• Pin it! Print

    Zon, Mojito en BBQ

    P1060757

     

    Wat wil een mens nog meer tijdens een lang pinksterweekend? Terwijl de barbecue wordt aangemaakt, genieten van het avondzonnetje, een Mojito, wat brood met tapenade en plakjes salami. Het lijkt wel vakantie. Hier volgt alvast een voorsmaakje van wat u deze week te wachten staat. Op naar het volgende feestje!

    P1060760

    P1060761

    P1060767

    P1060772



     

    Mojito

    2 klontjes rietsuiker

    4 cl bacardi rum

    4-5 partjes limoen

    4-5 muntblaadjes

     

    Doe bovenstaande ingrediënten in een glas en stamp goed aan. Vul het glas vervolgens aan met 2 x 4 cl limoensap, 1 el cruched ijs en spa bruis.

     

    Dit recept kreeg ik van een lieve jonge dame uit een Limburgs cafeetje.

     

     

  • Pin it! Print

    Rabarbertoetje

    P1060616

     

    Bij rabarber denk ik altijd terug aan mijn kindertijd. Net zoals vlier-, braam- en bosbessen werd rabarber rechtstreeks van de struik gesnoept. Tegenwoordig heeft rabarber in de keuken weer aan populariteit gewonnen en wordt het niet alleen verwerkt in vlaai, compote en confituur. Het staat in de beste restaurants op de kaart, in combinatie met bijvoorbeeld foie gras. Ik houd het hier bij een eenvoudig toetje met kwark en cake. Als afwerking strooide ik er Fruit & Spice Sprinkle van ‘Oil & Vinegar’ over. Het is een suikermengsel met steranijs en sinaasappel, een cadeautje dat ik eens kreeg. Je kunt de helft van de kwark ook vervangen door stijfgeklopte slagroom, dat maakt het natuurlijk romiger, maar ook calorierijker.  

    Voor 2 personen

    4 à 6 rabarberstelen (gepeld en in stukken)
    2 tl vanillesuiker
    1 el suiker
    200 g kwark
    2 plakken cake

    Naar keuze: Fruit & Spice Sprinkle (orange and star anise)
    Blaadjes munt of melisse

    Doe de rabarber met de suiker en vanillesuiker in een steelpan met dikke bodem en laat de rabarber op een zacht vuurtje garen (ca. 15 minuten). Rabarber verliest tijdens het koken nogal wat vocht, giet de rabarber door een puntzeef en vang het vocht op, druk het vocht er goed uit en laat het inkoken op een hoog vuur tot er een siroop ontstaat. Meng de afgekoelde rabarber onder de kwark en breng naar keuze op smaak met extra suiker of met de ‘fruit & spice sprinkle’. Neem een hoge metalen ring en snijd een cirkel uit de plakken cake, vul vervolgens de ring aan met het kwarkmengsel zodat er een ‘taartje’ ontstaat met de cake als bodem. Werk de borden af met de siroop en een takje groen.

    Tip: Wanneer de cake te droog is, kan je hem een beetje bevochtigen met het kookvocht van de rabarber of met wat sinaasappellikeur. 

  • Pin it! Print

    Barbecuesalades

    P1060727

     

    Het is weer zomer en de eerste barbecue van het jaar kon afgelopen weekend natuurlijk niet uitblijven. Het was een eenvoudige BBQ met wat kant-en-klare gemarineerde kip- en kalkoensatés en souvlaki’s van bij de poelier, een paar worsten en zelfgemaakte salades.

     

    Aardappelsalade

    1 kg aardappelen (in de schil gekookt en gepeld)

    3 zoetzure augurken (fijngesneden)

    ¼ ui (fijngesneden)

    1 à 2 el fijngehakte peterselie

    Mayonaise

    Peper

     

    Snijd de aardappelen in blokjes meng er enkele eetlepels mayonaise en de overige ingrediënten onder.

    P1060729

     










    Komkommersalade met dille

    1 komkommer (geschild en in dunne plakjes gesneden)

    1 el mayonaise

    8 el azijn (eventueel iets meer, moet zurig smaken)

    4 el room

    Peper

    Zout

    3 el grof gehakte verse dille

     

    Meng alle ingrediënten onder elkaar en laat de komkommers minstens een uur in de koelkast trekken, zodat ze lekker zuur zijn.

    P1060730

     











    Gele paprikasalade

    3 gele (of andere paprika’s)

    1 el olijfolie

    3 el balsamicoazijn

    Peper

    Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten, leg ze met de bolle kant op een bakplaat en plaats ca. 15 à 20 minuten onder de grill, tot de schil zwart ziet. Laat de paprika’s een beetje afkoelen en verwijder de zwartgeblakerde schil. Snijd in reepjes en meng met de olie en azijn en bestrooi met peper. Zet minstens een uur in de koelkast, zodat de paprika’s kunnen marineren.

    P1060728

      

  • Pin it! Print

    Hoso-Maki (dunne sushirollen) met gemarineerde komkommer

    P1060626

    Ik ben dol op sushi en met deze rollen probeerde ik mijn vegetarische ouders te overtuigen. Als je niet gewend bent aan de smaak van nori, wasabi en gemarineerde gember dan is dit natuurlijk een nieuwe ervaring. Gelukkig viel het in de smaak.

    Voor 24 stuks

    De gemarineerde komkommer (voorbereiding minstens 2 uur op voorhand)
    100 g water
    100 g witte wijnazijn
    100 g suiker
    1/2 komkommer

    Breng het water, de azijn en suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat afkoelen. Snijd de komkommer in lange repen van ca. 1 cm dikte, (liefst repen zonder zaden). Doe de repen in een plastieken doos of leg ze in een schaal en overgiet met het azijnmengsel. Zorg er wel voor dat ze onderstaan. Zet de komkommer afgedekt in de koelkast voor minstens twee uur. Giet ze daarna af en laat uitlekken en dep ze droog.


    De rollen
    2 vellen nori, diagonaal gehalveerd
    1 hoeveelheid sushirijst (bereiden volgens verpakking met Japanse rijstazijn en suiker)
    Gemarineerde komkommerrepen

    Nodig: Sushi rolmatje

    Rol het rolmatje (makisu) plat uit op het werkblad. Leg een vel nori met de ruwe kant omhoog op het matje. Verdeel een kwart van de sushirijst over de nori, maar laat aan de achterkant 1 cm onbedekt. Druk de rijst glad. Leg in het midden een rij komkommerrepen.

    Neem het matje in beide handen en rol hem voorzichtig, van u af, op waarbij u ervoor zorgt dat de komkommer in het midden blijft. Knijp voorzichtig in het opgerolde matje om de nori-rol stevig te maken.  Ontrol het matje voorzichtig en maak met de rest van de ingrediënten nog een rol.

    Snijd de rollen elk in acht stukken met een zeer scherp mes. Veeg het mes schoon met een met rijstazijn bevochtigde doek na elke snede.


    De wasabimayonaise
    4 el mayonaise
    1 el wasabi
    ½ el limoensap

    Meng alles onder elkaar.


    Afwerking 
    Sojasaus
    Ingemaakte gember (Gari)
    Wasabimayonaise
    Radijsscheuten

    Schik de sushi op een bord, geef er ingemaakte gember en een kommetje sojasaus bij. Werk het bord af met een streepje wasabimayonaise en de radijsscheuten.   

  • Pin it! Print

    Instant dessert

    P1060636

     

    Voor veel mensen moet het dessert van hetzelfde niveau zijn als de rest van de maaltijd. Omdat ik zelf zelden dessert eet, besteed ik hier veel te weinig aandacht aan en vaak serveer ik er geen, tenzij kaas. Dan moeten mijn gasten het stellen met wat zoete versnaperingen, koffie en een digestief. Af en toe serveer ik een bolletje ijs of sorbet, soms zelfgemaakt soms zelf gekocht. Zoals deze limoensorbet met sinaasappel en kiwi, waar ik een beetje citroenmelissesuiker over strooide. Gewoon wat verse melisse fijnwrijven met suiker, de inspiratie haalde ik bij Jamie Oliver, die dat met verse munt doet.