• Pin it! Print

    Lente = Picknicktijd

     P1060656

     

     

    Picknicken … het heeft iets romantisch. Een met lekkers volgestouwde, ouderwetse rieten picknickmand, een dekentje, het zonnetje en aangenaam gezelschap, meer is er niet nodig voor een geslaagde middag in het park of op de buiten.  

     

    Ik was dan ook in de wolken toen ik vorige week deze mooie gevulde picknickmand, die eerder was aangekondigd als kaasmandje, in ontvangst mocht nemen. Een cadeautje van Milner. In de mand zaten een aantal kazen uit hun assortiment, een flesje wijn en een zakje met broodjes. Alles om er meteen op uit te trekken.

     

    Wil je zelf ook in het bezit komen van zo een picknickmand? Surf dan naar hun site en doe mee aan de wedstrijd. Succes en dankjewel Milner!  

     

     

  • Pin it! Print

    Gegrilde sint jakobsvruchten met spaghetti van asperges en lamsoren

     spaghetti van asperges, st jacobsvruchten en lamsoren

     

     

    Normaal gesproken creëer ik het liefst zelf een gerecht zodat ik jullie het recept kan meegeven, maar toen ik gisteren dit lekkere voorgerecht in de Ambiance (mei 2009) zag staan, was ik verkocht. Ik wilde tagliatelle van asperges maken met een stukje vis, bij voorkeur rogvleugel, maar het werd dus deze bereiding van Bert Meeuwis van restaurant Slagmolen in Opglabbeek, overigens één van ons beste Limburgse chefs.

     

    De asperges werden in smalle reepjes tot ‘spaghetti’ gesneden, de sint jakobsvruchten gegrild en geserveerd met een beurre Blanc en lamsoren. Heerlijk! (een foutje van mezelf was dat ik iets teveel boter gebruikte voor de asperges)

     

    Als aperitiefhapje sneed ik enkele sint jakobsvruchten tot carpaccio, strooide er wat fleur de sel en koraalpoeder over en besprenkelde het geheel met goede extra vergine olijfolie. Eenvoudig, maar zeer lekker.

     

       

     carpaccio sint jakobsvruchten

     

  • Pin it! Print

    Kruidige kippengehaktballetjes met witte bonen en ovenaardappeltjes

     kippengehaktballetjes met witte bonen

     

    Dit klinkt als zware boerenkost, maar eigenlijk valt het gerecht toch redelijk licht uit door zijn mediterrane invloeden. De verse tuinkruiden geven de gehaktballetjes erg veel smaak en de kerstomaatjes zorgen voor een frisse toets.

     

    Voor 2 personen

     

    250 g kippengehakt

    1 ei

    2 à 3 el vers broodkruim

    Peper

    Zout

    1 handvol verse kruiden zoals bieslook, dragon, peterselie, basilicum (fijngehakt)

    Boter

     

    Ca. 250 g gedopte, verse witte bonen

     

    6 à 8 middelgrote aardappelen

    Olijfolie

    Fleur de sel

     

    3 tenen knoflook (ongepeld)

    Ca. 10 à 12 kerstomaatjes

    1 snufje suiker

    1 el fijngehakte peterselie

    Olijfolie

     

     

    Meng het gehakt met het ei, broodkruim, peper, zout en verse kruiden en rol er vervolgens gehaktballetjes van. Zet ze een uurtje in de koelkast.

     

    Zet de bonen op in koud water en kook ze tot ze gaar zijn. Verwarm de oven voor op 250°. Schil de aardappelen en snijd ze in de lengte in 4 en in de breedte in 2. Verdeel de aardappelblokjes over een bakplaat, overgiet ze met een flinke scheut olijfolie en schep ze met de handen enkele keren om zodat de aardappelen onder een laagje olie zitten. Leg ook de ongepelde knoflooktenen op de bakplaat (ergens aan de zijkant). Bak de aardappelen in ca. 30 minuten in het midden van de oven. Ze zijn goed wanneer ze vanbuiten krokant zijn en vanbinnen zacht. Leg de laatste 15 minuten, de hele kerstomaatjes aan de zijkant van de bakplaat.

     

    Bak de gehaktballetjes in wat boter rondom bruin en gaar. Giet de bonen af.

     

    Verwarm in een pot een scheutje olijfolie, voeg de kerstomaatjes toe, een snufje suiker en pers hierboven de inhoud (puree) van de gegaarde knoflooktenen. Doe de gehaktballetjes en de bonen bij de tomaten, roer goed om en laat alles goed doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout en de fijngehakte peterselie. Strooi voor het opdienen wat fleur de sel over de aardappelen.  

     

  • Pin it! Print

    Witte asperges met rucola-aardappelpuree en een zacht gekookt ei

     asperges met rucolapuree en zacht gekookte ei

    Zo, ik ben er weer. De afgelopen dagen was ik op bezoek bij onze noorderburen, meer bepaald in Amsterdam. Een prachtige stad, die ik zoals een echte Amsterdammer op de fiets doorkruiste, maar waar ik ook een beetje de toerist uithing door me te laten meevoeren op een rondvaart langs de grachten. Bovendien was het heerlijk weer en ik heb er daardoor een licht vakantiegevoel aanovergehouden.  

    Vanuit de trein zag ik vanochtend ettelijke aspergevelden en men was ijverig bezig met het steken van deze edele groente. Vandaar de inspiratie om u dit recept te serveren. Asperges en eieren zijn klassiek en meestal serveer ik ze met een hardgekookt of een gepocheerd ei, maar nu een keer met een licht gekookt.  

    Voor 2 personen

    1 bot witte asperges
    ca. 200 g rucola
    Aardappelpuree
    100 ml koolzaadolie
    2 eieren
    Peper
    Zout

    Schil de asperges, beginnende vanaf de kop. Snijd het houterige gedeelte weg en stoom of kook de asperges gaar of bijtgaar naar keuze. Verdeel de rucola in twee en blancheer de helft ca. 2 minuten in kokend water. Giet af en koel met ijswater. Druk het vocht er zoveel mogelijk uit en mix met de koolzaadolie tot een mooie groene olie, Breng op smaak met een klein beetje zout en peper. Hak de overige rucola grof en meng onder de warme aardappelpuree. Kook de eieren zacht (ca. 4-5 minuten wanneer je ze in kokend water opzet) en pel ze voorzichtig.

    Verdeel de puree en asperges over 2 borden, werk af met een streepje rucola olie en een zachtgekookt ei en geef er wat zout bij.      

  • Pin it! Print

    Asperges met shiitake en dragon

    asperges met shiitake en dragon


    Vandaag vullen de primeurasperges weer de schappen van de groenteafdeling. Eén van mijn favoriete groente en bijgevolg iets wat de komende weken regelmatig op mijn bord zal liggen. Ik kon niet wachten tot vandaag en daarom serveerde ik op paasdag de eerste witte asperges van dit jaar. Heel klassiek met een zachtgekookt ei, maar ik had nog enkele asperges over en daarmee kwam dit tussengerechtje tot stand.

     

    Voor 4 personen

     

    Ca. 10 gedroogde shiitake (1 u. geweekt + weekwater)

    4 à 5 asperges (in stukken van ca. 3 cm)

    1 kleine sjalot (fijngesneden)

    1 klontje boter

    Peper

    Zout

    Room

    1 à 2 el verse dragon (fijngesneden)

     

    Snijd de shiitake in reepjes. Smelt de boter en stoof hierin de sjalot lichtjes aan, voeg shiitake en asperges toe en laat enkele minuten stoven. Giet er een flinke scheut gezeefd weekwater en een snuifje zout bij en laat voor de helft inkoken tot de asperges bijtgaar zijn. Voeg wat room toe en laat opnieuw een beetje inkoken, breng op smaak met peper. De ‘saus’ mag een beetje vloeibaar zijn. Meng de fijngesneden dragon eronder en dien op.