• Pin it! Print

    Pruimencompote met een twist

     gerechten etc 016.JPG

    Ik maakte deze pruimen voor bij een klassiek kalkoengebraad, waarbij ik couscoussalade met gedroogde bloemblaadjes en amandelen serveerde. Eigenlijk kan je deze bereiding ook in desserts verwerken of bij andere vleesbereidingen serveren.

    500 g blauwe pruimen
    2 afgestreken eetlepels rietsuiker (of meer als je het graag zoeter hebt)
    Een snuifje kaneelpoeder
    4 steranijs peulen
    ¼  citroen (sap)
    1 klontje boter of margarine

    Was de pruimen, snijd ze in de lengte door en verwijder de pitten en snijd de helften nog eens door . Verwarm de oven voor op 180° . Vet een ovenschaal in en verdeel hierover de pruimenpartjes met de schil naar onderen. Besprenkel met het citroensap en bestrooi met de suiker en het kaneelpoeder. Verdeel er de steranijs over en plaats in de oven. Laat ca. 30 minuten garen tot een compote ontstaat. Laat verder afkoelen.


    gerechten etc 017.JPG

  • Pin it! Print

    Zalm op drie manieren met sinaasappel, kervel, avocado en parmezaankoekje

     

    gerechten etc 021.JPG


    Ik ben helemaal geen liefhebber van gebakken zalm, maar lust hem wel rauw, gemarineerd of gerookt. In dit gerecht verwerkte ik een filet op drie verschillende manieren, als tartaar, als sashimi en kort aangeschroeid. Zowel de zalm als de andere ingrediënten zijn heel puur gehouden.  

    voor 2 à 3 personen

    2 mooie zalmfilets (zonder vel)
    Enkele sprietjes bieslook (fijngesneden)
    Peper
    Zout
    Olijfolie extra vergine
    1 rijpe avocado (geschild)
    1 limoen
    Sinaasappelpartjes van 1 sinaasappel
    Een plukje verse kervel (gewassen)
    1 kopje geraspte parmezaan
    Zwart zout uit Hawaï

    Dressing
    1 tl mosterd
    2 el koolzaadolie
    2 el extra vergine olijfolie
    2 à 3 el sinaasappelsap
    1 tl honing
    Enkele druppels citroensap
    Peper
    Zout

    Pureer de avocado met een scheutje olijfolie en wat limoensap (niet teveel in het begin) tot een gladde crème. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog een kleine beetje limoensap toe. De crème mag niet te zuur zijn.

    Maak de dressing door alle ingrediënten onder elkaar te mengen.

    Verwarm de oven voor op 180°. Vorm, op een met bakpapier beklede bakplaat of op een siliconenmatje, 4 à 6 stroken (ca. 1,5 x 8 cm) geraspte parmezaan. Plaats 8 à 10 minuten in de oven of tot de koekjes goudbruin zien. Laat ze kort afkoelen en haal ze voorzichtig van de bakplaat. Laat ze verder afkoelen en bewaar tot voor gebruik in een luchtdichte voorraaddoos.

    Snijd één zalmfilet in tartaar, meng met een beetje olijfolie en enkele druppels limoensap en de fijngesneden bieslook. Breng op smaak met peper en zout.

    Snijd de andere filet in 2 à 3 smalle repen van ca. 1,5 cm en de rest in 3 bredere repen. Houd de smalle repen apart om als sashimi te serveren. Bestrooi de bredere repen met peper en zout en schroei ze aan 2 zijden kort aan in een hete anti kleefpan. De binnenkant mag nog rauw zijn.

    Schik op de borden wat avocadocrème, een hoopje of torentje tartaar, een stukje rauwe zalm (sashimi) met wat dressing, de dichtgeschroeide zalmstukjes en werk af met enkele sinaasappelpartjes, enkele takjes kervel en de parmezaankoekjes en eventueel wat zwart zout.

  • Pin it! Print

    Keizerbaars, snijboontjes, erwtenpuree en cantharellen en paddenstoelenjus

     

    eten 005.JPG

    Mijn man bracht onlangs vier prachtige keizerbaarsfilets mee van de markt. Mooie witte, stevige visfilets en overheerlijk van smaak. Hij nam ook snijbonen mee, maar ik wou geen alledaags gerechtje op tafel zetten. Daarom kocht ik nog wat verse erwten en dooierzwammetjes en ging daarmee aan de slag. Het resultaat; een gerechtje dat door het hele gezin enthousiast werd onthaald.

    Voor  4 personen

    4 keizerbaarsfilets (of andere stevige witte vis)
    Boter of margarine
    Peper
    Zout
    Een 8-tal snijbonen (gesneden)
    1 teentje look (geperst)
    1,5 sjalot (fijngesneden)
    250 g erwten (gedopt)
    Boter
    Peper
    Zout
    250 à 300 g dooierzwammen of cantharellen
    100 ml droge witte wijn
    100 ml kippenbouillon
    Aardappelpuree
    Zwart zout
    erwtenscheuten

    B
    orstel de paddenstoelen schoon, snijd de lelijke plekjes weg. Snijd de te lange steeltjes af en houd apart. Evenals de minder mooie exemplaren, snijd deze samen met de stelen grof. Stoof ze aan in een klontje boter. Laat ca. 5 minuten stoven, doe de wijn en de bouillon erbij en laat tot 1/3 inkoken. Mix het geheel en wrijf door een zeef, zodat er een dikke jus overblijft. Voeg hier eventueel een scheutje room bij en breng op smaak met peper en zout.  

    De rest van de schoongemaakte paddenstoelen samen met een geperst teentje look bakken in wat boter.

    Kook de erwten gaar in gezouten water. Giet af, maar bewaar een beetje van het kookvocht om de erwten samen met een klont boter te pureren tot een gladde puree. Wrijf door een zeef en doe de puree in een spuitflesje.

    Kook de fijngesneden snijbonen gaar in gezouten water en giet ze af. Stoof ½ fijngesneden sjalot aan in een klontje boter en voeg de boontjes toe en houd warm.

    Bestrooi de visfilets met peper en een beetje zout en bak ze in boter of margarine.

    Dresseer het bord, werk af met het zwarte zout en een erwtenscheut en serveer de paddenstoelenjus er apart bij.

  • Pin it! Print

    Lamfilet met aardappelen en groenten uit de oven

     gerechten etc 008.JPG

    Als je maar voor 2 kookt, heb je vaak groenten over. Zeker als je enkele soorten op tafel wilt zetten of als je een gerechtje hebt gemaakt waarin er verschillende soorten verwerkt zijn. Begin vorige week kocht ik een courgette, een bakje trostomaatjes, een bussel prei, een venkelknol, een ijsberg sla, een komkommer en drie wortelen. Daar zou ik het de rest van de week mee doen.

    Maandag maakte ik de fusili met mosselen, venkel, courgette, wortel, prei en tomaatjes. Woensdag dit gerecht met de rest van de courgette, venkel en tomaatjes. Donderdag kwam er een Aziatisch getinte maaltijdsoep op tafel, waarin ik een wortel, prei, een stuk komkommer en de ijsbergsla verwerkte. Het waren drie verschillende gerechten met elk een eigen smaak.

    6-8 vastkokende aardappelen (in grove stukken of in vieren gesneden)
    ½ venkelknol (in grove stukken of plakken gesneden)
    ½ courgette (in grove stukken of plakken gesneden)
    Een handvol kerstomaatjes
    2 takjes rozemarijn
    1 à 2 tenen knoflook (in plakjes of gehalveerd)
    Olijfolie extra vergine
    Fleur de sel of grof zeezout
    2 lamfilets
    Peper
    Zout
    Boter, olijfolie of margarine

    Verwarm de oven op 220°. Verdeel de aardappelen over één kant van een bakplaat en de courgette en venkel over de andere kant. Besprenkel met war olijfolie (niet teveel, maar ook niet te weinig) en ga met de handen even door de aardappelen en groenten zodat de olie goed verdeeld is. Verdeel de takjes rozemarijn over de aardappelen en de look over de groenten. Plaats de bakplaat in de oven en laat ca. 20 à 30 minuten ‘garen’. De aardappelen zullen een licht krokant korstje krijgen. Voeg een viertal minuten voor het einde de tomaatjes bij de groenten. Bestrooi voor het opdienen met fleur de sel of grof zeezout.

     

    Bestrooi de lamfilets met peper en zout en bak of grill ze naar keuze.

     

  • Pin it! Print

    Fusilli met mosselen en groentjes

    gerechten etc 003.JPG



    Onze vakantie ligt helaas alweer enkele dagen achter ons. Wat ons rest zijn onuitwisbare herinneringen, enkele honderden foto’s en wasmanden vol strijk, want we hadden natuurlijk weer veel te veel kleren bij.

    Sri Lanka was prachtig, een land met een rijke geschiedenis, een mooi en gevarieerd landschap en bovenal een land met ontzettend vriendelijke mensen. Om in schoonheid af te sluiten eindigden we onze vakantie op de paradijselijke Malediven, op ongeveer een uur vliegen van Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Naar de Malediven ga je om te duiken, te snorkelen of zoals wij om even uit te rusten na een toch wel vermoeiende rondreis. Op een later tijdstip post ik een gedetailleerd reisverslag.

    Als ik in het buitenland ben, probeer ik zoveel mogelijk van de lokale keuken te proeven en vooral in Azië kan ik mijn hartje ophalen. Ik heb dan ook de meest uiteenlopende dingen geproefd. De keuken in Sri Lanka is vergelijkbaar met de Indiase, maar ik vond hem minder gevarieerd, zodat ik tegen al mijn principes in, nu en dan eens een Chinees of Indiaas gerechtje nam. Na twee weken voornamelijk op curries en rijst geleefd te hebben, zijn we enkele uren na aankomst in België natuurlijk frietjes gaan halen.

    Deze pasta was het eerste dat ik deze week klaarmaakte.

    1 wortel (in fijne blokjes gesneden)
    ½ venkel (de helft grof gesneden en de andere helft in fijne blokjes)
    1 stukje courgette (in fijne blokjes gesneden)
    1 prei (de helft fijngesneden en de andere helft grof)
    Ca. 2 trosjes kerstomaat (gehalveerd
    2 el grof gesneden basilicum
    Eventueel waf grof gesneden venkelgroen
    Witte wijn
    Peper
    Zout
    1 kg mosselen
    300 g fusilli pasta (spiraaltjes)
    4 teentjes look (2 fijngesneden en 2 grof gesneden)
    ½ gele Spaanse peper (zonder zaden, in ringen gensneden)
    droge witte wijn
    olijfolie

    Maak de mosselen schoon. Kook de pasta bijna al dente (1 minuut minder dan aangegeven op de verpakking). Stoof de grof gesneden look, prei en venkel en de helft van de Spaanse peper aan in een beetje olijfolie. Voeg de mosselen toe, overgiet met een flinke scheut (ca. 1 glas) witte wijn, bestrooi met peper en zout en laat ze onder gesloten deksel garen tot ze juist open zijn. Haal ze uit hun schelp en zeef het kookvocht om daarna in de ‘saus’ te verwerken. Doe een scheut olijfolie in een wok en roerbak hierin de fijne blokjes wortel en venkel, voeg 2 minuten later de courgette, prei, look, Spaanse peper, zout en wat peper toe en roerbak verder tot de groenten bijtgaar zijn. Doe de tomaatjes erbij en laat nog even meebakken. Overgiet de groenten met een flinke scheut mosselkookvocht en laat een beetje inkoken, het mag geen soep worden! Voeg de uitgelekte pasta toe, schep alles goed om en doe er dan de mosselen bij. Opnieuw goed omscheppen en voldoende warmte geven zodat de mosselen en pasta warm en gaar zijn, maar niet te gaar of te taai. Indien het geheel te droog is nog wat mosselvocht toevoegen en eventueel een scheutje olijfolie. Werk af met de grof gesneden basilicum en eventueel het venkelgroen. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.