• Pin it! Print

    Kabeljauwhaasje met venkel/mosselsausje en zeekraal

    kabeljauw met venkel-mosselsaus en zeekraal


    Ik kook de laatste tijd veel te weinig niet alledaagse dingen. Enerzijds is er het gebrek aan tijd, een andere levensstijl en anderzijds de uitnodigingen om elders aan tafel te schuiven die me beletten uitgebreid te koken. Ik mis het wel en daarom heb ik me gisteren verplicht teruggetrokken in mijn domein, de keuken (klinkt zoals een flauw mopje over vrouwen en mannen!). Met een lekker jazzy muziekje op de achtergrond, een glaasje wijn bij de hand en een huisdier dat me gezelschap hield, schrobde ik mosselen schoon, sneed ik groenten fijn, bakte en kookte ik naar hartenlust met als resultaat dit visgerecht.

    Voor 4 personen

    4 kabeljauwhaasjes
    1 kg mosselen (schoongemaakt)
    1 venkelknol
    1 ui (grof gesneden)
    2 teentjes look
    2 sjalotten (fijngesneden)
    100 ml droge, witte wijn
    1 scheut room
    1 el fijngehakte peterselie
    1 bakje zeekraal
    ½ citroen
    peper
    zout
    boter
    aardappelpuree

    Halveer de venkel, snijd één helft grof en de andere helft fijner. Snij de ui en look grof en doe samen met de grof gesneden venkel, de mosselen en witte wijn  in een grote kookpot. Breng aan de kook tot de mosselen open gaan. Schep de mosselen eruit, haal ze uit hun schelp en giet het vocht door een zeef (ca. 100 à 150 ml is voldoende).

    Stoof gedurende een vijftal minuten de fijngesneden venkel en de sjalot in een klontje boter. Voeg het  mosselvocht toe en laat verder koken tot de groenten gaar zijn en het mosselvocht voor 1/3 is ingekookt. Mix het geheel tot een gladde massa en roer door een zeef. Zet de gezeefde saus op het vuur en werk af met een scheutje room, peterselie, peper en zout.  Voeg de mosselen bij de saus.

    Blancheer de zeekraal gedurende 1 à 2 minuten, giet af spoel met koud water en laat uitlekken. Roerbak het daarna kort wat boter en breng op smaak met enkel druppels citroensap en peper.

    Bestrooi de kabeljauwhaasjes met peper en zout en bak ze aan beide zijden in gebruinde boter.

    Dresseer  vier verwarmde borden met de puree, vis, zeekraal en werk af met de mosselsaus.

  • Pin it! Print

    Recept tegen winterblues


    souvlaki

    Bijna iedereen klaagt over het grijze weer en de veel te lange winter. Het lijkt wel of een groot deel van de bevolking last heeft van de winterblues en ik durf mezelf daarbij te rekenen. Het mag koud zijn, daarvoor is het nu eenmaal winter, maar dat we het zonnetje moeten missen steekt me wel tegen. Er is weinig aan te veranderen en we zullen ons tevreden moeten stellen met wat we hebben of ons heil elders moeten zoeken. Zelf opteer ik voor een dagje wellness en mediterrane gerechten.  Ik probeer zoveel mogelijk seizoensgebonden te koken, maar ik kon het begin deze week niet laten om snel iets zomers te bereiden.

    Ik had weinig tijd en deed vlug boodschappen bij de plaatselijke Spar en kocht enkele souvlaki’s, wat gemengde sla, dolmades (gevulde druivenbladeren), feta, olijven, pepertjes, bakte daarbij aardappeltjes in de oven en haalde op die manier het zonnetje in huis.

  • Pin it! Print

    Hespenrolletjes met witlof

    witlof


    Ik ken weinig mensen die dit niet lekker vinden. Een klassiek gerecht dat de meesten van ons doet denken aan de keuken van hun moeder of grootmoeder.

    Omdat witlof nogal veel vocht bevat stoom ik de stronkjes, laat ze dan goed uitlekken en druk het overtollige vocht eruit. Vervolgens worden ze in een plakje gekookte ham gerold, op een bedje van aardappelpuree gelegd en overgoten met een smeuïge kaassaus. Voor een lekker krokant korstje gaat er nog wat gemalen kaas bovenop. Even onder de grill plaatsen en klaar is dit heerlijke, winterse gerecht.

    Ik krijg er honger van.

  • Pin it! Print

    Hertenragout

    herteragout


    Zodra het einde van januari in zicht komt, begin ik een beetje te verlangen naar het voorjaar. Al zijn de herfst en de winter mijn favoriete seizoenen zijn, toch kan ik het niet laten om al wat lente in huis te halen met de eerste tulpen, blauwe druifjes, hyacinten en meer van dat soort kleurrijke bloemen. In de keuken verschijnen naast de typische seizoensgerechten ook meer en meer mediterrane gerechtjes. Het is waarschijnlijk om die donkere dagen te compenseren. Omdat het nog even wachten is op de lente serveer ik vandaag een typische winterse stoverij van hert. Ik serveerde deze ragout met kerstmis. Spruitjes, witlof en een gevuld appeltje met veenbessen zorgden voor een klassiek, maar lekker garnituur.  

    Voor 10 personen:

    2,5 kg hertenragout in blokjes

    Voor de marinade:
    1 fles droge,  rode wijn
    2 wortels (grof geneden)
    2 grote sjalotten (grof gesneden)
    3 kruidnagel
    2  gepelde teentjes look in 4 gesneden
    6 peperbollen
    8 jeneverbessen

    Meng de ingrediënten van de marinade en overgiet hiermee het vlees. Meng goed en laat 1 nacht marineren in de koelkast. Af en toe omroeren.

    Boter
    200 g gerookte spekblokjes
    2 wortels (in blokjes van 1 x 1 cm gesneden)
    1 pastinaak (in blokjes van 1 x 1 cm gesneden)
    1 bokaal wildfond
    2 dl weekwater van de paddenstoelen
    2 laurierblaadjes
    4 dl marinade (eventueel meer als het te droog wordt)
    8 jules destrooper amandelbroodkoekjes

    Giet het vlees door een zeef, maar vang de marinade op. Haal de stukken vlees eruit, en verwijder de groenten en kruiden. Dep het vlees droog, bestrooi met peper en zout  en bak het, in verschillende keren, bruin in boter. Verdeel  het vlees over  één of twee ovenvaste schalen met deksel. Doe de groenten, laurier, koekjes, fond, gezeefde marinade en weekwater van de paddenstoelen erbij. Plaats in een voorverwarmde oven op 200° en laat gedurende 2 uur garen. Indien de saus te vloeibaar is kan je die wat binden binden, indien te dik tijdens het garen aanlengen met wat fond of marinade.

    Serveer met seizoensgroenten.

  • Pin it! Print

    Pasta voor mijn verjaardag

    spaghetti met mosselen


    Vandaag, word ik een jaartje ouder en het is de eerste keer in zowat vijftien  jaar dat ik mijn verjaardag niet tijdens een wintersportvakantie in Italië vier. Een ietwat vreemde gedachte dat die traditie niet meer verder gezet zal worden, maar het doet me eigenlijk minder dan verwacht. 2010 is nu eenmaal een jaar vol veranderingen en nieuwe uitdagingen en waarom zou mijn verjaardag thuis vieren met familie en vrienden er niet één van zijn. Natuurlijk zal ik de linguine met kreeft missen en vooral de locatie waar ik die jaren at, maar ik zal evenveel genieten van het Italiaanse etentje dat ik voor aanstaande zaterdag dichtbij huis heb gepland. Je hoeft immers niet naar Italië om lekker Italiaans te eten. Hier in mijn geliefde Limburg is er keuze genoeg, van oertraditioneel tot vernieuwend. Hmmm, ik krijg nooit genoeg van la cucina Italiana.

    Vandaag trakteer ik jullie op spaghetti met mosselen

    Voor 4 personen

    500 à 600 g spaghetti
    olijfolie
    ¼ courgette (in blokjes gesneden)
    1 kleine wortel (in blokjes gesneden)
    ca. 10 mini trostomaten (in vier gesneden)
    1 preiwit van ca. 10 cm (fijngesneden)
    peper
    zout

    1 kg mosselen (schoongemaakt en gewassen)
    1 stuk knolselder (grof gesneden)
    1 stuk prei (grof gesneden)
    1 ui (grof gesneden)
    1 teentje look (geplet of grof gesneden)
    peper

    Doe de mosselen met de groenten in een pot en stoom ze tot ze open gaan. Schep de mosselen eruit, vang het kookvocht op en zeef het. Haal de meeste uit hun schelp, maar bewaar enkele met schelp als garnering.

    Kook de pasta in lichtgezouten water al dente (beetgaar) of zoals aangegeven op de verpakking. Roerbak intussen in een pan de courgette, wortel en het preiwit in wat olijfolie, voeg de tomatenstukjes toe en een beetje van het gezeefde mosselvocht. Voeg regelmatig mosselvocht toe en laat telkens wat inkoken tot een ietwat vloeibare saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en meng onder de saus, voeg de mosselen toe, roer er nog wat olijfolie onder en breng eventueel nog op smaak met peper.