• Pin it! Print

    Koken en de mijn

    De Limburgse mijnstreek is inmiddels erfgoed geworden en initiatieven om de cultuur die eruit is voortgevloeid in ere te houden wil ik met veel plezier steunen. Ik ben immers zelf opgegroeid in de Belgisch Limburgse mijnstreek. De multiculturele smeltkroes waarin elk zijn eigen eetcultuur heeft, heeft heel wat voordelen. Je hoeft hier niet ver te zoeken naar bijvoorbeeld een Turkse, Italiaanse of Griekse speciaalzaak, het aanbod aan ‘vreemde’ en exotische ingrediënten is enorm. Bovendien zijn er tal van restaurants en ‘clubs’ waar je kunt kennismaken met de verschillende eetculturen en gerechten. Wil je liever zelf aan de slag, dan is het boekje ‘Koken en de mijn’ van Elly Smit, misschien iets voor u. Naast de vele verhalen en oude foto’s, staan er heel wat recepten in die de buitenlandse mijnwerkers van thuis meebrachten en hier introduceerden.  

     

     

    9080578959Onlangs is de tweede druk van het boekje "Koken en de Mijn" van Elly Smit verschenen. Een bundel van verhalen en recepten van migranten en immigranten die in de periode 1930-1965 naar de mijnstreek kwamen om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. Hiervoor heeft de schrijfster een groot aantal bekende en minder bekende mensen geïnterviewd die haar aan de hand van hun persoonlijke herinneringen hun meest dierbare recepten gaven. Het boek is een symbolische verwijzing naar het dagelijkse leven in de mijnkoloniën, waar migranten, immigranten en de lokale bevolking naast elkaar leefden en werkten. Een aanrader voor liefhebbers van oude recepten en het dagelijkse leven in de bloeiperiode van de mijnindustrie. Aan het verschijnen van het boek is veel aandacht besteedt door de landelijke media, enkele kookbladen, de Limburg Media Groep, TV-Limburg en L1. De verkoopprijs is € 19,95 . Voor een eerste indruk kunt u hier kijken of op >>> 



    Het is boek is te verkrijgen via alle boekhandels in Zuid-Limburg (NL))of  via de Mooi Limburg winkel van de Limburg Media Groep

  • Pin it! Print

    Laagjesdessert

    trifle met appel

     

    Door restjes te verwerken krijg je soms verbazend lekkere gerechtjes. Neem nu dit dessert - alweer met appel omdat ik dat nu eenmaal graag eet – dat werd opgebouwd uit restjes kweeperenjam en kweeperencompote die ik over had van het vorige gerecht (hertenkalf), wat verkruimelde koekjes, appel, slagroom en amandelschilfers.

     

    Voor 4 personen

     

    Enkele eetlepels kweeperen jam en/of compote

    Ca. 8 el verkruimeld amandelbrood (Jules Destrooper) of speculaas

    2 appels geschild en van klokhuizen ontdaan

    1 klontje boter

    kaneelpoeder

    300 ml slagroom

    4 el geroosterde amandelschilfers

     

    Bak de appel in een beetje boter en breng op smaak met een vleugje kaneel. Laat afkoelen. Vul vier glazen onderaan met een laagje kweeperenjam, verdeel hierover een laagje slagroom, vervolgens een lepel kruimels, dan gebakken appels en opnieuw slagroom. Herhaal hetzelfde en eindig met slagroom. Plaats enkele uren in de koelkast, wanneer je het dessert één dag op voorhand maakt is het nog lekkerder. Strooi er voor het opdienen de amandelschilfers voer.

    Serveer met een glaasje calvados of niet alcoholisch met appelsap.     

     

  • Pin it! Print

    Hertenkalf met compote en jus van kweepeer, spruitjes, cantharellen en puree van aardappel en knolselderij

    hertelkalf

     

    Dit is een gerecht dat ik onlangs voor enkele vrienden kookte. Voor het vlees, de kweeperencompote en de kweeperenjus met laurier volgde ik een recept van Alex Clevers uit zijn boek ‘Puur Maasland’ (p. 140). De rest vulde ik zelf aan. In de saus zit volgens het recept kweeperensap verwerkt, maar omdat ik dat niet kon vinden heb ik ongezoete kweeperenjam gebruikt (uit de natuurvoedingswinkel) en dat leverde eveneens een heerlijk sausje op. De compote is op smaak gebracht met vanille en bleek achteraf ook perfect te passen bij een appeldessert (recept volgt).

     

    De spruitjes heb ik heel dun geschaafd en even geroerbakt in wat boter, vervolgens op smaak gebracht met peper, nootmuskaat en wat gerookte spekkruimels (dunne plakjes gerookt spek, eerst krokant gebakken en daarna verkruimelt).

     

    De puree werd gemaakt als een klassieke puree, maar dan met de helft aardappelen en de helft knolselderij.

     

    De cantharellen werden in wat boter gebakken en op smaak gebracht met peper en zout.

     

    Het was een heel lekker en feestelijk hoofdgerecht.

  • Pin it! Print

    Krielaardappeltjes met truffelsalsa

    krieltje met truffelsalsa

     

    Soms laat ik me verleiden door een potje truffelsalsa. Vaak een mengeling van champignons met wat truffel en vooral veel aromaten en helemaal niet vergelijkbaar verse truffel., maar hoe dan ook is het lekker in een saus, onder wat verse pasta, op een toastje of zoals dit hapje in combinatie met een krielaardappeltje.

     

    In de schil gekookte krieltjes

    Truffelsalsa

    Fleur de sel

     

    Verwijder de schil van de aardappelen, verdeel de truffelsalsa over kleine schaaltjes, leg er een krieltje op en bestrooi met wat fleur de sel.

  • Pin it! Print

    Tagliatelle met paddenstoelen

    tagliatelle met bospaddenstoelen

     

     

    Het is soms een hele zoektocht om mooie, verse paddenstoelen te vinden. Soms liggen er in de supermarkt, maar op de plaatselijke markt kon ik er geen vinden. Ik zou een eindje kunnen omrijden, naar Hasselt of Maastricht bijvoorbeeld. Helaas bracht een poging om onlangs op de markt van Maastricht paddenstoelen te kopen niets op. Via, via had ik vernomen dat er wekelijks een paddenstoelenkraam op de markt staat. Nadat we de hele markt hadden afgezocht, besloten we ernaar te vragen. Wat bleek? De marktkramer stond er uitzonderlijk niet die dag! Pech! Wat ik wel vond was een kraam met allerlei exotische kruiden, groenten- en fruitsoorten en een uitzonderlijk groot aanbod verse vis. Ik besloot nog even langs te gaan bij traiteur Saveurs voor hun geweldig lekkere gehaktbroodje. De traiteurwinkel is ondergebracht in wat enkele jaren geleden de grootste fine food market van de Benelux moest worden. Helaas is er niet veel meer over van het prestigieuze project. Er is inmiddels wel een grote Aziatische supermarkt bijgekomen en gelukkig hebben ook enkele andere voedingswinkels er een onderkomen gevonden. Jammer dat MosaeGusto niet van de grond kwam, maar dat weerhoud me niet om deze geweldige stad regelmatig te bezoeken, want in Maastricht valt er altijd wat te beleven.  

    Voor 4 personen (voor- of tussengerecht) 

     

    Ca. 500 g paddenstoelen naar keuze

    500 g tagliatelle

    1 sjalotje (fijngesneden)

    1 teentje look (fijngehakt)

    Boter

    1 takje rozemarijn (de naaldjes fijngehakt)

    5 blaadjes salie

    Parmezaan (grof geraspt)

    200 ml room

    peper

    zout

    Rucola (aangemaakt met wat olijfolie en peper en zout)

     

    Kook de tagliatelle al dente in lichtgezouten water.

     

    Wrijf de paddenstoelen schoon en snijd in plakken. Bak de sjalot en ui in gebruinde boter, voeg de paddenstoelen toe. Doe de rozemarijn en salie erbij en bak tot de paddenstoelen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout en giet de room erbij. Laat even inkoken.

     

    Meng de paddenstoelen onder de pasta en werk af met parmezaan en wat rucola.