• Pin it! Print

  hello again

  tent


  Hier ben ik weer. Het is even geleden, maar daar had ik uiteraard een goede reden voor. Een week geleden was de grote opening van culinair atelier ID, de kookstudio die uit deze blog is voortgevloeid. Met de voorbereidingen voor zowel de receptie, de opening, als voor de eerste lessen was er absoluut geen tijd meer over om nog iets op deze blog te plaatsen. Jullie hebben de afgelopen tijd wat op jullie honger moeten zitten, maar ik beloof bij deze plechtig, dat er voortaan toch minstens één keer per week een recept wordt gepost.

  Zoals ik al vermelde heeft zaterdag de openingsreceptie plaatsgevonden, waar voornamelijk familie, vrienden en kennissen aanwezig waren. Oorspronkelijk waren er 190 genodigden, maar wegens o.a. de paasvakantie en achteraf de problemen met ‘de wolk’ zijn er zo’n 140 mensen een kijkje komen nemen. Vrijdag werd er dus naarstig gekookt om in totaal 700 hapjes klaar te maken en terwijl ik samen met mijn moeder en vriend daarmee bezig was, besefte ik, dat ik dat niet op wekelijkse basis wil doen. Een restaurant openen of een cateringzaak beginnen zijn echt niet mijn ding. Hoe dol ik ook op koken ben, zo een hoeveelheden vind ik niet meer leuk. Uiteraard had ik er op voorhand goed over nagedacht wat ik zou serveren. Geen al te ingewikkelde en arbeidsintensieve hapjes, want daar was de tijd veel te kort voor. Bovendien moet je naast het eten en de drank ook nog eens zorgen voor de aankleding van het atelier en de tent. Er moet gepoetst worden, inkopen gedaan worden, muziek uitgezocht worden, en ga zo maar door. Uiteindelijk was het enige hapje waar veel tijd in gekropen was, het lenterolletje. 140 rijstvellen gevuld met rauwe groenten, garnaal, glasnoedels en munt. Het leek wel bezigheidstherapie, toen we met zijn drieën rolletje na rolletje samenstelden. De overige hapjes, het bloemkoolsoepje met gorgonzola, de couscoussalade met feta en tomatenkaviaar, de erwtencrème met grijze garnaal en de lasagne van omelet, gerookte zalm en roomkaas met gekonfijte gember waren veel sneller klaar geweest.  

  Een week later kijk ik tevreden terug op zowel de opening, als op de eerste lessen. Dinsdag mocht ik de eerste groep mensen ontvangen voor de lessen ‘koken kan je leren’. Dertien enthousiaste hobbykoks in wording! Het was een serieuze vuurdoop. De dag erna was de groep kleiner, zodat we voor ‘I sapori d’Italia (de smaken van Italië) allemaal rond het kookeiland konden werken. Deze week doen we het nog eens over en op donderdagnamiddag komt er nog een extra groep mensen koken als teambuilding. Het zijn omwille van de werken en de voorbereiding zware maanden geweest en de laatste weken waren ontzettend druk, maar nu alles weer in zijn plooi valt kan ik mijn (nieuwe) dagelijkse leven weer oppikken.  

  lasagne van omelet en gerookte zalm

 • Pin it! Print

  Nog 5 keer slapen …

  Nog 5 keer slapen en de opening van culinair atelier ID is een feit. Het gaan vijf korte nachten worden, maar de slaap haal ik binnenkort wel in. Momenteel worden echt de laatste details aangebracht; nieuwe klinken plaatsen, hier en daar nog een laatste likje verf aanbrengen, de grote schoonmaak, al het keukenmateriaal een vast plekje geven, en zo kan ik nog wel even door gaan.

  Zaterdag is de openingsreceptie voor familie, vrienden en kennissen, wat wil zeggen dat er hapjes gemaakt moeten worden. Het is de eerste keer dat ik voor zoveel mensen (ca. 150) hapjes maak, maar voor alles moet een eerste keer zijn. Jullie vernemen binnenkort wel hoe het verlopen is.

  Aanstaande dinsdag starten we dan met een complete groep voor de allereerste kookles, nl. ‘koken kan je leren’. Spannend allemaal! De dag erna wordt er dan weer Italiaans gekookt tijdens de reeks ‘I sapori d’Italia (de smaken van Italië).

  Dit zijn de Italiaanse gerechten die ik mijn gasten twee weken geleden voorschotelde. De recepten krijg je binnenkort. Nog even geduld en deze blog loopt weer regelmatig als voorheen.   
      

  inktvis met gesmolten kerstomaat

  ligurische vissoep

  toscaanse kipstoverij


 • Pin it! Print

  Carpaccio van Sint-Jakobsvruchten met botarga, dragon en olijfolie

  st jakobsvrucht

  Afgelopen zaterdag was het thema van het proefdiner dus Italiaans. We zijn al staande rond het kookeiland gestart met een glaasje prosecco en deze carpaccio. De inspiratie haalde ik uit het boek ‘Culinaire confidenties uit de wetstraat’ met recepten van Maria Landis. Persoonlijk leek de bieslook uit haar recept te overheersend en ik verving hem daarom door dragon.

  Per persoon

  1 Sint-Jakobsvrucht in dunne plakjes
  ½ tl Botarga (gedroogde viseitjes)
  1 snufje fleur de sel
  enkele druppels goede olijfolie extra vergine
  ½ tl fijngesneden verse dragonblaadjes


  Schik op kleine schaaltjes of bordjes.