• Pin it! Print

    Kalfsgebraad met lentegroentjes

     

    gerechten etc 019.JPG

    Ik vind dit echt zo’n gerecht dat een oma op zondag maakt voor haar kinderen en kleinkinderen. Nochtans waren bij mij de rollen omgekeerd en maakte ik het voor mijn schoonmoeder.  Het is ideaal als je veel gasten hebt, terwijl het vlees zachtjes gaart heb je alle tijd om bij hen te zitten.
    Voor 4 personen

    1 kg kalfsvlees (gebraad)
    Enkele plakjes gerookt spek (in reepjes)
    1 grote ui (grof gesneden)
    1 dikke wortel (grof gesneden)
    1 raap (grof gesneden)
    1 klontje boter
    200 ml kalfsfond
    1 scheut cognac
    1 bouquet garni
    een beetje maïzena
    Peper
    Zout

    Ca. 12 jonge worteltjes (geschraapt met een stukje loof eraan)
    1 pakje sluimererwtjes
    Klontje boter
    Peper
    Zout

    Aardappelpuree
    Panko (Japans broodkruim) of broodkruim
    (eventueel klontje boter)

    Bestrooi het gebraad met peper en zout en schroei  het rondom aan in een klontje (gebruinde) boter. Haal het vlees eruit en ‘bak’ het spek en de groenten aan in het braadvet. Voeg het bouqet garni toe. Blus met een flinke scheut cognac en de kalfsfond en plaats het gebraad terug in de stoofpot. Laat het met de deksel op de pot en op een zacht vuurtje gedurende een uur garen. Overgiet het vlees regelmatig met de fond, zodat het niet uitdroogt.

    Maak de groenten schoon en stoom ze bijtgaar. Voeg achteraf een klontje boter bij de groenten en breng op smaak met peper en zout.

    Doe de puree in een ovenschaal en bestrooi met Panko of broodkruim en plaats onder de grill tot het een mooi goudbruin kleurtje heeft.

    Haal het vlees vervolgens uit de pot, verpak het in aluminiumfolie en laat het even rusten. Zeef het braadvocht en breng het opnieuw aan de kook. ‘Breek’ een beetje maïzena in wat water en gebruik dit ‘papje’ om de saus wat te binden. Snijd het vlees in plakjes en dien op met de groenten, de jus en de puree.

  • Pin it! Print

    Snelle maaltijdvissoep

    eten 012.JPG



    Gisteren waren er nog twee stukken vis over van de les ‘koken met vis, schelp- en schaaldieren’. Ik verwerkte ze vanavond in een maaltijdsoep, die voor de rest ook uit koelkastrestjes bestond. Het resultaat was een smakelijke, lichtjes pittige vissoep. Je kunt hiervoor vis naar keuze gebruiken, maar ook met de groenten kan je spelen. Ik denk bijvoorbeeld aan groene of rode paprika, courgette, prei, venkel, verse tomaten, etc.

    Voor 2 personen

    1 el olijfolie
    ½ gele paprika (in reepjes gesneden)
    2 à 3 middelgrote aardappelen (in blokjes)
    1 selderijstengel (in halve maantjes gesneden)
    1 sjalot (fijngesnipperd)
    In stukje rode Spaanse peper (in ringen gesneden)
    1 teentje knoflook (fijngesneden)
    1 klein blikje tomatenpuree
    1 l kippenbouillon
    1 zalmfilet (ca. 200 g)
    1 schelvishaasje (ca. 200 g)

    enkele sprietjes bieslook

    Stoof de groenten aan in de olijfolie. Voeg de bouillon toe en de tomatenpuree en breng de soep aan de kook. Laat op een middelmatig vuurtje verder pruttelen tot de aardappelblokjes gaar zijn. Snijd de visfilets in 4 gelijk stukken, leg ze in de soep en  laat ze enkele minuutjes op een laag vuurtje garen. Schep de vis voorzichtig uit de soep en doe ze over in twee soepborden. Giet er de rest van de soep bij en werk af met fijngesneden bieslook.

  • Pin it! Print

    Gegratineerde tomaatjes

    vanalles 010.JPG

    Wanneer ik naar mijn favoriete zomergerechten kijk valt het op dat ik vooral graag tomaten verwerk. Woensdag maakte ik bijvoorbeeld een tomatensla met allerlei verschillende soorten tomaten (trostomaten, kerstomaten, mini trostomaten, etc.) overgoten met een dressing van olijfolie en wijnazijn, een beetje fijngehakte rozemarijn, peper en fleur de sel. Het zag er prachtig uit, al vergat ik een foto te maken.

    Deze tomaatjes maakte ik een poosje geleden als bijgerecht. Ik serveerde ze bij saltimbocca, prinsesboontjes en gekookte aardappelen.
     

    Mini trostomaten, gehalveerd
    Verse basilicum, fijngesneden
    Peper
    Zout
    Vers geperst knoflook (lookpoeder mag ook)
    Geraspte parmezaan

    Halveer de gewassen tomaten, bestrooi ze met peper en zout, geperst knoflook en basilicum en uiteindelijk de parmezaan. Plaats onder de grill tot de kaas gesmolten is en een licht korstjes vertoont.

    vanalles 013.JPG