• Pin it! Print

    inspirerende koffiedesserts

    tasse jacqmotte.jpg

    Ben jij iemand die van een lekker aromatisch kopje koffie kan genieten en die verzot is op desserts? Misschien weet je vrienden en familie zelfs te verwennen met je zoete creaties. In beide gevallen loont het de moeite om eens een kijkje te nemen op de site van Jacqmotte

    Tal van inspirerende desserts op basis van Jacqmotte koffie doen je niet alleen watertanden, maar zetten de zoetekauwen onder jullie zeker en vast aan om zelf een uniek dessert in te sturen. Jacqmotte organiseert nl. regelmatig nieuwe uitdagingen, nu kan je tot 4 april 2011 een recept insturen en zo één van de 4 plaatsen voor een kookatelier met Jean-Yves Wilmot, Roger Van Damme en Yves Mattagne te winnen. Via de site zijn er ook verwenkoffertjes te winnen, o.a. met heerlijke macarons van Jean-Yves Wilmot.


    http://www.jacqmotte.be/

  • Pin it! Print

    Erwtenpuree met rauwe Sint-Jakobsvruchten, haringkaviaar en zure room

    013.JPG


    Een hele tijd geleden serveerde ik een recept van Alex Clevers uit zijn boek Puur Maasland. Het was een puree van erwten met zure room, carpaccio van Sint-Jakobsvruchten en kaviaar. Volgens het recept werden de erwten gepureerd, op smaak gebracht met peper en zout en met behulp van een ring op een bordje geschikt. Daarop kwamen plakjes verse Sint-Jakobsvruchten, die even gemarineerd werden in limoensap en olijfolie. Het gerechtje werd afgewerkt met zure room en kaviaar. Vorige week maakte ik een variant op het receptje. De gekookte erwten werden gepureerd en vervolgens door een zeef gedrukt, zodat er een fijne puree ontstond, die in ondiepe schaaltjes werd verdeeld. De Sint-Jakobsvruchten werden net als in het recept even bedruppeld met limoensap en een fijne extra vergine olijfolie en bestrooid met peper. Als afwerking kwam er een dotje, met peper en zout op smaak gebrachte, ricotta bij (maar zure room is beter, omwille van zijn frisheid). Het gerechtje werd afgewerkt met Avruga (haringkaviaar) en een takje dragon.

    De presentatie van het origineel zag er zo uit:

    kookgenootschap 010.JPG

     

     

  • Pin it! Print

    Shiitakerisotto

     

    043.JPG

    Voor 6 personen

    150 g shiitakes (in plakjes)
    1,5 l kippenbouillon
    120 g boter
    2 eetlepels fijngesneden ui
    600 g arborio of carnaroli rijst (risottorijst)
    Enkele saffraandraadjes (naar keuze)
    100 g vers geraspte parmezaan 

    1. Stoof de shiitakes in een klontje boter.
    2. Breng de bouillon aan de kook en houd deze op een zacht vuurtje warm.
    3. Neem een sauspan of een ruime kookpot en smelt hierin de helft van de boter.
    4. Voeg de fijngesneden ui toe en fruit deze ca. 3 minuten of tot hij glazig ziet.
    5. Draai het vuur naar middelmatig en voeg de rijst toe. Roerbak deze voor ca. 2 minuten.
    6. Giet 3 pollepels bouillon bij de rijst, evenals de saffraan en de shiitakes.
    7. Controleer nu het tijdstip (want exact over 14 minuten moet de risotto van het vuur genomen worden).
    8. Blijf in de risotto roeren en giet regelmatig bouillon bij zodat de rijst  constant onder een laagje bouillon zit.
    9. Exact 14 minuten nadat je de eerste bouillon hebt toegevoegd, haal je de pan van het vuur. (controleer voor alle zekerheid of de rijst niet meer te hard is!)
    10. Roer nu de geraspte parmezaan en de rest van de boter onder de risotto, breng op smaak met peper en eventueel zout.
    11. Plaats een deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.

    Serveer in verwarmde borden.