• Pin it! Print

    Pikant-zure soep (Suan La Tang)


    Heel lang geleden maakte ik deze soep voor een feestje bij mij thuis. Ik herinner me dat ik daarmee ontzettend veel succes oogstte. Vorige week haalde ik het recept vanonder het stof voor de Chinese kookles. Ook nu werd deze pikant zure soep erg gesmaakt. Morgen koken we Thais.


    Voor 4 personen

    100 g kipfilet of varkensvlees
    1 liter kippenbouillon
    zout
    maïzena
    ½ blok tofu (vaste)
    25 g bamboescheuten
    1 lente-ui
    25 g boomoren - paddenstoelen (geweekt)
    3 shiitake (vers of geweekte, gedroogde)
    1 el lichte sojasaus
    2 el azijn (rijstazijn of alcoholazijn)
    1 plakje gemberwortel
    2 eieren, losgeklopt
    1 tl sesamolie
    Peper

    Snijd het vlees in dunne reepjes, doe het in een kom, bestrooi het met zout en ½ el maïzena en laat even rusten. Snijd de tofu, paddenstoelen, bamboescheuten en lente-ui in reepjes. Breng de bouillon aan de kook, voeg het vlees, de tofu en groenten toe en laat dit 2 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de sojasaus, zout, azijn en fijn geraspte gemberwortel toe. Los 2 à 3 el maïzena op in wat water, zodat er een papje ontstaat. Bind de soep met een beetje van het maïzenapapje tot een lichtgebonden soep ontstaat. Giet al roerend een dunne straal geklopt ei door de soep. Breng tenslotte op smaak met peper en sesamolie.

     

  • Pin it! Print

    Scheermesjes met venkel en kerstomaatjes

    033.JPG



    Scheermesjes? Ik serveerde jullie al eerder deze bizarre schelpdiertjes. Ze hebben hun naam te danken aan de vorm van de schelp, die lijkt op een ouderwets scheermes. Om de één of andere reden vind ik ze het lekkerst als ze een mediterrane toets meekrijgen. Vandaag is dat venkel in combinatie met kerstomaatjes. Om de zoetheid van de tomaatjes extra te benadrukken voeg ik altijd een snufje suiker toe. Heb je het niet zo op scheermesjes, dan kan je dit groentesausje ook serveren bij mosselen, scampi, vis, Sint-Jakobsvruchten of pasta.

    Voor 3 à 4 personen

    1 bussel of pakje scheermesjes (ca. 4 à 5 p.p.)
    ½ venkelknol
    olijfolie
    2 trosjes kerstomaat (ca. 16 st.)
    droge witte wijn
    1 bussel lente-ui (enkel het witte en lichtgroene gedeelte)
    2 teentjes knoflook (1 geperst en 1 in plakjes
    1 snufje suiker
    peper
    zout
    1 el fijngehakte peterselie
    enkele blaadjes basilicum
     

    1. Spoel de scheermesje en laat ze uitlekken.
    2. Snijd de schoongemaakte venkel in hele kleine blokjes (brunoise), de lente-uitjes in ringen en de tomaatjes in twee.
    3. Verhit een beetje olijfolie en stoof hierin de groenten (behalve de tomaten) en geperste knoflook aan.
    4. Voeg de tomaatjes toe en laat enkele minuutjes op een middelmatig vuurtje stoven, onder af en toe roeren.
    5. Voeg suiker, peper en zout toe naar smaak.
    6. Blus de pan met een scheut witte wijn en laat op een middelmatig tot hoog vuur de alcohol verdampen en het vocht voor de helft inkoken.
    7. Houd het sausje warm, terwijl je in een braadpan of grillpan olijfolie verhit.
    8. Bak hierin de plakjes knoflook op een middelmatig vuur, zodat de olie de smaak opneemt (opgelet look niet laten verbranden).
    9. Leg de scheermessen naast elkaar met de open kant naar boven.
    10. Zodra ze open gaan, bestrooien met peper, zout en peterselie en overgieten met een scheutje witte wijn.
    11. Zet het vuur even hoog tot de wijn kookt en neem dan van het vuur.
    12. Snijd enkele basilicumblaadjes in reepjes en roer onder de saus.
    13. Haal de scheermesjes uit hun schelp, maar houd 4 heel als garnering.
    14. Houd de schelpdiertjes warm in de pan.
    15. Schik de scheermesjes in vier diepe bordjes en verdeel de saus erover, werk af met een schelpje en een blaadje basilicum.
    16. Serveer naar keuze met geroosterd boerenbrood.
  • Pin it! Print

    Pasta met geitenkaas, appel en spek

     P1090860.JPG

    Ik opende de koelkast en moest tot mijn schaamte bekennen, dat de inhoud alles behalve op die van een foodie leek. Er lag nog een vers geitenkaasje, een appel, room en wat spek. De tijd ontbrak me om boodschappen te doen en al helemaal om uitgebreid te koken. Ik zocht in de voorraadkast naar gezelschap voor dit kwartet. Meer bepaald naar penne of een andere ‘korte’ pasta, maar ook die was op. Het enige wat er nog lag was spaghetti en tagliatelle. Daar moest ik het mee doen. Ik besloot het erop te wagen en deze niet alledaagse pastasaus bij spaghetti te maken.

    Het was een lekker, snel en alledaags gerechtje. Alleen zou ik de volgende keer, zoals ik eigenlijk in gedachte had, er penne bij serveren.

    Voor 2 personen

    1 vers geitenkaasje
    ½ appel
    200 g gerookt spek
    Room
    Boter of margarine
    300 g penne
    Peper
    Zout
    Bieslook

    Kook de pasta al dente (bijtgaar) in licht gezouten water. Snijd het spek in reepjes, maar laat enkele plakjes heel. Schil de appel, snijd hem in blokjes. Bak de spekreepjes in een beetje boter of margarine en voeg de appelblokjes toe. Bak tot de appel bijtgaar is. Voeg de geitenkaas toe en voldoende room tot er een saus ontstaat. Indien de saus te dik is kan je hem aanlengen met een beetje pastakookwater. Laat de saus 5 minuten op een zacht vuurtje pruttelen zodat alle smaken kunnen mengen. Giet de pasta af en meng hem onder de saus. Werk af met krokant gebakken spekplakjes en fijngesneden bieslook.