Pin it! Print

Komen eten

329249_T405894_T304230_T

Toen ik een poosje geleden van Vijf tv een uitnodiging kreeg om mee te doen met hun nieuwe programma ‘Komen eten’ was mijn reactie onmiddellijk: ‘liever niet’. Ik deel met veel plezier mijn recepten en ik speel ook ontzettend graag gastvrouw en kok, maar dat half Vlaanderen in mijn potten komt neuzen gaat mij iets te ver. Nu ik een aantal afleveringen gezien heb, ben ik heel blij dat ik toen vriendelijk bedankt heb.

 

In het programma gaan 4 kookliefhebbers die elkaar niet kennen, vier dagen op rij bij elkaar eten. De gastvrouw of gastheer wordt na het etentje door de gasten beoordeeld op gastvrijheid (ontvangst, tafelschikking, sfeer, etc.) en op kookvaardigheid. Qua entertainmentgehalte scoort dit programma beslist goed, maar op culinair vlak blijft de kijker op zijn honger zitten. Je hebt mensen van allerlei slag en pluimage met elk een eigen kijk op koken en etentjes organiseren. De ene pakt bijvoorbeeld uit met de moleculaire keuken, terwijl de andere stevige boerenkost serveert. De verschillen tussen de kandidaten zijn zo groot dat het verrassende discussies en vooral ongewone quoteringen oplevert.

 

Het verbaast me dat een aantal deelnemers zo weinig van andere eetculturen afweet en zelfs helemaal niet open staat voor nieuwe smaken en vreemde keukens. Als koken een passie is, maak je er toch een ontdekkingsreis van in plaats te blijven trappelen in de keuken die je kent. Het kan zijn dat de Noord Afrikaanse of moleculaire keuken niet je ding is, maar iemand zijn kookkunsten afbreken omdat jij het niet kent? Ik vraag me dan ook af of bepaalde kandidaten deelgenomen zouden hebben, als ze op voorhand geweten hadden dat de culinaire achtergronden van hun tegenspelers zo ver uit elkaar zouden liggen. Er moet toch sprake zijn van enige vorm van competitie of zie ik dat allemaal verkeerd?

 

Het is de makers waarschijnlijk te doen om het amusement en op dat gebied lust ik het wel: ‘Komen eten’ op Vijf tv, iedere werkdag om 20.00 u., behalve op vrijdag.

 

 

 

Commentaren

 • ik ben ook fan,ik digicorder het elke dag zodat we ze allemaal na mekaar kunnen zien. Het is natuurlijk wel zo dat ze telkens vier totaal verschillende typetjes bij mekaar zetten want er moet wat "interactie" zijn hé ... maar ik smaak het dus !!!

 • zoeken ze de verschillende mensen uit en steken ze ze bewust bij elkaar... anders zouden de kijkcijfers waarschijnlijk iets minder zijn. Want veel mensen kijken niet voor de lekkere gerechten die op tafel komen, maar voor de onderlinge opmerkingen...
  ps: bij de designers is het ook zo... maar 'komen eten' is veel leuker...

 • ik heb het zelf nog niet gezien, maar Charlotte (mijn dochter van 12 jaar) kijkt elke dag en vindt het zeer leuk. Dat staat me dan weer wel aan, aangezien je zo de liefde voor koken mee krijgt. Ze had het wellicht tof gevonden moest ze plots haar tante op scherm gezien hebben.
  P.S.: afgelopen weekend heb ik samen met haar een heus valentijnmenu gemaakt voor Anja. Erg leuk.

 • Zo, zo, er schuilt dan een kleine chef in Charlotte. Je ziet het ... er is nog hoop ;-), ik was als kind ook een moeilijke eter en kijk nu! De meisjes mogen altijd op kookstage komen of een handje komen helpen.

 • Ik heb zelf ook een foodblog (www.evelienkooktlekker.be) en mij hebben ze ook gevraagd om mee te doen. Was het mijn jeugdige naïviteit? Maar ik heb dus wel toegestemd... Dat was voor ik nog één aflevering had gezien, de opnames waren al voorbij toe de uitzendingen begonnen. Had ik het geweten... Het was al bij al een niet zo leuke ervaring, het ging helemaal niet om het eten alleen, je moest de perfecte gastvrouw zijn. Maar probeer dat eens als een cameraploeg je om de haverklap weghaalt bij je gasten! In mijn groepje zat gelukkig ook Maria, de moeder van de chef van de Schone van Boskoop. Die avond bij haar heeft veel goed gemaakt: een prachtige herinnering...

 • Wat vooral heel grappig was... die mevrouw die vond dat er niets zo lekker is dan zalm uit een blik.... qué ? Beter dan verse zalm zelfs!! hahahaha... En de zalm uit blik dan deponeren in een perzikske (ook uit blik!!) Nog nooit zo gelachen. Een programma met een heel hoge entertainmentwaarde in elk geval.

 • te eerste vind ik dat als je word uit genodigd om te komen eten .
  dat dat al een hele eer is maar waarom moeten ze in dat programma altijd achter de mensen hunne rug klappen en meestal vind ik dat niet terecht want sommige mensen zijn echt wel heel gemeen over de andere .terwijl ze dan zelf nog moeten koken .of dat het bij hun niet veel beter is .
  ik vind dat de mensen die aan dat programma hebben mee gedaan en er slecht uit kwamen,dat het voor hun zowizo al een gewonne zaak was want doe het maar he op tv gaan koken voor vreemde .
  mij ni gezien hoor .als je voor vreemde moet koken kan je toch nooit tegoei koken ,want je weet ten eerste nien wat die mensen lusten .en ten 2de je kent ze niet eens .
  als je op resterant gaat dan kies je toch ook zelf wat je gaat bestellen en de kok gaat toch tegen jouw niet zeggen wat je moet eten .
  ik ben er zeker van dat als een kok voor mij iets moest maken dat ik het niet eens zou lusten .want die kent mij niet en weet niet wat ik wel en niet lust .je kan dus heel gemakkelijker oordelen over iemand anders maar doe het zelf een voor een

 • Ik kan er maar één woord voor bedenken "waardeloos". Zowel op het gebied van koken en als programma. Jammer van de zendtijd.

 • Hallo,

  Ik ben opzoek naar het recept van de aardappelgratin die nooit kan mislukken uit seizoen 1 of 2 dacht ik gemaakt door een dame, aardappelen, kerstomaatjes, rucola, room en geraspte kaas

  kan iemand aub me dat bezorgen want vind de afleveringen niet meer terug

  Dank

De commentaren zijn gesloten.