• Pin it! Print

    Chocolademoussetaart

    september 011.JPG


    Op dit moment heb ik het zo ontzettend druk met mijn werk, dat er van koken en bloggen even niets in huis komt. Dat is eigen aan deze tijd van het jaar, maar nog een dikke week en dan kan ik weer even ademhalen. Intussen laat ik me verwennen door de kookkunsten van mijn partner. Hij is nogal een zoetekauw en maakt in tegenstelling tot mezelf heel graag desserts. Vorige week bakte hij deze heerlijke chocolademoussetaart. Het recept kwam van Bill Granger uit de Delicious van september en hij zag er net als op de foto nogal rustiek uit. Zin gekregen om eraan te beginnen? Haast je dan naar de krantenwinkel, want het magazine van oktober zit er waarschijnlijk al aan te komen.

    september 009.JPG

     

  • Pin it! Print

    Get fat eat this!

     

    014.JPG

    Deze boodschap stond op de verpakking van een koekje, dat ik ooit bij mijn kopje thee kreeg. Je kunt je afvragen wat de bedoeling was. Wilden ze mij iets duidelijk maken? Was het een manier om op koekjes te besparen? Want met deze boodschap denk je als klant nl. twee keer na of je het wel gaat opeten. Of was het gewoon een grapje?

    Op dit moment zou ik die boodschappen her en der in mijn voorraadkasten moeten verstoppen, want ik heb mezelf op dieet gezet ;-)

  • Pin it! Print

    Bladerdeegtaartje met pesto en zelfgedroogde tomaatjes

    eten 007.JPGDe zomer loopt op zijn einde en met een beetje geluk hebben we nog een schitterende nazomer. Ook al klagen we steeds over de regen, toch heeft die nu en dan zijn voordelen, want dankzij de regen van de afgelopen weken zijn er al volop paddenstoelen te vinden. Ik at al twee  pasta porcini of pasta met eekhoorntjesbrood. Vaste lezers weten dat ik verzot ben op paddenstoelen en dat voor mij binnenkort het lekkerste seizoen aanbreekt. Voor hen die nog een beetje willen vasthouden aan de zomer kan ik dit hartige taartje aanbevelen. Ik haalde het recept uit ‘Taarten’ van Delphine de Montalier, een leuk boekje met hartige en zoete taarten. Een jaar of vijf geleden kocht ik in Limoges (F) het originele ‘Tartes Maison’. Inmiddels is het hier in het Nederlands verschenen. Een ander leuk boekje van deze auteur is het boekje Fish & Fish en uit dezelfde reeks  ‘Le canard de Julie’ van Julie Andrieu (een must voor liefhebbers van eend!). De boekjes stralen, dankzij de leuke styling, ouderwetse gezelligheid uit en bevatten naast klassieke Franse recepten ook Italiaans en Aziatisch geïnspireerde gerechten.

    Het beleg van deze bladerdeegtaart bestaat uit kant-en-klare pesto en zelfgedroogde tomaatjes, die op smaak werden gebracht met peper, zout, suiker en olijfolie. Ik werkte de taartpunten achteraf af met wat rucola, parmezaan en parmaham. Het was een lekker voorgerecht dat ook bij mijn nichtjes in de smaak viel. Voor een vegetarische versie laat je de ham weg.  

  • Pin it! Print

    Tagliatelle met eekhoorntjesbrood (Porcini)

    eten 012.JPG

    Enkele dagen geleden belde mijn moeder om te zeggen dat ze vers geplukt eekhoorntjesbrood voor me had. Een Italiaanse kennis had haar een volle mand gebracht, de helft voor mij en de helft voor haar. Wij wonen in een multiculturele omgeving en het zijn vooral Italianen en Polen, die verzot zijn op deze smakelijke paddenstoelen en massaal de bossen intrekken om de lekkernij te plukken. Net als bij de truffelzoekers worden ook hier de vindplaatsen angstvallig geheim gehouden.

    Thuis maakte de paddenstoelen zorgvuldig schoon, sneed ze in plakken en stak een deel in de diepvriezer. Van de rest maakte ik deze eenvoudige, maar heerlijke pasta.

    Voor 2 personen

    2 grote verse eekhoorntjesbroodpaddenstoelen 
    1 grote knoflookteen
    1 el fijngesneden bladpeterselie
    Boter
    Olijfolie
    Peper
    Zout
    Vers geraspte parmezaan
    250 à 300 g tagliatelle

    Kook de tagliatelle al dente. Bak de knoflook zachtjes in wat boter met een scheutje olijfolie. Voeg de paddenstoelen toe, breng op smaak met peper en zout. Bak ze enkele minuten, tot ze gaar zijn. Voeg wat van het pastakookwater toe en laat lichtjes indikken. Doe de afgegoten tagliatelle erbij, roer er eventueel nog een klontje boter onder en werk af met de fijngesneden peterselie. Strooi en naar keuze geraspte parmezaan over.

     

     

     


    eten 001.JPG

  • Pin it! Print

    Mosselsoep met aardappelen en gerookte heilbot

    eten 002.JPG

    1 september is voor mij, wat Nieuwjaar voor anderen is. Nu de zomer op zijn einde loopt en het gewone leven weer op gang komt, kom ik met goede voornemens op de proppen. Zo ben ik afgelopen week opnieuw gaan sporten (na vijf maanden) en probeer ik een beetje minder te eten en te drinken, om wat overtollige kilo’s kwijt te geraken. Een kookstudio runnen laat nl. zijn sporen na. Verder heb ik besloten wat meer tijd voor mezelf en mijn nieuwe gezin te maken en daar hoort uitgebreid koken bij. Door de drukte die de opstart van het atelier met zich meebracht, is het er het afgelopen jaar bijna niet van gekomen. Wanneer ik zelf kookte waren het doorgaans alledaagse dingen, die de kinderen graag lusten. Nu neemt hun vader die taak voornamelijk op zich, zodat ik tijdens het weekend weer meer kan experimenteren en jullie opnieuw kan trakteren op de keuken, die jullie van mij gewoon zijn.

    Voor dit gerechtje haalde ik inspiratie uit de Amerikaanse keuken. In bijna elk restaurant staat daar wel een clam chowder op het menu. Een dikke romige soep op basis van aardappelen en mosseltjes. Dit is een lichte, eerder feestelijke versie. Ik bracht hem op smaak met gerookte heilbot, die vooraf werd gepocheerd in warme melk. De melk gebruikte ik als alternatief voor de room. Door de heilbot toe te voegen kreeg de soep iets rokerigs, een smaak die ik terug vond in pompoenpitolie, waarmee ik de soep afwerkte. 

    Voor 4 personen
     

    ½ venkel
    1 prei
    1 kleine ui
    1 seldersteel
    1 laurierblad
    5 middelgrote aardappelen
    1 kg jumbomosselen
    150 ml melk
    200 g gerookte heilbot
    100 ml droge witte wijn
    1 el olijfolie
    Pompoenpitolie
    Koolzaadolie
    Een bosje verse peterselie
    1 à 1,5 liter visbouillon

    Snijd de stelen van de venkel grof, bewaar dit en snijd de rest in blokjes. Was de prei en snijd het groen grof en het wit in fijne halve ringen. Schil de ui en snijd de helft grof en de andere helft fijn. Snijd de selder grof. Doe de grof gesneden groenten in een grote kookpot, schep de schoongemaakte en gewassen mosselen erbij. Overgiet met de witte wijn, voeg het laurierblad toe en strooi er ruim versgemalen peper en wat zout over. Breng aan de kook en haal pas het vuur wanneer de mosselen open zijn. Schep de mosselen uit de pan, vang het kookvocht op en giet het door een fijne zeef. Haal de mosselen uit hun schelp en zet weg tot voor gebruik. 

    Blancheer intussen de peterselie, giet af en spoel met koud water. Druk het vocht eruit en pureer heel fijn met een flinke scheut koolzaadolie. Zeef de olie zodat er een mooie groen olie overblijft.

    Breng de melk aan de kook, neem van het vuur en voeg de heilbot toe, laat ca. 5 minuten ‘garen’ in de warme melk. De vis is goed, wanneer hij uit elkaar valt. Schep de vis eruit en bewaar de melk.

    Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Verwarm een beetje olijfolie en stoof hierin de fijn gesneden groenten (venkel, preiwit, ui) en de  aardappelen. Giet de visbouillon en het gezeefde mosselvocht erbij en kook tot de aardappelen bijtgaar zijn. Neem van het vuur en schep de heilbot eronder. Laat de soep indien mogelijk een uurtje staan zodat de smaak van de gerookte vis goed opgenomen wordt. Warm, voor het opdienen, de soep op, en doe er de helft van de melk bij en schep vervolgens de mosselen door de warme soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer met enkele druppels pompoenolie en peterselieolie. 

    Tip: de pompoenpitolie is o.a. verkrijgbaar bij http://www.pasqualinno.be/