• Pin it! Print

    Rijkelijk gevulde vissoep

    tuinfeest 013.JPG

     

     

    Mosselen gaan er altijd in, dat bleek gisteren nog toen we onze bijna vijftig gasten tijdens een tuinparty, bij wijze van hapje, mosselen voorschotelden. Van de 20 kg was er amper nog iets over. Vorige week verwerkte ik een restje mosselen in deze snelle, op bouillabaisse, geïnspireerde vissoep. Als basis gebruikte ik een goed geconcentreerde visfond, maar met een zelfgetrokken fond zou het waarschijnlijk nog lekkerder geweest zijn. Als vis koos ik roodbaars en zeewolf, maar elke vaste witvis is geschikt.

     


    Voor 2 personen

     

    4 visfilets (roodbaars, zeewolf, etc.)

    Ca. 10 mosselen

    ½ rode peper (fijngesneden)

    1 sjalotje (fijngehakt)

    1 kleine venkelknol (in blokjes gesneden)

    4 vastkokende aardappelen (geschild en in vieren gesneden)

    2 teentjes knoflook (fijngehakt)

    Olijfolie

    Ricard

    Verse basilicum (grof gesneden)

    Peper

    Zout

    500 ml visfond

    1 el tomatenpuree

    Doe de schoongemaakte mosselen in een kookpot en giet er een scheutje Ricard over en bestrooi met peper en zout. Kook ze tot ze open gaan. Zet ze opzij. Stoof de sjalot, look, venkel en het pepertje aan in een beetje olijfolie. Blus met een flinke scheut Ricard. Voeg de visfond toe en breng aan de kook. Doe de aardappelen erbij en kook ze gaar in de visfond. Breng op smaak met peper en zout. Gaar vervolgens de vis kort in de fond en voeg de mosselen helemaal op het einde toe om nog een beetje op te warmen. Werk af met basilicum.

  • Pin it! Print

    Hello!

    317776_T.jpgRegelmatige bezoekers hebben gemerkt dat de skynetblogs de laatste dagen niet bereikbaar waren. Men heeft het hele systeem omgegooid of hoe moet ik dat formuleren (ik ben nl. niet zo thuis in de computerwereld) en nu is het even uitzoeken hoe alles werkt. Inmiddels heb ik al heel wat boze reacties gelezen op de blog van skynet zelf. Blijkbaar zijn er een aantal mensen die problemen hebben. Gelukkig lijkt bij mij alles, op het eerste zicht, redelijk in orde te zijn. Het stoort me wel dat sommige teksten gecentreerd staan, bepaalde titels niet meer in kleur verschijnen, etc. maar daar zal waarschijnlijk wel een oplossing voor komen. In afwachting wens ik jullie nog een prettige zomerdag!

  • Pin it! Print

    Toscaanse kip met olijven

    toscaanse kipstoverij


    Voor sommige mensen is het te warm om te eten, maar ik heb altijd eetlust. Uiteraard verkies ik eerder, lichte gerechtjes, zoals salades en fruit, maar nu en dan mag het ook iets mediterraan zijn. De heerlijke aroma’s van rozemarijn en basilicum en sappige zongerijpte tomaten brengen me trouwens helemaal in vakantiesfeer. Vandaag heb ik gekozen voor een Toscaans gerecht ‘pollo alle olive’ of kip met olijven. Het originele recept is eigenlijk met konijn, maar omdat niet iedereen liefhebbers van konijn is verving ik die door kip. Het gerecht is dan wel vetter, maar toch lekker.

    Voor 6 personen


    1,8 kg kip in stukken
    3 el bloem

    3 el olijfolie

    3 teentje knoflook (fijngehakt)

    2 wortelen (in schijfjes)

    1 selderijsteel (in stukjes)

    Zout

    Peper

    240 ml droge witte wijn

    200 g zwarte, ontpitte olijven

     

    Bestuif de kip lichtjes met bloem. Verhit de olie in een grote kookpot bak de kip hierin op middelmatig vuur goudbruin aan alle zijden (ca. 10 minuten). Voeg de look, wortelen en selderij toe en bak nog een beetje langer. Breng op smaak met peper en zout. Giet de wijn over de kip en voeg de olijven toe. Laat nu met het deksel op de pan ongeveer anderhalf uur garen op een laag vuurtje. Controleer af en toe en voeg eventueel wat water toe indien de kip te droog dreigt te worden.

    Serveer met aardappeltjes uit de oven.