• Pin it! Print

    Asperges met tuinbonen en morieljes en langzaam gegaarde eieren

    asperges


    De week zit er weer bijna op, het weekend kan beginnen. Gisteren was de laatste les primeurs, koken met de typische ingrediënten die het voorjaar te bieden heeft. Asperges kunnen dan natuurlijk niet ontbreken. Ik heb ooit al een gelijkaardig gerecht gepost, alleen was dat toen met lams. Dit is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht, ook voor verstokte vleeseters. De eieren werden gestoomd in een stoomoven, maar je kunt het ook met gepocheerde eieren maken. Vervang de eieren door een stukje gebakken witvis en he heb weer een nieuw gerecht.

    Omdat ik de laatste 6 weken op dinsdag en donderdag les gaf heb ik niet meer naar ‘Mijn restaurant’ kunnen kijken en dat terwijl mijn eigen stad deelneemt! Genk kan zeker nog een goed restaurant gebruiken en daarom stem ik voor Lucy en Jimmy. Jij kunt dat ook nog doen vóór zaterdagmiddag 12 u, SMS GENK naar 6677 of telefoneer naar 0905/53 801 en kies voor Genk.




    Voor 4 personen

    12 à 16 asperges (wit of groen)
    300 g gedopte tuinbonen (labbonen)
    8 à 12 gedroogde morieljes (of verse)
    1 kopje kippenfond of kippenbouillon
    Sherry
    Peper
    Zout
    8 à 12 aardappelen

    Week de morieljes een uurtje in kokend water. Giet af en spoel grondig zodat alle zandresten verdwenen zijn.

    Wanneer je een stoomoven hebt kan je op een eenvoudige manier eieren garen. Plaats ze in een stoommandje met perforatie en plaats 1 uur in de stoomoven op 65° of pocheer ze op de volgende manier. Breng licht gezouten water aan de kook en voeg een flinke scheut azijn toe. Breek een ei in een kopje. Maak met een lepel een draaiende beweging in het water en laat het ei zachtjes in de kolk glijden. Let wel op dat je de eieren pas op het einde pocheert.

    Schil de aardappelen, snijd ze indien nodig in twee en kook ze in gezouten water gaar.

    Kook de tuinbonen in ca. 10 – 15 min. gaar in licht gezouten water met eventueel enkele takjes bonenkruid, giet ze af en spoel onder koud water. Laat de bonen een beetje afkoelen en verwijder de velletjes. Zet koel en afgedekt weg tot gebruik.

    Schil de asperges, verwijder de vezelige uiteinden en kook ze bijtgaar (of gaar als je dat liever hebt)  in licht gezouten water, houd ze warm.
     
    Verhit een klontje boter in een pan en bak de paddenstoelen enkele minuten. Blus de pan met een scheutje sherry, laat even inkoken en breng op smaak met peper en zout.

    Breng in een steelpannetje de kippenfond of –bouillon aan de kook en laat lichtjes inkoken. Voeg tuinbonen toe en warm ze op in de bouillon. Breng op smaak met peper en zout. 

    Schik de asperges, morieljes en tuinbonen op een bord, breek het ei over de asperges en lepel er naar keuze wat saus over, serveer de aardappelen erbij.

    Serveer hierbij eventueel Hollandse saus.

  • Pin it! Print

    Gegrilde aubergineplakjes met ricotta en geitenkaas

    gerechten 012


    Wat een heerlijk weekend was het! Natuurlijk heeft dit zomerweer er veel mee te maken. Een mens heeft op tijd en stond eens wat zon nodig en alles wat daarbij hoort; fietstochten, barbecue, terrasjes doen, zelfs in de tuin werken wordt plots een aangenaam tijdverdrijf.  

    Vrijdag belde een vriendin om een terrasje te gaan doen, maar dat werd uiteindelijk thuis terrassen. De barbecue werd aangestoken, enkele flesjes heerlijke wijn werden gekraakt. Later op de avond zaten we bij de terraswarmer en onder een dekentje nog na te genieten. Zaterdagochtend vroeg opgestaan om nog snel wat kleren te strijken, omdat we enkele uren later met een koppel vrienden richting Amsterdam vertrokken. We werden er zoals gewoonlijk joviaal onthaald door mijn vriendin Ger. ’s Middags zaten we al op onze gehuurde fietsen om de stad te ontdekken. Een combinatie van fietsen, slenteren en terrassen, meer moet dat niet zijn. ’s Avonds aten we gezellig, maar niet gastronomisch in Pasta e Basta, een restaurant met een zeer muzikale bedieningen. Het jonge personeel zingt tussen de gangen door klassieke aria’s, bekende jazzsongs, etc. die je kippenvel bezorgen. Na het eten eindigden we in de stamkroeg van Ger en tegen drie uur ’s nachts fietsen we weer naar haar huis. Zondagochtend ontmoetten we elkaar één voor één op het terras met zicht op de polders en in het gezelschap van een jonge zwaan die verdwaald leek. Het is onvoorstelbaar om slechts op enkele minuten van de stad in het groen te zitten. De reigers vliegen op en aan, je ziet schaapjes grazen, hoort kikkers kwaken, schitterend! Na een uitgebreid ontbijt namen we opnieuw de fiets en verkenden we de omgeving om in de late namiddag weer huiswaarts te keren.

    Vanochtend nodigde de zon me uit om op te staan en ondanks dat het een vrije dag was, heb ik toch een aantal lesvoorbereidingen gemaakt. Met een laptop is zelfs werken op een vrije dag geen opgave.

    Dit gerechtje serveerde ik vrijdag als aperitiefhapje.


    voor 6 personen

    2 aubergines
    olijfolie
    120 g ricotta
    120 g zachte, verse geitenkaas
    4 el fijngesneden basilicum
    enkele kerstomaat in stukjes gesneden
    peper
    zout


    Snijd de aubergine in de lengte in repen van ca. 5 mm dik.  Strijk ze in met wat olijfolie en gril ze kort aan beide zijden in een grillpan of op de barbecue tot ze gaar zijn. Meng in een kom de ricotta met de geitenkaas, de tomatenstukjes en breng op smaak met wat olijfolie, basilicum, peper en zout. Verdeel wat van het kaasmengsel over de reepjes aubergine en rol op. Steek de rolletjes vast met een prikkertje.

    Dit is één van de antipasti, die we tijdens de afgelopen reeks Italiaans koken hebben gemaakt. In het najaar starten we met de Italiaanse herfst- en winterkeuken. Kijk regelmatig op www.culinair-atelier.be voor ons cursusaanbod.


  • Pin it! Print

    twee keer asperges met zalm

    zalm


    Sorry, sorry … ik weet het, belofte maakt schuld.

    Als je van je hobby, je beroep maakt moeten andere hobby’s daarvoor vaak wijken en deze blog is daar één van. Maak je geen zorgen, voorlopig stop ik er nog niet mee. Het is alleen ontzettend moeilijk om nog een gaatje te vinden om iets te posten én zelf te koken. Trouwe fans weten inmiddels dat ik (naast mijn full time job) met een kookstudio gestart ben, een live culinair atelier, en dat slorpt op dit moment zoveel energie op dat er haast voor niets anders tijd overblijft. Deze week bijvoorbeeld (en dat is al een maand zo) heb ik drie avonden op rij les. Gisteren een full house gehad met 20 mannen, die sushi kwamen maken, vandaag de laatste les van de reeks I sapori d’Italia en morgen de tweede les primeurs. Het is niet alleen het lesgeven, maar in het begin kruipt er ook heel wat tijd in het uitwerken van het lesprogramma. Ik mag dan wel een arsenaal aan recepten hebben, toch ben ik nog ettelijke uren zoet. Ook met het boodschappen doen en dan is er ook nog 'mijn huishouden' ...  Het is allemaal wel heel leuk om te doen en ik heb nog geen moment spijt dat ik er mee begonnen ben.


    Het is weer aspergetijd en dit is een receptje dat ik onlangs als voorgerechtje maakte.

    Voor 4 personen

    ½ bot witte asperges
    ½ bot groene asperges
    verse dille (takjes verwijderen)
    2 verse zalmfilets
    4 plakje gerookte zalm
    Zure room
    ½ citroen

    olijfolie
    1 tl kippenbouillonpoeder
    100 ml koolzaadolie
    Peper
    Zout

    Boter of margarine


    Schil de witte asperges, snijd de vezelige uiteinden weg en kook of stoom ze gaar. Snijd vezelige uiteinden weg bij de groene asperges en halveer ze in de lengte. Verhit een licht ingevette grilpan en gril de asperges kort aan beiden zijden. Blancheer de helft van de dilleblaadjes. Giet ze af en mix ze zo fijn mogelijk met de koolzaadolie, een beetje citroensap, peper en zout. Verwarm de zure room lichtjes en breng op smaak met bouillonpoeder, peper, zout, een beetje citroensap en de overige fijngehakte dille.
    Bestrooi de zalm met peper en zout. Verhit de boter in een pan tot hij lichtjes bruinig wordt. Bak hierin de vis aan beide zijden goudbruin, maar laat hem binnenin nog sappig.

    Schil de witte asperges aan één kant van het bord, leg hierop de gebakken zalm en werk af met de zure room. Leg aan de andere kant de groene asperges, leg hierop een rolletje gerookte zalm en werk af met de dille olie.

  • Pin it! Print

    Gamberoni alla griglia

    scampi met panchetta


    Vandaag kruip ik zelf nog eens achter mijn kookpannen. Sinds drie weken zijn de lessen in het atelier bezig, bijgevolg eet ik elke avond mee. In het weekend kookt mijn vriend meestal of gaan we uit eten. Van zelf koken komt er de laatste tijd nog weinig in huis. Wat er straks op het menu staat is nog even een verrassing, maar ik vergast je nu al met een Italiaans hapje dat we deze week hebben gemaakt tijdens de lessen I sapori d’Italia (de smaken van Italië).

    Scampi met panchetta (Italiaans spek) en salie. Door de scampi te grillen en panchetta te gebruiken krijgen ze een licht rokerige smaak, de salie maakt het dan weer af. Heel eenvoudig, maar erg lekker. Te eten als aperitiefhapje of met een salade en wat brood.

    (De scampi op de foto zijn nog niet gebakken.)

    Voor 4 personen

    8 scampi (gamba’s of tijgergarnalen)
    8 plakjes panchetta (Italiaans spek) of gerookt spek
    8 salieblaadjes
    Satéprikkers


    Pel de scampi, maar laat het staartstukje eraan. Wikkel elke scampi in een plakje panchetta of spek met daartussen een salieblad. Verwarm een grillpan en bak de scampi 2 à 3 minuten aan elke kant tot ze rozig zien en het spek.

    Houd onze site www.culinair-atelier.be in het oog, als je op zoek bent naat Italiaanse kooklessen.

  • Pin it! Print

    Polpetti affogati (stoofpotje van inktvisjes)

    inktvis met gesmolten kerstomaat

    Deze inktvisjes werden met verse kerstomaatjes gemaakt, maar het onderstaande recept oogt mooier door de ingedikte saus. Het is heerlijk als voorgerecht met wat brood, maar ook zeer geschikt als pastasaus.

    ca. 400 g schoongemaakte inktvisjes (vers of diepvries)
    1 blik tomaten of verse tomaten in stukjes gesneden of gehalveerde kerstomaatjes
    olijfolie
    2 teentjes knoflook (fijngehakt)
    1 klein rood pepertje (fijngesneden)
    1 sjalotje (fijngesnipperd)
    Peper
    Zout
    1 tl suiker
    1 el witte wijnazijn
    2 el verse peterselie (fijngehakt)
    2 el verse basilicum (fijngehakt)


    Verhit een scheutje olijfolie en bak hierin zachtjes de knoflook, het pepertje en het sjalotje. Voeg de tomaten toe, de suiker, azijn, peper en zout en breng aan de kook. Voeg de schoongemaakte inktvisjes toe, zet het vuur wat lager en laat afgedekt ca. 30 minuten zachtjes garen (af en toe omroeren). Haal het deksel van de pan en laat de saus wat indikken.

    Serveer met brood. 

    (het is een gerecht dat tijdens één van onze teambuildingnamiddagen werd gemaakt)