• Pin it! Print

    Tajine met zeewolf

    tajine


    Onlangs maakte ik nog eens een tajine van vis. Er zat zeewolf in, aardappelen, wortel, courgette, zoete aardappel, olijven, een zelfgemaakte chermoulasaus en een aantal specerijen, maar ik heb niet genoteerd hoeveel, en wat ik er allemaal heb ingedaan. Het resultaat was lekker, maar het was zeker niet de beste tajine die ik ooit heb gemaakt. Hij mistte een beetje pit. Uiteindelijk is het niet zo erg dat ik het recept niet heb opgeschreven. Stel je voor dat het de meest sublieme gerecht is dat ik ooit maakte …       

    Dit recept echter, was wel een voltreffer >>>

  • Pin it! Print

    Zalmtartaar met gegrilde asperges en wasabi mascarpone

    aspergetartaar

    Dit is een voorgerechtje dat ik inspireerde op dat van een vriendin, die haar inspiratie dan weer in het restaurant Terrae van Lucy en Jimmy vond. Toch jammer dat ze niet gewonnen hebben, anders hadden we er in Genk nog eens een goed restaurant bij.

    In elk geval had mijn vriendin het gemaakt met dunne (zeg maar ‘tagliatelle’) sliertjes gestoomde witte asperge. Heerlijk was het, eigenlijk veel fijner dan dit. De reden waarom ik voor gegrilde groene asperges koos, was omdat het volgende tussengerechtje een spaghetti met witte asperges en sint-jakobsvruchten was.

    Voor 4 personen (recept 3 x uitvoeren)

    250 g zalmfilet
    enkele druppels olijfolie
    enkele druppels citroensap
    1, 5 el fijngesneden bieslook
    1,5 el fijngesnipperde sjalot
    Zout
    Peper
    4 à 6 el mascarpone
    2 à 3 tl wasabi
    8 groene asperges
    4 takjes dille

    Verwijder het onderste, vezelige gedeelte van de asperges. Halveer ze
    vervolgens zowel in de lengte als in de breedte. Besprenkel de asperges met wat olijfolie. Gril ze kort (ca. 2 à 3 minuten) in een grillpan of op de barbecue.

    Hak de zalm tot een middelgrove tartaar. Breng op smaak met olijfolie, citroensap, bieslook, sjalot, peper en zout en plaats in de koeling tot voor gebruik. Meng de mascarpone met de wasabi.  Verdeel de mascarpone met behulp van een ring over de borden, leg hierop de zalmtartaar en schik de asperges er rond, erop of ernaast. Werk af met een takje dille.

    Wijn: Grüner Veltliner, Obere Steigen 2009 – Huber

  • Pin it! Print

    Crostini met sardienen uit blik

    sardienen


    Ik stond onlangs in de supermarkt te zoeken naar ansjovispasta, toen mijn oog viel op kleurrijke sardineblikjes. Vooral de rode en groene trokken mijn aandacht. Wanneer had ik voor het laatst sardienen uit blik gegeten? Het moest van mijn prille kindertijd geleden zijn en daar zou die dag verandering in komen. Ik bestudeerde de blikjes aandachtig, want ik wilde weten waarom de ene verpakking groen was en de andere rood. Het bleek dat de groene, gefileerde visjes (zonder graten) op olijfolie bevatte en die belandde uiteindelijk in mijn kar. Jammer dat er geen ‘sleuteltje’ meer bijzat, waarmee je in lang vervlogen tijd het blikje kon open ‘rollen’, anders was de nostalgie compleet geweest.

    Uiteindelijk heb ik de sardienen verwerkt in een crostini met half gedroogde tomaatjes. Een ideaal lunchgerechtje of hapje bij een glaasje op het terras en in een wip klaar, alleen de tomaten hebben een uurtje à anderhalf, gedroogd in de oven. Het had me zo erg gesmaakt dat ik voor de les wachthapjes, een crostini bedacht met een kappertje en sjalottenvinaigrette, afgewerkt met partjes in suikerwater opgelegde citroen. Niet helemaal een risico, omdat ik al eerder iets gelijkaardigs met verse sardienen deed zie >>>



    voor 2 personen

    1 kleine baguette (in de lengte gehalveerd)
    6 kleine trostomaten gehalveerd en ontpit
    fleur de sel
    1 teentje look
    1 blik sardienen
    4 ontpitte zwarte olijven (in plakjes)
    enkel blaadjes basilicum (in reepjes gesneden)
    olijfolie extra vergine
    citroensap
    peper

    Leg de tomaatjes op een bakplaat, bestrooi met fleur de sel en laat ze ongeveer een uur in een hete luchtoven op 100° ‘drogen’. De tomaatjes zijn dan half gedroogd, maar zeer lekker en geconcentreerd van smaak. Rooster daarna het brood onder de grill, ga vervolgens met een teentje look over het snijvlak. Beleg het geroosterde brood met de sardienen, de tomaatjes en de olijven. Besprenkel met een beetje olijfolie en wat citroensap. Strooi er wat peper over en werk af met de basilicum.


  • Pin it! Print

    Toast met waterkers, peer, gerookte ham en gorgonzola

    crostini met waterkers


    Tijdens de lessen primeurs hebben we een keer als voorgerecht een waterkerssoepje gemaakt en daarbij onderstaande toast geserveerd. Het is zo eenvoudig, maar iedereen vond het lekker. Een kom soep krijgt gewoon, net dat tikje meer wanneer je er een belegde toast of een spiesje aan toevoegt. Het is trouwens ook een perfecte lunchcombinatie. Het recept van het soepje staat in de rubriek ‘soepen’

    4 dikke sneden stokbrood
    ½ bosjes waterkers
    1 rijpe peer
    2 plakjes gerookte ham
    1 stukje gorgonzola, stilton, Achelse blauwe, of andere blauwe schimmelkaas
    olijfolie extra vergine
    Peper


    Rooster het stokbrood onder de grill of in een grillpan. Was de waterkers met alleen de dunne steeltjes en dep droog. Snijd de ham in reepjes of halveer de plakjes. Verkruimel de kaas. Schil en/of was de peer, halveer, verwijder het klokkenhuis en snijd in plakjes. Bak de plakjes peer indien gewenst in een beetje boter. Beleg de toastjes met kaas, peer, ham en waterkers, overgiet met olijfolie van goede kwaliteit en bestrooi met peper.

    Tip: Je kunt de peer ook even bakken in boter of margarine. Gorgonzola is niet zo droog als bijvoorbeeld Stilton, je kunt de toastjes daarom ook besmeren met de kaas en ze eventueel even onder de grill plaatsen.


  • Pin it! Print

    Avocado met ei en gerookte zalm

    avocado

    Is de zomer echt begonnen? Hoe dan ook, van dit soort dagen moeten we genieten, al is het maar voor heel even. Wat we gehad hebben, kunnen ze ons niet meer afnemen. Ik heb er net een lekkere, maar doordeweekse barbecue op zitten en ik kijk al uit naar het weekend. Het staat vooral in het teken van vrienden en familie, met allerlei leuke afspraken en als kers op de taart, de leukste wijnproeverij van het land, nl. die van Pasqualinno in de mooie tuinen van Orshof. Elk jaar opnieuw iets om naar uit te kijken en zoals gewoonlijk (met uitzondering van vorig jaar) zijn de weergoden hen goed gezind.


    Mocht je nog op zoek zijn naar een eenvoudig voorgerechtje, dan is dit (samengesteld uit restjes) misschien iets voor jou.

    Voor 4 personen

    2 avocado’s
    4 hardgekookte eieren
    4 el wasabi
    1 à 2 tl wasabi
    4 plakjes gerookte zalm
    kers of shizo als garnering
    peper

    Zout

    Citroensap
    Olijfolie

    Schil de avocado en snij in blokjes. Meng voorzichtig met olijfolie, peper, zout en citroensap. Hak of plet de eieren. Breng op smaak met peper en zout. Meng de mayonaise met de wasabi en voeg naar smaak meer wasabi toe. Vorm met behulp van een ring een cirkel met avocado, verdeel hierover de wasabimayonaise,vervolgens de fijngehakte eieren en werk af met plakjes zalm en kers.