• Pin it! Print

    Koken en schrijven …

    column

     

     

    Dinsdag. Tussen de reclamebladen en de vensteromslagen lag in de brievenbus, netjes ingepakt, de Culinaire Ambiance. Ik had het niet meteen in de gaten, maar toen ik het stapeltje al wandelend van de brievenbus naar de keuken doornam, ontdekte ik de editie waarop ik ongeduldig had gewacht. Ik scheurde er haastig het plastieken hoesje af, bladerde snel van achteren naar voor … en daar stond ze. Mijn eerste column. Een droom die in vervulling is gegaan. De mooiste prijs die ik ooit gewonnen heb.

     

    Al sinds mijn kindertijd schrijf ik tekstjes en gedichtjes. Vaak gewoon gedachtespinsels, dingen die mij bezighouden of die ik al schrijvend verwerk. Toen ik enkele jaren geleden met deze blog begon, kon ik mijn twee favoriete bezigheden, schrijven en koken, combineren. Jullie reacties waren positief en een stimulans om er mee door te gaan. Nu, is die prikkel nog vergroot en de honger naar meer niet te stillen.

     

    Vanaf nu, kunt u naast deze blog ook maandelijks mijn culinaire avonturen in Ambiance lezen. Het is een rubriekje, waar ik mijn relaas doe over de zaken die mijn pad kruisen, over koken, eten, reizen, gasten ontvangen, dat soort dingen. Geen recepten, maar verhaaltjes die je doen ontdekken waarom koken en eten voor mij een passie is en die je hopelijk veel leesplezier bezorgen.

     

       

  • Pin it! Print

    Crostini met kabeljauw en verse kruiden

    crostini met kabeljauw en bruschetta

     

    Vorige woensdag had ik een aantal vrienden uitgenodigd. Mensen die elkaar eigenlijk nauwelijks of niet kende, maar wel een gezelschap waarvan ik dacht dat het zou klikken. Eigenlijk is dat best leuk zo een gemengd stel rond je tafel. Elk van mijn gasten had wel iets gemeen met een ander. Dezelfde baan, een gemeenschappelijke kennis, noem maar op. Het was een zeer geslaagde avond.

     

    Bij mij komt nooit iemand gewoon iets drinken, ik zorg altijd voor eten. Dit keer wilde ik drie verschillende soorten tajines maken, maar de tropische temperaturen deden mij daarvan afzien. Enkele koude Italiaanse antipasti (voorgerechtjes) leken mij een beter idee. Voordat we aan tafel zouden gaan, wilde ik nog enkele wachthapjes serveren. Naast gemarineerde sardientjes en tapenades zorgde ik ook voor bruschette (toastjes met tomaat en basilicum). Ik had ook nog een stukje kabeljauw over, waarmee ik niet zo goed wist wat te doen. Veel tijd had ik niet omdat ik vóór en na mijn werk moest koken. Wat zou ik met die kabeljauw kunnen doen, zodat het toch bij mijn Italiaans/mediterraan thema zou passen? Toen ik voorbij mijn tuinkruiden liep kreeg ik plots een ingeving. Crostini (toastjes) met kabeljauw en tuinkruiden. De kabeljauw werd gepocheerd in visfond, nadat hij was uitgelekt voegde ik er wat citroensap, peper, zout, olijfolie, kappertjes en fijngehakte tuinkruiden als koriander, bieslook en een beetje peterselie aan toe. Dikke sneden grijs houthakkersbrood (dik stokbrood) werden onder de grill geroosterd, bestreken met een teentje knoflook en vervolgens afgewerkt met de kabeljauw. Het resultaat was een fris en smakelijk hapje.  

  • Pin it! Print

    Zalmtartaar met citrusvruchten, kervelslaatje en zoete mosterddressing

    zalmtartaat

    Een verfrissend en feestelijk voorgerechtje van rauwe zalm met citrusvruchten, verse kervel en een dressing op basis van balsamico-honingmosterd en dille. 

    Voor 4 à 6 personen

    2 verse zalmfilets (ca. 150 à 200 g/st.)
    ½ limoen
    peper en zout
    1 roze pompelmoes
    2 citroenen
    1 navelsinaasappel
    100 g suiker
    100 g water
    30 g witte wijnazijn
    verse kervel (gewassen en van steeltjes ontdaan)
    1 el olijfolie

    Dressing:
    ½ el balsamico-honingmosterd
    1 el suikersiroop (zie recept)
    6 el olijfolie (of neutrale slaolie)
    2 à 3 el witte wijnazijn
    Verse dille (grof fijngehakt)
    peper en zout

    Breng de suiker, 30 g wijnazijn en het water aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schil de citrusvruchten met een mes, zodat het vruchtvlees zichtbaar wordt en snijd de segmentjes los. Doe elke soort apart in een afsluitbaar schaaltje, overgiet met het suikermengsel en zet dit minstens 3 uur in de koelkast.

    Maak de dressing door alle ingrediënten goed onder elkaar te roeren, breng op smaak met peper en zout. Giet de citrusvruchten door een fijne zeef, maar vang 1 el siroop op om bij de dressing te voegen. Hak de zalm met een scherp mes tot een tartaar (niet te fijn en niet te grof), doe in een kom, meng het limoensap eronder en breng op smaak met peper en zout. Doe 1 el olijfolie, een beetje peper en zout in een kom en meng hieronder de kervel. Verdeel de zalm met behulp van een metalen vormpje over de borden, werk af met de kervel, de citrusvruchten en de dressing. 

    Tip: De dressing werd gemaakt met een mosterd waaraan reeds balsamicoazijn en honing werd toegevoegd. Je kunt dit vervangen door ½ el mosterd, 1 tl honing en 1 el balsamicoazijn. 

  • Pin it! Print

    Koud erwtensoepje met truffelolie en parmezaankoekje

    koud erwtensoepje

     

    Terwijl je dit leest ben ik misschien al volop bezig met de voorbereiding voor het etentje van morgenavond. Onverwacht moet ik voor vijf mensen een driegangenmenu koken. Op dit moment (donderdag) heb ik nog geen idee wat het zal worden. Wat de pot woensdagavond schaft staat wel al vast, maar dat moet nog een verrassing blijven, want mijn gasten zouden wel eens kunnen meelezen.

     

    Voor 6 personen

     

    600 g erwtjes (vers of diepvries)

    1 tl suiker

    600 ml kippen- of groentebouillon

    peper

    zout

    truffelolie

    vers, geraspte parmezaan

     

    Kook de erwtjes met de suiker gaar, giet af en spoel onmiddellijk met ijswater. Verwarm de kippenbouillon, voeg de erwtjes toe en mix tot een glad soepje. Giet door een puntzeef. Breng op smaak met peper en zout en roer er een eetlepel truffelolie onder. Laat afkoelen en plaats in de koelkast tot gebruik.

     

    Verwarm de oven voor op 180°. Vorm, op een met bakpapier beklede bakplaat of op een siliconenmatje, met behulp van een metalen ring 6 ‘hoopjes’ gemalen parmezaan. Plaats 8 à 10 minuten in de oven of tot de koekjes goudbruin zien. Laat ze kort afkoelen en haal ze voorzichtig van de bakplaat. Laat ze verder afkoelen en bewaar tot voor gebruik in een luchtdichte voorraaddoos.

     

    Vul zes glazen met het koude soepje en leg bovenop ieder glas een koekje. 

     

  • Pin it! Print

    Frisse krabcocktail

    krabcocktail

     

    Net als de vorige twee aperitiefhapjes, is ook dit zeer eenvoudig zelf te maken. Misschien een beetje ouderwets, maar met het limoensap toch weer hedendaags. Bij gebrek aan verse krab gebruikte ik hiervoor een blikje krab. Zorg er wel voor dat je een goede kwaliteit hebt, bij voorkeur king krab zonder kraakbeen en met redelijk wat ‘potenvlees’ (staat op het etiket).

     

    Voor 6 personen

     

    1 blikje king krab (vers of diepvries is nog beter)

    1 à 2 el mayonaise

    1 à ½ limoen

    peper en zout

    enkele slablaadjes (in reepjes)

    3 kerstomaatjes (gehalveerd)

    6 korianderblaadjes

     

    Laat het krabvlees uitlekken en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Meng met mayonaise en voeg wat limoensap toe, maar zorg ervoor dat het niet te zuur wordt. Breng op smaak met peper en zout. Vul 6 kleine schaaltjes of porseleinen lepels met een beetje sla en krab, werk af met de halve tomaatjes en korianderblaadjes.