• Pin it! Print

  Zeevruchtencocktail

  zeevruchten

   

  Het klinkt ouderwets en dat is het eigenlijk ook, maar het is wel lekker. Op kerstdag serveerde ik dit pallet van kleine hapjes met zeevruchten en vis. Niet meteen van hoogstaande kwaliteit, maar om allerlei redenen stond mijn hoofd niet naar koken. Toch is het een jaarlijkse gewoonte dat ik het kerstdiner bij mijn ouders verzorg en ik wilde hen ook dit jaar niet in de steek laten. Het enige nadeel van met kerst koken is dat je veel tijd in de keuken doorbrengt, bovendien is de helft van het gezelschap vegetarisch zodat ik twee potjes moet koken. Volgend jaar toch maar gourmet of een kaasbuffet?


  Voor 4 personen

   

  Gemengde sla met een honing/limoenvinaigrette

  Gemengde sla met jonge spinazie

  1 tl mosterd

  1 tl acaciahoning

  3 el koolzaadolie

  1 el limoensap

  peper

  zout

   

  Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette onder elkaar en meng onder de sla.

   

  Krabsla met limoen

   

  1 blik king krab (goed uitgelekt)

  1 à 2 el mayonaise

  limoensap

  peper

  mandarijnpartjes

   

  Meng alles, behalve mandarijnpartjes onder elkaar. Werk af met een mandarijnpartje.


  Rivierkreeftstaartje met kwartelei en cocktailsaus

  12 à 16 rivierkreeftstaartjes

  2 à 4 gekookte kwarteleitjes

  Coctailsaus

   

  Verdeel de rivierkreeftstaartjes over vier wodkaglaasjes, werk af met kwartelei en cocktailsaus.


  Tomaat garnaal

   

  150 g grijze garnaal (gepeld)

  mayonaise

  4 kerstomaatjes

  Avruga (haringkaviaar)

   

  Verdeel de garnalen over 4 schaaltjes werk af met partjes tomaat, mayonaise en avruga.

   

  Gerookte zalm met mieriksworteldressing en roze peper

   

  1 gerookt zalmhaasje (in vier stukken)

  1 el geraspte mierikswortel

  1 el room

  roze peperbolletjes

   

  Meng de room en mierikswortel en serveer bij de gerookte zalm. Garneer met de roze peper.

   

 • Pin it! Print

  een luie avond

  food


  Ik was de afgelopen dagen een beetje jaloers omwille van al die sneeuw, die overal behalve in Limburg was gevallen. Gelukkig is er vanochtend zo’n 5 cm uitgevallen en kunnen we hier ook genieten van onvervalste kerstsfeer en met het vooruitzicht op de komende feestdagen en de daarbij horende overdaad houd ik het de laatste dagen sober wat het eten betreft. Gewone, alledaagse kost, niet echt de moeite om hier te posten. Vrijdag maakte ik het me zelfs heel gemakkelijk;  wat Italiaanse charcuterie, gerookte forel met mierikswortel, carpaccio van zalm (gekocht!) en een lekker Livarotkaasje. Soms kan ik echt wel genieten van eenvoudige hapjes en een luie avond voor de buis.

 • Pin it! Print

  Gestoomde garnalen

  garnalen


  Ik had laatst erg veel zin in de gestoomde Thaise garnalen, die ik jaren geleden tijdens een kookles had geproefd. Ze waren op smaak gebracht met pepertjes, koriander en look en ik dacht ook met vissaus, maar deze garnalen smaakte helemaal anders dan die ik destijds at. Blijkbaar had ik me vergist en was het oester- en sojasaus.

  8 gepelde scampi
  1 teentje knoflook (fijngehakt)
  1 el korianderblaadjes (fijngehakt)
  ¼ rood pepertje (fijngehakt)
  1 el limoensap
  1 el lichte sojasaus
  1 el oestersaus


  Leg de scampi op een bordje, dat in een stoommandje past. Meng alle ingrediënten door elkaar en verdeel dit over de garnalen. Stoom ze gaar in ca 6 minuten. Werk af met een beetje koriander.

 • Pin it! Print

  Kerstcadeautjes

  boeken  Ik ben gisteren kerstcadeautjes gaan kopen. Normaal gezien niet mijn favoriete bezigheid, maar om de één of andere reden had ik er gisteren echt wel plezier in. Het weer was perfect, lekker koud, maar droog. Het was druk, maar doenbaar en het helpt natuurlijk ook als je met verlanglijstjes op pad gaat. Er rest mij nog voor 3 personen iets te kopen en dan zit mijn rol van Kerstman erop.

  Als je overweegt om een kookboek cadeau te doen, volgen hier enkele aanraders die ik onlangs zelf cadeau kreeg. Het zijn stuk voor stuk mooie kookboeken met een verhaal,.

  Culinaire confidenties uit de wetstraat: verhalen, anekdotes en Italiaanse recepten van Maria Landis, kokkin van Guy Verhofstadt, door Yves Desmet, isbn 978-90-5720-320-6

  Van slagers en zonen, ode aan de echte slager, door Margot Vanderstraeten, isbn978-90-5720-324-4

  Quyên, mijn keuken, mijn verhaal, door Alain Coninx, isbn 978-90-5720-322-0

  Puur Maasland, de streek en de gerechten van sterrenchef Alex Clevers, door Hilde Smmesters, isbn 978-90-209-8291-6

 • Pin it! Print

  Gebakken Eryngii paddenstoelen en champignons met dragon

  paddenstoelen

  Zo te zien zijn jullie massaal op zoek naar bruikbare feestrecepten, want afgelopen dinsdag werd het record verbroken met 3000 bezoekers op één dag! Hierdoor realiseerde ik me dat het over twee weken al kerst is en een week later het jaar al afgelopen is. Een jaar dat voor mij in alle opzichten verschrikkelijk slecht is gestart en waarvan ik heb gewenst  dat het snel voorbij zou zijn. Gek genoeg zou het nu nog enkele maanden langer mogen duren, want ik heb tijd tekort om mijn (nabije) toekomstplannen te verwezenlijken. Mijn kerstvakantie zal dit jaar dan ook een werkvakantie worden; tussen het dineren en pakjes uitpakken door ben ik bezig met allerlei minder feestelijke voorbereidingen. Wat en waarom verklap ik nog even niet, maar houd deze blog de komende maanden nauwlettend in het oog!

  Door al die drukte ben ik zelfs niet eens met de feestdis bezig, terwijl ik naar jaarlijkse gewoonte het kerstdiner bij mijn ouders verzorg. In tegenstelling tot andere jaren ga ik het dit keer eenvoudig houden. Geen ontelbare moderne hapjes en tijdrovende handelingen, maar een oerklassiek viergangen kerstdiner, compleet met aardappelkroketjes en gevulde appeltjes met veenbessen. Wat de pot met oud en nieuw schaft is nog even gissen, maar ook daar is eenvoud troef en dat ongekunsteldheid best lekker is bleek met dit hapje.  Gebakken paddenstoelen met peper, zout, wat verse dragon en een beetje citroensap.

  Op de markt in Maastricht had ik paddenstoelen gekocht, waaronder champignons en deze Eryngii, een gecultiveerde Chinese paddenstoel, die qua vorm een beetje op eekhoorntjesbrood lijkt maar in de verste verte niet zo smaakt. Gebakken is hij best smakelijk en aromatischer dan een gewone champignon, maar rauw doet de champignon het beter. In elk geval was dit een lekker, snel hapje en met toast een leuke variant op toast champignon.