeder
    1 snuifje kurkuma
    Peper
    Zout
    Fijngesneden verse dille

    Voor de afwerking
    1 lente-ui
    1 scherm/bloem van dille
    Enkele scheutjes (rode biet, erwt, etc.)
    4 rode bietblaadjes
    4 blaadjes van de Oost-Indische kers
    Een uitsteekvormpje
    Een fijne aardappel uitsteker (pommes Parisiennes)  

    Meng de zure room met de mierikswortelpuree, peper en zout en zet enkele uren in de diepvriezer.

    Snijd de rode biet en geschilde appel in de gewenste vormen (cirkels, bolletjes, halve cirkels, etc.). Vang het sap van de rode biet op en meng het met de frambozenazijn, de vijf kruidenmengeling, korianderpoeder, peper en zout en laat de stukjes appel en rode biet hierin enkele uren marineren.

    Meng voor het kerriesausje alle ingrediënten samen. Snijd de aardappelen in de gewenste vorm. Snijd de maatjes in gelijke stukken.

    Schik alle componenten over 4 borden, werk af met de scheutjes, stukjes van de dillebloem en schraap met een lepel over de hard geworden mierikswortelroom tot er ‘schaafsel/sneeuw’ ontstaat en schik dat als laatste op het bord.

     

    Wijntip: Chenin Blanc Secateur 2011 van Badenhorst

     

     

     

  • Pin it! Print

    Kruidige radijsjessoep met romige geitenkaas

    lente eten 009.JPG

     

    Ik ben iemand die op tijd en stond een nieuwe uitdaging nodig heeft en sinds kort ben ik in de ban van het (moes)tuinieren. Met een haast kinderlijk enthousiasme vertel ik aan iedereen die het horen wil hoe goed de radijzen het doen, dat de spinazie al flink is opgeschoten en dat de erwten weelderig tieren. Elk vrij moment ben ik in de moestuin te vinden. Onkruid wieden, water geven … Ik weet inmiddels ook alles over het dieven van tomaten en het snoeien van paprika’s, welke groenten het goed met elkaar kunnen vinden en welke elkaar helemaal niet kunnen luchten.

    Mijn tuintje is niet erg groot en ik heb ervoor gekozen om in verhoogde perken te werken, dat is handiger in onderhoud. In een kleine groentetuin is het aanbod natuurlijk beperkter; ik heb peultjes staan, bonen, radijzen, rucola, snijdsla, wortelen (maar die lijken het niet goed te doen), rode bietjes, venkel, raapstelen, spinazie, pompoenen, courgettes en in de serre: tomaten en kerstomaatjes, aubergines, paprika’s en pepers. Verder is er ook nog een kruidentuintje met de meest voorkomende keukenkruiden, lavas, salie, rozemarijn, een aantal soorten tijm, dragon, basilicum, marjolein, oregano, munt, melisse, bonenkruid, koriander, bieslook,  maar ook eetbare bloemen zoals Oost Indische kers en bernagie (komkommerkruid of borage). Daarnaast staan frambozenstruikjes, bramen, rode besjes en bosaardbeitjes. Er is ook nog een oude sterappelboom, een jonge kersenboom, enkele vlierstruiken en om onze tuin van eden helemaal compleet te maken scharrelen er ook nog twee kippen, die ons sinds kort dagelijks verblijden met een ei.

    Of het harde werk uiteindelijk ook wat zal opbrengen is nog even afwachten, maar op dit moment eten we wel al volop sla, rucola en radijzen. Het voordeel van een groentetuin is dat je een winkel aan huis hebt, het nadeel voor sommigen is dat je erg inventief en creatief moet zijn met het verwerken van massa’s van dezelfde soort. Radijsjes bijvoorbeeld; veel mensen eten die enkel in een slaatje of op een boterham met plattekaas, maar je kunt er evengoed  soep van maken of het loof zelfs in een stamppot of aardappelpuree verwerken (zie >>>).

    1 bosje radijzen (loof en knolletjes)
    1 el olijfolie
    1 kleine ui
    2 kleine aardappelen
    2 blaadjes lavas (maggikruid)
    1 l kippen- of groentebouillon
    2 takjes peterselie
    Enkele sprieten bieslook
    Peper

    Voor de romige geitenkaas:
    2 el roomkaas (madame Loïk natuur)
    2 el zachte geitenkaas (type Chavroux)
    1 el vers gesneden bieslook
    1 el vers gesneden peterselie
    1 el vers gesneden dragon

    Snijd de radijzen in vier, de ui fijn en de aardappelen in blokjes en het gewassen loof grof en de lavas grof. Stoof de radijsjes, aardappelen en ui aan in de olie, voeg de bouillon toe en kook tot de aardappelen bijna gaar zijn. Voeg het loof en de lavas toe en laat enkele minuten op een zacht vuur verder koken. Voeg de grof gesneden peterselie en bieslook erbij en mix de soep fijn. Breng op smaak met peper.
    Meng de roomkaas met de geitenkaas en de fijngesneden kruiden. Serveer de soep met een quenelle van de romige geitenkaas en werk eventueel af met bieslookbloemetjes.

  • Pin it! Print

    Salade van linzen, gepocheerd ei en ovengedroogde tomaatjes

     

    154.JPG


    200 g linzen (Puy, beluga of andere kleine linzen)
    ½ sjalot (fijngehakt)
    3 el kleine kappertjes (op azijn)
    6 cocktail augurkjes op azijn (fijngesneden)
    1 ontpitte tomaat (in fijne blokjes)
    6 blaadjes basilicum (fijngesneden)
    goede extra vergine olijfolie
    een scheutje witte wijnazijn
    peper
    fleur de sel
    Parmezaanschilfers
    Rucola


    Kook de linzen gaar en giet ze daarna af. Meng de sjalot, kappertjes, augurkjes, tomaat basilicum en olijfolie onder de linzen. Breng op smaak met een zout en peper. Laat 30 minuten marineren. Schik de salade op 4 bodjes, werk af met de rucola, parmezaan, gepocheerd ei en de gedroogde tomaatjes.


    Voor de gedroogde tomaatjes
    4 tomaten
    grof zout
    gedroogde oregano
    Olijfolie

    Verwarm de oven voor op 100° (hete lucht)

    De ontvelde en ontpitte tomatenpartjes bestrooi je met grof zou, oregano en een beetje olijfolie, vervolgens ‘droog’ je ze een uurtje op 100° C. Het gerechtje werd afgewerkt met enkele druppels lekkere olijfolie.


    Voor de gepocheerde eieren
    4 eieren
    een scheutje azijn

    Breng water aan de kook met een scheut azijn. Breek de eieren één voor één in een kopje of kommetje en laat ze voorzichtig in het bijna kokende water glijden. Schep het ei uit het water en leg op een zuiver keukendoek.