• Pin it! Print

    hartig gevulde komkommer

    komkommerschuitjes

    Recept volgt binnenkort

  • Pin it! Print

    ter info

    Wegens een computerprobleem heb ik zoveel tijd verloren, dat de beloofde recepten niet op tijd klaar zijn geraakt. Jullie krijgen tijdens onze vakantie wel al voorsmaakjes van wat nog komen gaat.

  • Pin it! Print

    Scheermesjes met gesmolten tomaatjes

    P1050317

     

    Scheermesje, messchede, messchelp of scheermesschelp het zijn allemaal benamingen voor een langwerpig schelpdier. Ik had het al eerder op restaurant gegeten en in sommige kookboeken gezien, maar tot voor kort nooit klaargemaakt. Je kunt ze gratineren met kruidenboter, bij vis en andere schaaldieren serveren of zoals hier met gesmolten tomaatjes.

     

    Voor 2 personen

     

    1 pakje/bussel scheermesjes

    1 sjalot (fijngehakt)

    Olijfolie

    3 ontvelde en ontpitte tomaten (in blokjes)

    1 teentje look (fijngehakt)

    Een beetje witte wijn

    Peterselie of basilicum

    Peper en zout

     

    Spoel de schelpen grondig af en dompel ze kort in kokend water en haal het vlees uit de schelpen. Stoof de sjalot en look in een beetje olie. Voeg de tomaten toe en blus met witte wijn, laat de alcohol verdampen, breng op smaak met peper, zout en warm de scheermesjes kort op in de warme saus. Werk af met fijngehakte peterselie of basilicum.     


  • Pin it! Print

    Salade met Herve-kaas, veldsla, venkel, sinaasappel, hazelnoten en dadels

    herfstsalade

     

    Deze lekkere herfstsalade kan als voorgerecht of in een grotere portie als maaltijdsalade gegeten worden.

     

    Voor 2 personen

     

    1 mild Herve-kaasje in plakjes

    Veldsla

    Ca. ½ venkelknol met loof

    2 navelsinaasappels

    1 handjevol gepelde hazelnoten

    Ca. 6 gedroogde, ontpitte dadels

    Olijfolie

    Olijfolie extra Vergine

    1 tl mosterd

    Peper en zout

     

    Snijd de venkel in blokjes en de geschilde sinaasappel in segmentjes en vang het sap op. Verwijder de worteltjes van de veldsla en was en droog de sla. Hak de noten grof en snijd de dadels fijn.

     

    Meng de sla met een beetje extra vergine olijfolie, peper en zout en doe hetzelfde met de venkel. Maak een vinaigrette van mosterd, olijfolie en sinaasappelsap en breng op smaak met peper en zout. Schik de veldsla op 2 borden, leg hierop een beetje venkel, vervolgens de sinaasappelpartjes en werk af met de kaas en een takje venkelgroen. Geef de vinaigrette, noten en dadels er afzonderlijk bij.

    herfstsalade2

  • Pin it! Print

    Megavino ... het vervolg

    wijnbloggersstand megavino

    ‘Jongeren & wijn’ onder dat motto organiseerde Megavino afgelopen vrijdagavond in zaal Tempranillo een ‘kennismakingsavond’ voor jongeren tussen 18 en 28 en ook wij waren aanwezig met de ‘Vlaamse Wijnbloggers’ (letterlijk aanwezig waren The Orbis of wine,
    CSP, IkWilWijn, Vinama, Wijnkennis en Culinair Atelier). Zoals je misschien al bij collega Rick van CSP hebt gelezen, was het niet eenvoudig om als ‘jonge oudere’ voorbij de potige security agent bij de ingang te geraken. Eenmaal binnen kwamen we in een trendy ingerichte lounge met hippe muziek. De ons beloofde, tweeënhalve meter tafel bleek hooguit de helft te zijn, waardoor we een beetje moesten improviseren. Het was een late en onwennige start, maar één keer op gang gekomen, liep ons standje als een trein. Terwijl sommige vertegenwoordigers van de zogenaamde hippe wijnen uit verveling hun flessen en tetrabrikjes herschikten of bij ons een hapje kwamen schooien, verdrong het jonge volkje zich om van onze ‘echte’ wijnen te mogen proeven (zie foto - gepikt van CSP) Vanuit mijn geïmproviseerde minikeukentje hoorde ik vaak reacties als ‘dit is de lekkerste wijn die we hier in deze zaal geproefd hebben’ of ‘ zo’n lekkere wijn heb ik nog  nooit gedronken’ en ‘waar kunnen we deze wijn kopen?’ Er was bij ons niets te koop, er viel enkel te krijgen. De passionele en vakkundige uitleg werd geslikt als zoete koek, want als onafhankelijke wijnschrijvers hebben we niets te winnen of te verliezen.  Het was vooral Amaronese, zelf nog een ‘jongere’, die zijn leeftijdsgenoten liet nadenken over wat ze dronken en hen de wijn in combinatie met onze hapjes liet proeven. Die hapjes gingen vlot van de hand, vooral het ‘fusion’ hapje (broodje met kweeperengelei, geitenkaas en wasabi) dat Amaronese bedacht was een succes. Mijn bijdrage waren toastjes met gerookte forelmousse en toastjes met een gorgonzola-mascarpone mengsel en ananas. De wijnen die ik meebracht waren Sauvignon Blanc 2007 La Rocas en Les Cépages Viognier Chardonnay 2006, die gedeeltelijk gesponsord werden door de sympathieke Koen Claes van Wineplus. Tegen het einde van de avond haastten de andere standhouders zich naar huis, terwijl bij ons het gezellige onderonsje werd voortgezet.
     

    Wijn een trendy imago geven door ze te voorzien van een ‘cool’ etiket, of te verpakken in een tetrabrik, een aluminium fles, of te betitelen als ‘sexy wine’ zal zeker een segment van de jonge bevolking aanspreken. Vooral de trendgevoelige jeugd en de Paris Hilton lookalikes zullen hiervoor door de knieën gaan, maar de ‘nuchtere’ jongeren kiezen toch voor het echte werk. Zij laten zich niet om de tuin leiden door een blitse verpakking, maar laten hun smaakpapillen en gezond verstand oordelen en dat doet ons deugd. We reden dan ook met een goed en voldaan gevoel naar huis.