• Pin it! Print

    Franse uiensoep (voor druilerige winterdagen)

     

    016.JPG



    Vanavond organiseren we met de buren een nieuwjaarsreceptie voor de straat. We hadden gehoopt op winters vriesweer en het liefst ook nog een sneeuwtapijt, zodat we met z’n allen gezellig rond de vuurkorven en met een jenever in de hand konden toosten op het nieuwe jaar. Noodgedwongen zullen we moeten schuilen onder het ruime overdekte terras van de buren. De sfeer zal er niet minder om zijn, want het is vooral de harde kern (lees: de fuifbeesten) die aanwezig zullen zijn. Er zal mening één naar huis waggelen en i.p.v. als opwarmertje zal mijn Franse uiensoep dienen als opkikkertje.

    500 g uien
    1 opgehoopte lepel bloem
    1 liter rundbouillon
    Een scheutje rode wijn
    2 blaadjes laurier
    Enkele takjes verse tijm
    Zout
    Peper
    2 el boter

    Snijd de gepelde uien in heel fijne halve ringen. Smelt de boter in een kookpot en bak de ui hierin glazig. Strooi de bloem erover en roer tot die zich vermengt met de uien. Gier hier een scheutje rode wijn en de bouillon over. Doe de laurier en de tijm erbij en breng de soep aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat nog een half uurtje verder koken. Haal de laurier en tijm eruit en breng op smaak met royaal wat peper en eventueel zout.

    Normaal serveer je Franse uiensoep met geroosterd stokbrood dat je in de soep legt, daarover strooi je dan ruim geraspte Gruyère en vervolgens gaan de soepkommen even onder de grill, zodat de kaas lekker gegratineerd is. Dat kunnen wij natuurlijk vanavond niet en daarom heb in halve sneetjes stokbrood geroosterd in de oven en daarna gegratineerd met kaas, zodat je een soort van kaascroutons krijgt.

  • Pin it! Print

    Crostini ai funghi (toastjes met paddenstoelen)



    Voor ca. 10 crostini


    40 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
    1 teentje knoflook (uit de knijper of fijngesneden)
    ½ bosje peterselie (gewassen en grof gehakt)
    1 el olijfolie extra vergine
    Peper
    Zout
    5 à 6 blaadjes munt (fijngesneden)
    1 tl citroensap
    10 dunne sneetjes brood (stokbrood of boeren witbrood)


    Week de paddenstoelen in 400 ml warm water. Giet de paddenstoelen af, maar vang het weekwater op. Meet 200 ml van het weekwater af, als er zandresten inzitten kan je het nog even door een koffiefilter gieten. Hak de paddenstoelen grof met een mes. Verhit een eetlepel olijfolie, bak hierin de paddenstoelen ca. 3 minuten, voeg op het einde de look en peterselie toe en bak nog een minuutje mee. Voeg peper en zout toe. Doe er 100 ml van het weekvocht bij en laat op een middelhoog vuur 10 minuten sudderen, voeg nu en dan een beetje van het resterende weekwater toe, het eindresultaat mag niet te nat zijn, anders moet je het nog wat laten inkoken. Haal het paddenstoelenmengsel van het vuur en pureer het met een mixer. Breng op smaak met het citroensap en eventueel nog wat peper en zout.

    Plaats het brood onder de grill in de oven (ca. 4 minuten aan 1 kant en 2 minuten aan de andere). Besmeer de toastjes met de paddenstoelenpuree. Bestrooi met munt en eventueel een beetje olijfolie.

    Tip: Dit kan je ook met verse champignons of verse bospaddenstoelen maken, dan hoef je ze niet te mixen.

  • Pin it! Print

    nieuw jaar, nieuwe voornemens

    00870193_T.jpgWe staan weer aan het begin van een nieuw jaar, niet wetende wat er allemaal op ons af zal komen. Hopend op het beste wens ik jullie allemaal een gezond, liefdevol en culinair jaar!

    De grootste verandering voor mezelf is dat ik vanaf dit jaar niet langer twee banen combineer. Ik ga mij dus volledig toeleggen op mijn kookstudio. Er zal iets meer tijd vrijkomen (dat hoop ik althans) om me weer met deze blog bezig te houden en voor een nieuw project, nl. een eigen moestuin. Of mijn man en ik groene vingers hebben zal nog moeten blijken, maar we kijken er alvast erg naar uit om onze eigen groenten en kruiden te kweken. Daarnaast gaan we nog enkele kippen en twee (Soay)schaapjes houden. Met de hond en de kat erbij kan je bijna van een boerderij spreken. Ik houd jullie zeker op de hoogte van onze eerste oogst en vanzelfsprekend zullen hier dan gerechten verschijnen met onze eigen kweek.

    Op culinair vlak wil ik terugkeren naar grootmoeders tijd. Zelf brood bakken, confituur maken, wecken en zoveel meer. Daar is tijd voor nodig en of ik die echt ga vinden blijft voorlopig gissen, maar ik ga vandaag de koe al bij de horens vatten en een brood bakken!

    Tot gauw!