• Pin it! Print

    Skynet blogs Award '08

    200363858-001316647_T












    Iets winnen is altijd leuk en ik ga niet ontkennen dat ik toch wel blij ben met deze Award. De meningen over de stemming waren al van in het begin een beetje verdeeld, maar zolang er geen deskundige jury is, zullen dit soort stemmingen nooit objectief zijn. Zo stond ik vorig jaar bijna een jaar lang op nummer 1 bij foodrank (een top 100 voor de beste foodblogs in Nederland en België). Op 31 december werden de tellers weer op 0 gezet en kreeg iedereen opnieuw een kans om zijn of haar favoriete blog naar 1 te stemmen. Alvorens ik het in de gaten had bleek het huidige nummer 1 al meer dan twintig stemmen te hebben gehaald, dat kan ik uiteraard niet meer inhalen, tenzij jullie nu massaal gaan stemmen ;-)

    Een Award is mooi meegenomen, maar voor mij is (zoals ik al vaker schreef) het grootste bewijs dat ik goed bezig ben het aantal bezoekers op de teller en de toffe mails en reacties die ik dagelijks ontvang. Zolang ik weet dat jullie werkelijk iets aan deze blog hebben, zal ik met veel enthousiasme verder doen!

    Lieve lezers en collega bloggers, ik wil jullie van harte bedanken voor deze waardering en ook de winnende collega’s uit de andere rubrieken met hun overwinning feliciteren!

    food fan

    Ontdek hier de overige winnaars >>>

  • Pin it! Print

    Lams met verse tijm en aardperengratin

    lams met aardperengratin

     

    Tot voor enkele jaren slaagde ik er niet in om vlees op de perfecte manier te garen, waarschijnlijk omdat ik zelf geen rood vlees eet. Het werd een beetje vervelend voor mijn man om ofwel veel te rauw ofwel veel te gaar vlees op zijn bord te krijgen. Ik besloot wat meer aandacht te besteden aan de gaartijden, het vlees vervolgens te laten rusten en sinds lukt het me om, naar mijn man zijn smaak, een perfect gegaard stukje vlees op tafel te toveren. Over deze bereiding hoor ik hem in elk geval nooit klagen. 

    Het recept voor de aardperen komt van Jamie Oliver uit ‘The return of the naked chef’. Een lekkere afwisseling voor aardappelgratin of eender welk aardappelgerecht. Aardperen of topinamboer zijn knolgewassen en bevatten veel minder zetmeel dan de aardappel. De smaak neigt een beetje naar die van artisjok, misschien is dat de reden waarom ze deze knol in het Engels Jerusalem artichoke noemen. 

    Voor het gratin worden de aardperen in plakjes gesneden en vervolgens overgoten met een mengsel van room, citroensap, look, tijm, geraspte parmezaan, peper en zout. Het korstje bestaat uit broodkruim met parmezaan en een scheutje olijfolie. De ovenschaal gaart 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220°.

    Lamsrack(s)
    Boter
    Olijfolie
    Verse tijm
    Peper
    Zout

    Verwarm de oven voor op 220°C. Wrijf het vlees in met tijm, peper en zout. Bak het aan beide zijden bruin in een beetje boter en olie, gebruik een voor de oven geschikte pan. Plaats de pan in de oven en laat het vlees ca. 8 minuten garen. Neem het uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat nog een 5 tal minuten op een warme plaats rusten. Blus de pan met rode wijn, laat inkoken en monteer met een klontje boter. Breng op smaak met peper en zout. Snijd het vlees in ‘koteletjes’ en serveer met gratin en gebakken bospaddenstoelen of groenten naar keuze.

    Tip: 1 lamrack is voor 1,5 persoon

    Wijn: Cirrus 2003 – syrah

    lamsP1060279









  • Pin it! Print

    Zuiders getint stoofpotje

     stoofpotje

    Ik ben sinds gisterenavond weer terug uit Italië en blijf met mijn recept van vandaag nog een beetje in de sfeer. Jullie hadden het trouwens nog te goed (zie vorige post). Het is geen typisch Italiaans gerecht, maar een eigen creatie die met de rozemarijn en tomaat een beetje zuiders aandoet. Dit gerecht serveerde ik met een eenvoudige salade (witlof, appel en veldsla) en ovenaardappelen. 

    Voor 2 personen

    400 à 500 g mager rundstoofvlees
    Boter
    2 à 3 wortelen (in blokjes van ca. 2 cm gesneden)
    1 stuk knolselderij (in blokjes van ca. 2 cm gesneden)
    4 grote glazen (zware) rode wijn
    1 teen look (fijngesneden)
    1 ui (grof gesneden)
    1 blik gepelde tomaten in stukjes
    2 takjes rozemarijn
    4 kruidnagels (fijngemalen)
    Peper
    Zout

    Verwarm de oven voor op 200°. Bak het vlees in een beetje boter aan alle zijden bruin en schep het over in een vuurvaste ovenschaal. Doe opnieuw wat boter in de pan en stoof hierin kort de ui, look, knolselderij en wortel. Voeg de tomatenstukjes, rozemarijn, kruidnagel, peper en zout toe. Overgiet vervolgens met de rode wijn, breng aan de kook en voeg bij het vlees. Doe het deksel op de schaal en laat minstens 2 uur op 200° garen. Controleer af en toe of er nog voldoende vocht aanwezig is en voeg desnoods nog wat wijn of water toe. Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout. Serveer met ovenaardappeltjes, aardappelpuree of frietjes naar keuze.

    Tip: Je kunt stoofpotjes op het fornuis, in een kookpot en op een laag vuurtje laten garen, maar ik doe dat liever in de oven.

    Wijn: Een schitterende Bradisismo - Veneto Rosso 2003 – Inama

    Muziek: José James – The dreamer 

  • Pin it! Print

    Wilde tijgergarnalen met patatas bravas

    P1060417

     

     

    Toen enkele weken geleden koning winter in het land was en de temperaturen ver onder nul lagen, had ik ongelofelijk veel zin in mediterrane gerechten. Zoiets waarin je de zon proeft, iets Spaans, Italiaans of zelfs nog iets zuidelijker. Eigenlijk een beetje vreemd, als je weet dat ik een echt wintermens ben. Wintermens of niet, ik toverde ik een Italiaans aandoende stoverij op tafel, met tomaat, rode wijn en bevroren rozemarijn uit de tuin (recept volgt). Daarbij serveerde ik aardappeltjes uit de oven, die ik voor de gelegenheid in kleinere stukken had gesneden dan normaal én die ik klaarmaakte met een ‘rozemarijn dipperkruidenmix’ van Oil & Vinegar, een cadeautje van vrienden. Het resultaat mocht er best zijn, alleen had ik weer veel te veel aardappelen klaargemaakt. Ik heb er geen verklaring voor maar ik maak altijd te veel ovenaardappeltjes en te veel aardappelpuree. De volgende dag had ik dus nog een redelijke hoeveelheid over en om in de mediterrane sfeer te blijven maakte ik er patatas bravas van, aardappelen in pikante Spaanse tomatensaus. Het werd geen authentiek recept, maar een instant versie met knoflook, rode pepers, tomatenpuree en een flinke scheut witte wijn. Klik voor een goed recept hier >>>

      

    De wilde tijgergarnalen kocht ik tijdens mijn wekelijkse boodschappen uit nieuwsgierigheid. Ze zagen er niet alleen roziger uit, ze smaakten ook anders, een beetje fijner en zoeter. Ze werden gegrild in een grillpan en op smaak gebracht met een beetje peper, zout en limoensap.

  • Pin it! Print

    Lekker gewoon - gewoon lekker

    geitenkaas met spek

    Terwijl mijn wederhelft en ik ons tegoed doen aan de geweldig lekkere Italiaanse keuken en hopelijke van onze lunch kunnen genieten in het zonnetje, serveer ik jullie een klassieker van bij ons. Niets speciaals, want eenvoudig is ook lekker.   

    Salade met geitenkaas en spek

    Voor 2 personen (als voorgerecht)

    1 pijltje witlof
    100 g veldsla
    1 appel
    2 geitenkaasjes met spek
    Boter
    1 tl mosterd
    3 el olijfolie
    1,5 el frambozenazijn
    Peper en zout
    Toast naar keuze

    Schik de veldsla en in reepjes gesneden witlof op 2 borden. Schil de appel, verwijder het klokkenhuis en snijd in plakken. Verwarm een grillpan en laat er een klontje boter in smelten, bak hierin de appel en ook de geitenkaasjes aan beiden zijden (ca 3 minuten). Vermeng intussen de mosterd, olie en azijn en breng op smaak met peper en zout. Druppel wat dressing over de salade, schik hierop de appel en de geitenkaasjes. Serveer naar keuze met een toastje volkorenbrood. 

    Wijn: Scheurebe Kabinett trocken 2007 van Schloss Proschwitz

    Misschien zitten we wel op dit terrasje lekker te smullen of te zonnen onder een wollen dekentje, want we zijn nog steeds op wintersport.

    dolomiti