Pin it! Print

Hertenragout

herteragout


Zodra het einde van januari in zicht komt, begin ik een beetje te verlangen naar het voorjaar. Al zijn de herfst en de winter mijn favoriete seizoenen zijn, toch kan ik het niet laten om al wat lente in huis te halen met de eerste tulpen, blauwe druifjes, hyacinten en meer van dat soort kleurrijke bloemen. In de keuken verschijnen naast de typische seizoensgerechten ook meer en meer mediterrane gerechtjes. Het is waarschijnlijk om die donkere dagen te compenseren. Omdat het nog even wachten is op de lente serveer ik vandaag een typische winterse stoverij van hert. Ik serveerde deze ragout met kerstmis. Spruitjes, witlof en een gevuld appeltje met veenbessen zorgden voor een klassiek, maar lekker garnituur.  

Voor 10 personen:

2,5 kg hertenragout in blokjes

Voor de marinade:
1 fles droge,  rode wijn
2 wortels (grof geneden)
2 grote sjalotten (grof gesneden)
3 kruidnagel
2  gepelde teentjes look in 4 gesneden
6 peperbollen
8 jeneverbessen

Meng de ingrediënten van de marinade en overgiet hiermee het vlees. Meng goed en laat 1 nacht marineren in de koelkast. Af en toe omroeren.

Boter
200 g gerookte spekblokjes
2 wortels (in blokjes van 1 x 1 cm gesneden)
1 pastinaak (in blokjes van 1 x 1 cm gesneden)
1 bokaal wildfond
2 dl weekwater van de paddenstoelen
2 laurierblaadjes
4 dl marinade (eventueel meer als het te droog wordt)
8 jules destrooper amandelbroodkoekjes

Giet het vlees door een zeef, maar vang de marinade op. Haal de stukken vlees eruit, en verwijder de groenten en kruiden. Dep het vlees droog, bestrooi met peper en zout  en bak het, in verschillende keren, bruin in boter. Verdeel  het vlees over  één of twee ovenvaste schalen met deksel. Doe de groenten, laurier, koekjes, fond, gezeefde marinade en weekwater van de paddenstoelen erbij. Plaats in een voorverwarmde oven op 200° en laat gedurende 2 uur garen. Indien de saus te vloeibaar is kan je die wat binden binden, indien te dik tijdens het garen aanlengen met wat fond of marinade.

Serveer met seizoensgroenten.

Commentaren

  • In het recept wordt weekwater van de paddestoelen vermeld.
    Kunt u mij zeggen van welke paddestoelen ?
    en worden die paddestoelen aan de saus toegevoegd ?

  • oeps! Blijkbaar de paddenstoelen vergeten te vermelden. Je kunt er gedroogd eekhoorntjesbrood aan toevoegen en daar het weekwater van gebruiken.

De commentaren zijn gesloten.