• Pin it! Print

  Rode poon met crème van bloemkool, beurre blanc, kappertjes en zeekraal

   

  012.JPG


  Rode poon of knorhaan is de vis van het jaar. Vlam en de visserijsector zetten elk jaar een andere vis in de kijker. Volgens mij een zeer goed initiatief, want we grijpen nog steeds naar dezelfde vissoorten. Vis is zo veelzijdig en het is één van mijn lievelingsproducten om mee te werken. Om je wegwijs te maken in de viskeuken organiseer ik in mijn kookatelier ‘koken met vis, schelp- en schaaldieren en omdat het (echte) culinair atelier ID bijna jarig is, krijgt iedereen € 10 korting op alle lessen (zie aanbod, beneden) die in mei plaatsvinden, dus ook op koken met vis. Wil je genieten van deze korting? Schrijf je dan vóór 6 april 2012 in. Daarna kan je ook nog inschrijven, maar de korting vervalt na de 6de.  De lessen gaan door op donderdag 3 en 10 mei, telkens van 19.00 u. stipt t.e.m. 22.30 u. De prijs is nu € 120 voor de 2 avonden. Aperitief, receptenbundel, drie gangen, water en aangepaste wijn, koffie of thee inbegrepen. Inschrijven kan hier >>> of via
  culinair-atelier@skynet.be


  Het recept:

  Voor 4 personen

  12 rode poonfilets met vel
  1 bakje zeekraal
  Boter
  Olijfolie
  Peper
  zout
  1/2 bloem
  kool
  Nootmuskaat

  Kook voor de saus de witte wijn azijn, de witte wijn en de sjalotjes in, maar laat niet helemaal droog koken. Roer er op hoog vuur de blokjes boter onder tot sausdikte. Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper en roer door een zeef.

  Kook de bloemkool gaar, giet af en pureer glad met een klontje boter en/of een scheutje room, peper, zout en nootmuskaat. Blancheer de gewassen zeekraal enkele minuten. Bestrooi de vis met peper en zout en bak in boter en olijfolie.

  Serveer de vis met aardappelpuree, de zeekraal en de saus en werk af met de kappertjes.

    

  Geniet nu van onze verjaardagskorting!!!

  Culinair atelier is bijna jarig. Op 17 april 2012 blaast de kookstudio 2 kaarsjes uit en jij kunt de hele maand mei meevieren met kortingen van 10 tot 15 euro!

  Schrijf je vóór 6 april in via culinair-atelier@skynet.be en wij laten je weten of je erbij bent. Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt!

  € 10 korting* op ‘Koken met vis, schelp en schaaldieren
  Donderdag 3 en 10 mei 2012 van 19.00 u. stipt tot 22.30 u.
  (normale prijs: € 130 persoon voor de 2 lessen, all-in)

  € 10 korting* op ‘Koken met asperges’
  Dinsdag 8 en 15 mei 2012 van 19.00 u. stipt tot 22.30 u.
  (normale prijs: € 125 persoon voor de 2 lessen, all-in)

  € 15 korting* op ‘Koken met keukenkruiden en specerijen’
  Maandag 7, 14 en 21 mei 2012 van 19.00 u. stipt tot 22.30 u.
  (normale prijs: € 159 persoon voor de 3 lessen, all-in)

  € 10 korting* op ‘Tapas - Spaanse hapjes’
  Dinsdag 22 en 29 mei 2012 (overdag) van 13.00 u. stipt tot 16.30 u.
  (normale prijs € 110/persoon voor de 2 lessen, all-in)

  € 15 korting* op ‘Vegetarisch koken’
  Woensdag 23 en 30 mei en 6 juni 2012 van 19.00 u. stipt tot 22.30 u.

  (normale prijs: € 159 persoon voor de 3 lessen (all-in)

   

  *Niet cumuleerbaar met cadeaubonnen en klantenkaarten en geldig t.e.m. 6 april 2012.

  Korting enkel op de volledige lessenreeks (2 of 3 lessen) en niet per les.


  Meer info betreffende de lessen:

  www.culinair-atelier.be of via culinair-atelier@skynet.be

  Culinair atelier ID, Weg naar As 267, 3600 Genk

 • Pin it! Print

  Tagliolini met cantharellen en truffelsalsa

  030.JPG

   

  Tijdens de cursus pasta e basta, die al een aantal keren doorging in mijn atelier, leer ik de cursisten enerzijds eenvoudige en snelle typische Italiaanse sauzen bereiden, maar we maken natuurlijk ook verse pasta. Er is volgens mij niets zo veelzijdig als pasta. Het staat bij ons thuis dan ook regelmatig op het menu. Nu we nog met één been in de winter staan wil ik je deze snelle winterse bereiding nog snel meegeven.


  Voor 4 personen

  400 à 500 g tagliolini
  2 bakjes cantharellen
  1 potje truffelsalsa (te koop in delicatessenwinkels en Italiaanse speciaalzaken)
  boter
  Peper
  Zout
  Eventueel room
  Parmezaanschilfers
  1 teentje knoflook

  Maak de cantharellen schoon en bak ze gaar in wat boter en look. Breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta intussen al dente. Giet af, maar houd nog wat van het pastawater achter. Meng de truffelsalsa onder de pasta en voeg indien het geheel te droog is nog wat kookwater of een beetje room toe. Breng op smaak met peper en zout en meng goed door elkaar. Verdeel de pasta over 4 borden en werk af met de cantharellen zen de parmezaan.

 • Pin it! Print

  Schorseneren, sint-jakobsvruchten, knoflook, hazelnoot

   

  027.JPG

  Schorseneren behoren, naast andere wortel- en knolgewassen, tot mijn favoriete groenten. Het is een behoorlijke karwij om ze schoon te maken, maar eenmaal dat ze ontdaan zijn van hun zanderige gitzwarte schil krijg je een prachtige roomwitte wortel. Zijn smaak is fijn en leent zich voor verschillende soorten bereidingen. Nochtans maken de meeste mensen schorsneren met witte saus (bechamel). In dit gerecht zijn ze een keer gepureerd en een keer gebakken.

  Voor 4 personen


  8 - 12 schorseneren
  Boter
  Room
  Peper
  Zout
  Citroen
  Nootmuskaat
  Acaciahoning
  1 takje tijm
  12 – 16 sint-jakobsvruchten
  ½ bol look
  Olijfolie extra vergine
  Gemalen hazelnoten
  Enkele blaadjes rucola

  Zet de bol look in een voorverwarmde oven van 200° en laat garen. Knijp de zachte look uit de pel en wrijf fijn met een beetje zout en olijfolie Maak de schorseneren schoon, kook de helft gaar in zoutwater. Snijd de andere helft in stukjes van 1,5 cm en kook ze bijtgaar in zoutwater. Pureer de eerste helft met een klontje boter, een beetje room, peper, zout en nootmuskaat. Bak de stukjes in een beetje boter met wat  honing. Breng op smaak met enkele druppels citroensap, peper, zout en enkele naaldjes verse tijm.

  Bak de met peper en zout op smaak gebrachte sint-jakobsvruchten kort in boter. Schik de puree over borden, alsook de sint-jakobsvruchten en gebakken schorseneren Werk af met de hazelnoot, een beetje van de lookpuree en de rucola.

  Voor een vegetarische versie kan je de sint-jakobsvruchten vervangen door gebakken kwarteleitjes.

  023.JPG